Здравната ни система боледува сериозно, твърди екс-министърът на държавната администрация в кабинета на Костов.
Марио ТАГАРИНСКИ има висше образование по радиоелектроника. В периода 1976-1982 г. работи в металургичния комбинат “Кремиковци”. През 1993 г. завършва Техническия университет в София, специалност електронно инженерство. През 1994 г. е депутат в 37-ото Народно събрание, избран от листата на СДС. През 1997 г. отново е депутат в парламента. Бил е министър на държавната администрация в кабинета на ОДС начело с Иван Костов до декември 1999 г., когато премиерът извършва структурни и персонални промени в правителството и ведомството на Тагарински се поема лично от Костов. Тагарински остава регионален координатор на 27 страни от Централна и Източна Европа и Азия по “Проблем 2000”.

- Боледувате ли от нещо?
- Имам проблеми с наднорменото тегло, откакто отказах цигарите. Обездвижен съм. Имам хипертония, която поддържам с лекарства.

- Тя лека ли е?
- Да. Ако беше тежка, щях да имам сериозни забрани за много неща.

- Имали ли сте наскоро здравословен проблем?
- Да. Преди време се наложи да лежа 10 дни в болница. Правеха ми вливания на антибиотици. Проблемът дойде от нелекувана навреме настинка и от грип. Стигна се до усложнения, на които не обърнах внимание. Ако не бях отишъл в болница, усложненията щяха да станат още по-сериозни.

- До какъв извод стигнаха лекарите?
- Че имам лека форма на перикардит.

- Колко години сте пушили?
- Над 20.

- Как спряхте цигарите?
- Изкарах настинка със сериозна кашлица. Спрях ги в края на 1996 г., не пуших в продължение на 3-4 години. Тогава рязко промених теглото си. Има изследвания, които гласят, че никотинът с годините се включва в обмяната на веществата.

- Какво стана после?
- С променлив успех спирах цигарите и отново пропушвах. Една-две не влияят на здравето. Случва ми се в приятна компания да запаля една хубава цигара. Но напоследък не изпитвам никакво желание да пуша.

- А пиете ли алкохол?
- Най-много - чаша вино или малко добър концентрат, например домашна ракия - стига да е качествен.

- Спазвате ли диета?
- От време на време. Доста често пътувам. Невинаги мога да се придържам към определен режим на хранене. Винаги съм опитвал да спазвам диета, както и дадени норми, доколкото това е възможно.

Изкарах курс на лечение за отслабване при д-р Емилова във Варна

- Занимавате ли се със спорт?
- Обичам плуването. То ме релаксира. Карам ски. Занимавал съм се с всички спортове, които имат отношение към двигателната култура. Днес се занимавам също и с други водни спортове, карам колело. Когато имам възможност, винаги съм готов да поиграя футбол, тенис на маса или на корт с колеги и с приятели.

- Бихте ли коментирали състоянието на българските държавни болници, въпреки че вас ви лекуват в клинична база “Лозенец”?
- Да, лекуваха ме в тази болница, известна още като Правителствена. Вашите читатели трябва да знаят, че тя е отворена много отдавна за всеки редови гражданин. Тя е университетска болница, от нея може да се възползва всеки болен по клиничните пътеки. Останалите наши болници, в по-

голямата си част, се намират в окаяно положение

Условията в стационарите са доста тежки. Чувал съм от професионалисти-лекари, че поне 50 процента от лечението на един болен се дължи на обстановката, в която се намира. В това отношение ние, депутатите, сме изключителни длъжници на българския народ.

- Като депутат и дългогодишен политик бихте ли коментирали състоянието на нашата здравеопазна система?
- Бих казал, че нашето здравеопазване е доста болно. Особено силно страда болничната помощ. По мои лични наблюдения тя все още е на много ниско ниво. Може би се заделят твърде малко средства за място, където е необходима по-сериозна инвестиция, свързана със здравето на българина. Напоследък имаше случаи с летален изход - за съжаление, с ваши колеги-журналисти. Това показва, че здравната ни система наистина боледува и са нужни по-радикални мерки.

- Какво е вашето мнение за българските лекари?
- Много високо. Отнасям се с уважение към тях. За съжаление, най-квалифицираните ни лекари в момента са поставени в доста унизително положение по отношение на заплащането. Мисля, че българските медици са перфектни професионалисти, че са много компетентни, че нивото им е над европейското и се приближава до световното.

Но като заплащане са на нивото на мияч на чинии в ресторант

От това губим всички ние. Губи най-вече здравният статус на българина.

- Високи ли са цените на лекарствата у нас?
- Цените на някои лекарства, особено на вносните, са доста високи. Освен това цените растат. Може би това е свързано с монополизма на определени групи вносители. Според мен има някакъв проблем в политиката на здравното министерство и на държавата по отношение на данъците, свързани с лекарствените средства. Забелязвам, че някои от лекарствата у нас са по-скъпи, отколкото техните аналози в чужбина. Българските лекарства са качествени и са доста по-евтини. Но има една разлика, която установих наскоро - между складовите цени и цените на дребно, които стигат до клиента. Като цяло, за възможностите на българина, лекарствата са доста скъпи.

- Вие сте активен политик и сте подложен на стресови ситуации. Как се справяте с тях?
- Като всеки човек - трудно. Динамиката на живота, който водим, е доста ускорена. Понякога човек не може да се придържа към нормален режим - хранене, сън, почивка. Психичното натоварване е голямо. Виждате как е в парламента. Помещенията са малки. Всекидневно, по време на пленарните заседания, преминават не по-малко от 2-3 хиляди души. Това създава определен дискомфорт. Всички преминаващи хора излъчват своите емоции, които много рядко са позитивни. Знаете, че тук е еманацията на човешките страсти.

- Може би на негативните страсти?
- Да, точно на негативните. Атмосферата е нездрава. Всеки ден сме подложени на негативно енергийно облъчване. Ние сме в нещо като “Биг брадър”, като в аквариум. Нямаме право дори на секунда личен живот или на елементарни лични нужди. Човек трудно може да се нахрани, да отиде до тоалетната и да си измие ръцете. Но в крайна сметка с тези неща се свиква. Всичко на този свят има цена. Който е готов да я плати, влиза в политиката и се задържа в нея. Тя винаги е за сметка на нещо. За съжаление, много често е за сметка на здравето.

- След като сте се задържали в политиката, очевидно сте устойчив.
- Сравнително да. Не страдам от прекалено тежки заболявания.

- От какво според вас боледува българинът най-често?
- Бих казал, че

българинът е доста немарлив към здравето си

Нашите сънародници боледуват твърде много от онкологични заболявания, от сърдечни болести, имат проблеми с опорно-двигателния апарат. Хипертонията засяга дори и деца. Здравният статус на българина не е много добър.

- Защо?
- Това състояние е свързано с последните 18 години. Динамиката на живота, натискът, стресът, събитията в емоционален аспект, които преживяхме, обикновено се случват в нормалните държави в рамките на 50 до 100 години. Тези процеси се извършиха за много кратко време в България. Те доведоха до сериозна промяна в здравето на хората към по-лошо. Ако хората са здрави, страната ще просперира. В тази област сме много далече от Европа и от нейните стандарти.

- Бихте ли пожелали нещо на читателите ни?
- Здраве, дълъг живот и верни приятели!

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА