Тежки обвинения в корупция, търгашество с изпити, взимане на милиони левове подкуп от такива фигури като ексфинансовия министър Милен Велчев, нерегламентирани контакти с Алексей Петров и Димитър Тадаръков отправя срещу ректора на УНСС проф. Борислав Борисов неговата подчинена Милена Василева от катедра Чужди езици.
Поне така е подписано писмото, адресирано до редакцията на в. “ШОУ”. Естествено ние проверихме на място как стоят нещата и зададохме въпросите на Василева в очите на ректора.

Борислав Борисов е роден на 12 септември 1949 г. в София. Завършил е ВИИ “К. Маркс” (сега УНСС). Специализирал е в Санкт Петербург, Берлин, Прага, Будапеща, Варшава, Москва, Талин, Женева и др. Доктор по икономика, професор в УНСС, където в момента е ректор. От 2007 г. е председател на Съвета на ректорите, а от април същата година е и съветник на президента на Република България по проблемите на образованието, науката и икономическото развитие. Председател е на Съюза за стопанска инициатива на гражданите. Бил е депутат в 39-то Народно събрание.

- Проф. Борисов, в писмото си Милена Василева твърди, че сте кадър на ЦК на ДКМС и че сте обвързан с ДС?
- Преди 10 ноември ВИИ “Карл Маркс” си беше идеологически ВУЗ. Не можеше едновременно да си преподавател и да не си член на партията. Такъв вариант просто не съществуваше! Аз не го крия, наистина съм бил партиен секретар, пак казвам, никога не съм го крил, но на следдипломна квалификация. Мен например законът “Панев” не ме е хващал. Но ето сега,

ако бях например някакъв агент или сътрудник на ДС, досега отдавна да съм отстранен.

Минал съм през три списъка на разкриване на агенти. Първо съм бил депутат, ако беше така, още тогава щяха да ме извадят. После станах съветник на президента... нали щях да бъда изваден на принципа, по който извадиха тогава неговите съветници, замесени с ДС. Защо това не се е случило с мен? Явно, защото няма такова нещо!

- В писмото си Василева твърди, че вие сте направил ексбаретата Алексей Петров доктор на науките, предстояло и да стане доцент, и че вие двамата имате съвместен бизнес с охранителни фирми. Дори и вие лично сте участвал във фирмата, охраняваща УНСС - "ДАГА".
- С Алексей Петров се познаваме и работим заедно още от Съюза за стопанска инициатива, където той беше изпълнителен директор, а аз председател. А го поканих в катедрата, като бивш шеф на баретите, да води семинарните занятия. Къде е защитил Алексей Петров, за да стане доктор на науките, лично аз не знам?! Това винаги може да се провери в научния съвет на Академията на МВР. Такива неща като писмото на тази Василева не се съчиняват лесно, само болен мозък може да ги измисли.

- Василева ви обвинява и за това, че сте създал катедрата "Интелектуална собственост", където дъщеря ви е асистент. Тя била в непрекъснати командировки и катедрата не реализирала студенти? В катедра "Туризъм" пък сте назначил за ръководител лизинговия бос инж. Димитър Тадаръков? Защо точно него? И откъде сте намерил пари, за да направите гигантски ремонти на сградата?
- Да, за ремонтите в УНСС се инвестираха наистина много пари, но и много хора помогнаха. Не само успели бивши наши възпитаници. Доста хора откликнаха на наши молби и помогнаха на университета. Лично аз пари по начина, по който се изтъква, не съм намирал, апелирал съм и съм получил отговора, от който се нуждая за целта. Кое му е странното и необяснимото?

 - В писмото си вашата подчинена твърди, че от бившия финансов министър Милен Велчев сте взел 1 млн. лв., за да го направите почетен доктор?
-
Как да го коментирам това сега? Ами ей сега ще му звънна на Милен да си искам милиона... Благодарение на факта, че Милен Велчев е бивш наш възпитаник, успял в кариерата си, решението да помогне на УНСС е единствено негово. Стана доктор, защото е преуспял бизнесмен, наш студент, стана и министър. Наистина много помагаше на УНСС, отпускайки допълнителни субсидии. Аз му изпратих няколко писма, когато започна ремонтът. Например, писал съм така: “Моля да се финансира смяната на дограма на университета”. Милен откликна веднага, за което съм му много благодарен. Обикновено ми даваше пари от излишъка, защото не знам дали ви е известно, първата година, когато бях ректор, годишният бюджет възлизаше на 110 000 лв. Е, какво мога да направя аз с тези пари? Един ъгъл на покрива не мога да ремонтирам... Да не говорим за дограми и друго. Истина е, че

Милен Велчев ни е помагал много. Всяка година съм му искал някаква сума – 400 000 лв., 300 000 лв.,

обаче сумата той не ми я дава от джоба си. Сега, за този милион, дето Милен Велчев ги бил дал, за да стане доктор, са някакви много смешни и глупави неща, не знам как изобщо се пишат подобни глупости. Споменахте ми още, че в писмото пишело, че съм близък с Румен Петков и едновременно с това съветник на президента. Да, наистина съм близък с Румен Петков, но не виждам нищо подсъдно в това. Излиза, че не мога да бъда приятел с Петков и в същото време да съветвам президента?!

- Според написаното даже сте приемал без конкурс за студенти деца на близки и депутати?
- И това ми е абсурдно да коментирам, защото е една огромна глупост. Смешно е да се пишат толкова откровени лъжи.

- Вярно ли е, че някой си Додев от 7 РПУ ходел от катедра на катедра, уреждал изпити и трупал пари, както пише Василева? Тя допълва още, че в Стопанския колеж на проф. Каракашев са изчезнали над 100 дипломи, които били продадени за по 2000 евро? Василева пита и защо ректорът е позволил на Тадаръков да провежда държавни изпити, след като не е бил станал още доцент- това означавало, че са издадени 150 нелегитимни дипломи? И защо тестът за изпити не се отваря в деня на изпита, а два дни по-рано?
- 2000 евро? Нямам думи! Сега ще ви обясня как се прави тестът, за да няма повече такива безумия. За всеки изпит има по една банка от данни, която съдържа между 1000 и 1500 въпроса. Базата от данни е качена на компютър, чийто софтуер бърка въпросите на тото принцип. Само двама души се занимават с този тест – заместник - ректори са. Даже аз не го знам. Информацията дори не е качена на сървъра, за да няма достъп. Програмата се пуска към 6-7 ч. вечерта преди изпита. От тези 1000-1500 въпроса компютърът вади 40 на случаен принцип, след което всичко това, качено на диск, се носи в печатница “Демакс”. С тях имаме подписан договор за конфиденциалност, така че информация от тях е изключено да изтече. Хората печатат тестовете цяла нощ. Сутринта в 6.00 ч. със служебните коли на УНСС се отива в “Демакс”, взимат се тестовете и се разкарват в сградите, където има изпит. Така че това звучи направо абсурдно! В двамата - заместник ректори, които единствено отговарят за тестовете, съм абсолютно сигурен, защото изтече ли нещо, още същия ден ще се разчуе навсякъде. Такова нещо не е ставало. Друго да бяха написали за мен, по щеше сигурно да звучи нормално, но това са пълни глупости. Нека направят проверка за изпитите, за това колко преподаватели са сменени. Аз преподаватели не сменям! Ще поясня по-подробно. Има деца, които по време на сесията се случва да се разболеят, да не се явят, но те са не повече от 5-6 души. Когато въпросният студент се върне в университета, ми представя болничен лист и молба да му позволя да се яви на изпит. Обикновено такива молби аз ги резюмирам до шефа на съответната катедра, нито знам кой му е титуляр, нищо.

- А как стои въпросът с командировките на ректора, пита Василева?
- Ето сега ви давам отчетния си доклад, където не само вие, но и всеки, който иска, може да провери кога и къде съм бил. Това е официален документ, който е публикуван и го знае целият университет. Отчетът е за целия ми 4-годишен мандат на ректор, показва абсолютно всичките ми командировки, сключените договори и парите, които съм използвал. Където има хиксчета (видяхме, че те преобладават в таблицата) пари от УНСС не са давани. Виждате колко договори са сключени. Парите за тези 4 години, виждате, са 4887 лв. И тези пари са за тези четири години...

- Според Василева сте си набавили още и 5 луксозни автомобила, един от които мерцедес – подарък от Никола Филчев? Правя аналог с бившия ректор на Софийския университет Боян Биолчев, който също беше обвинен, че си купува коли с парите за университета?!
- Да,

Филчев наистина ми подари една конфискувана кола,

не знам на чии нарушители от някакво дело. Конфискува я и ми я даде. Моята лична кола, купена преди 5 години, е "Форд Мондео". И това пак е нещо проверимо, както и всичко останало. Влиза се в гаража и се вижда. Иначе служебните коли карат например тези, които стоят по цели нощи в деня преди изпита и се занимават с тестовете. Електронният център работи денонощно. Или какво – да ги държа до 4 сутринта на работа и да ги пусна да си ходят пеша?! При положение че на другия ден до обяд трябва да са в УНСС, за да обработват резултатите. Аз съм единственият ректор, който не си е купил "Мерцедес!" Кажете ми друг ректор, чийто личен автомобил е "Форд Мондео"?..

- Вярно ли е наистина, че синът на президента след отличен тест е станал студент на УНСС?
- Да, момчето се е справило отлично, което може само да ме радва. Но с тези въпроси се занимава Учебен отдел. Съвсем честен съм сега с вас и ви казвам, че

аз разбрах, че синът на президента е кандидатствал тук, едва когато тестът вече беше минал.

Директорът на електронния център после влезе при мен, за да ми каже за високия му резултат. Едва когато се изкарват оценките на таблата, тогава се разбира кой какъв е, защото всичко иначе е анонимно. Това е машина и тестовете се оценяват анонимно. Не човек е този, който оценява, прави го скенерът.

- А как ще коментирате името на Косьо Самоковеца, който поне според писмото на Василева, бил завършил УНСС с отличие, без да влиза там? Василева пита и каква ви е връзката с Весела Лечева, която също е преподавателка тук?
- Ами ето, сега от вас разбирам, че Косьо Самоковеца е завършил при нас. Нека някой да ми даде документ, поне да видя коя година е завършил. Още една лъжа. Изобщо цялото това писание си е чисто и просто един пасквил, целта е да се опорочат неща, които са кристално ясни. Коментирам го заради вас, иначе не бих се занимавал. Нещо повече – всеки може да провери всичко в УНСС по всяко време, когато пожелае и без предварително уведомяване. Обучението тук е на много високо ниво и това е най-важното.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА


Б.р. Направихме опит за жива връзка с Милена Василева, която действително работи в катедра "Чужди езици". Катедрата й обаче се оказа заключена. Контакт с нея не успяхме да установим.