По-възрастните още помнят прочутата футболна скоропоговорка за Марадона и Гибона, както и хвалебствената ода "Гибиада", отпечатана на циклостил в няколко хиляди екземпляра от неизвестен левскар.
Освен в "Левски" той е играл в испанския "Сарагоса", в швейцарския "Лозана" и дори в ЦСКА. Даже това предателство обаче не намали любовта на "сините" фенове към него, които и досега се кълнат в Гиби почти колкото в Гунди.
Роденият през 1962 година футболист е израсъл в София и съвсем не бил лош ученик. Завършил е гимназия, а не спортно училище. Гибона го кръстили още там, понеже бил пъргав като маймунка. Иначе е кръстен на баба си и дядо си. Талантът му с топката се проявява още в училище. Рита едновременно в юношеския и младежкия национален отбор и мъжете на "Левски".
Първата съпруга на Божидар - Алина, е българо-мохамеданка. Двамата се знаят от деца. Гаджосват се обаче, когато тя вече е стюардеса. По онова време ликът й се мъдреше в колосален тираж върху календарите на БГА "Балкан". След сватбата им футболистът се промени коренно - започна да пази режим, спря цигарите и алкохола. Сетне двамата заминаха за САЩ, където успяха да сбъднат своята американска мечта. Двойката, която дълги години се подвизаваше отвъд Океана, обаче внезапно се разведе със скандал. Причината за тъжния край на семейната идилия бе любовта на Гиби към красивата оперна певица Камелия Воче, която де факто е старо негово гадже още от ученическите години.
Освен с футболните си умения Божият дар е известен като прочут скандалджия, бонвиван и женкар. Още навремето той предизвикваше истински потрес, защото носеше много златни украшения, когато подобна мъжка страст по бижутата се приемаше едва ли не като идеологическа неблагонадеждност.
В далечната 1985 година Искренов за малко не уби човек при автомобилна катастрофа. Дни преди Коледа същата година той, Лъчо Танев и Георги Славков се запиват на купон в столичния квартал “Младост”. Искренов набързо обърнал няколко водки, след което натоварил приятелите си на новата си “Лада” и с мръсна газ потеглил към центъра. На “Орлов мост” руската машина се блъска в появил се отсреща “Трабант”, който се преобръща няколко пъти по пътното платно. От удара пострадал само Лъчо Танев, чиято ръка била счупена на две места. Лекарите в "Пирогов" обаче дълго се борили за живота на водача на “Трабант”-а и жена му. Искренов бил спасен от затвора само благодарение на намесата на Иван Вуцов, който по това време е треньор на националния тим.
Мълвата носи, че само няколко месеца след ПТП-то Гибона е замесен в друг скандал. По време на лагер на “сините” в провинцията заложил и изгубил 1000 марки на хазарт. Озлобен от загубата, нахлува пиян в местна дискотека и смазва от бой двама местни бабаити. Именно тогава минава на “специален режим” в дома на националния селекционер. Вуцов го вържи на суперрежим, за да пресече мераците му за комар и алкохолни вакханалии. Самият Искренов разказваше след това, че от скука се пробвал да научи кучето на Вуцата да играе шах...