НАЧИН НА ЖИВОТ
За ползата от вегетарианството има много публикации. Вегетарианците действително се радват на добро здраве: не затлъстяват и не страдат от атеросклероза, холестеролът им е в нормата, кръвоносните съдове са в отлично състояние. Те не пушат и умерено употребяват алкохол. Подвижни са, занимават се със спорт. И като резултат - живеят дълго.

Казват, че ако човек не яде месо, затъпявал. Аз съм вегетарианка и не чувствам липсата на месото, а и не съм затъпяла. Какво ще кажете по този въпрос?
Силвия Тонева – Ловеч

Кажете ми какво мислите за вегетарианството? Чета най-различни противоположни мнения, но вярвам единствено на вас. Мария Пенева – София

Може да се чуе и друго мнение: младите жени вегетарианки страдат от безплодие и аменорея (отсъствие на менструация). Вегетарианците имат недостиг на някои витамини и минерални вещества, особено витамин В12 и желязо, а по-възрастните вегетарианци имат недостиг на калций, което води до остеопороза.
Такива негативни последствия са възможни само при строгото вегетарианство, когато човек въобще не приема животински продукти. Медицината решително се противопоставя на това.

Но и тук могат да се видят по-различни нюанси. Строгото вегетарианство за кратко време е полезно за уравновесяване на обмяната, за изчистване на организма от шлаки, за регулиране на теглото. По този начин може да се укрепи здравето само за 2-3 седмици, през които да се консумират сурови плодове и зеленчуци. А нестрогото вегетарианство може да се превърне в норма за всички: за децата и за старците, за бременните и за кърмещите майки. При това едни могат да предпочитат риба, други - мляко и яйца, трети - морски продукти, които са богати на лесноусвояеми белтъчини, витамини и минерални вещества. Тази форма на вегетарианство предполага да се консумира мед, бобови продукти, орехи.

Месото действа възбуждащо
Вегетарианците се учудват на въпроса: “Как може да не се яде месо?”
Дори тези, които не са били такива, стават най-върлите защитници на вегетарианската диета и твърдят, че месото не само че не е полезно и необходимо, според тях то е вредно.
Месото наистина съдържа необходими за организма белтъчини, но те се усвояват само 13 процента. А белтъчините от растителните продукти и яйцата се усвояват 100 процента. Освен това преработката на месото се съпровожда от гнилостни процеси и отделяне на големи количества токсини, отравящи организма.
Ето какво е писал в началото на миналия век известният лекар и учен Камински: “Месната храна, приготвена от мъртви, бързо разлагащи се, тъкани, съдържа в изобилие различни гнилостни трупни отрови и други белтъчни съединения, застрашаващи нашия организъм.” По-късно той казва: “Най-голям брой ракови заболявания се падат на месоядна Англия, а в същото време във вегетарианска Индия ракът е рядкост.”
Месото съдържа много екстраактивни вещества с кофеиноподобни действия, възбуждащи и тонизиращи нервната система. След консумацията на месно блюдо дори възниква приятно състояние на еуфория. Това постепенно изтощава организма.

Обърни внимание!
В месото присъстват и токсични биогенни амини, които се отразяват на кръвоносните съдове и на сърцето и повишават кръвното налягане.
Всички аминокиселини, необходими за организма, се съдържат в бобовите растения. Морските продукти също съдържат всички незаменими аминокиселини, каквито има и в месото, а микроелементите са 40-70 пъти повече в морските продукти, отколкото в месото.
Млечните белтъчини се усвояват по-лесно от месните. Най-добрият спринтьор в света Карл Луис е вегетарианец.
Говори се, че най-здравият народ в света е племето хунза, обитаващо труднодостъпен район между Тибет и Китай. Средната продължителност на живота там е над 90 години. Там практически не боледуват и до дълбока старост имат здрави зъби. Тайната на дълголетието е в начина им на живот. Те живеят в гористи местности, където почти не се срещат плодородни земи. Не консумират месо и животински мазнини, а мляко от коза дават само на децата. Основната им храна са натуралните растителни продукти, основно пресни и сухи плодове и различни билки.
Разбира се, всеки от нас сам решава с какво да се храни и как да живее, но във всички случаи трябва да преосмислим отношението си към храната.

Д-р Дарина ГЕОРГИЕВА