82-годишният Иванчо Къжелов от Силистра знае силата на всяка тревичка.
За него казват, че е всестранно развита личност, но най-много ценят невероятните му умения да се справя с трудно лечимите заболявания. За 30 години е издал над 100 малки книжки, в които публикува всичките си успешни рецепти. И не само това - три от книгите му са на особена почит в Нюйоркската национална библиотека, удостоен е и със специалната награда на Академията на науките в бившия СССР.

Разговаряме с възрастния човек, обкръжени от съхнещи билки и клонки. Упоява ни мирис на лавандула и мащерка. Бай Иванчо знае силата на всяка тревичка и може да ни разказва за това часове наред. Твърди, че в последно време значително са се увеличили хората с напукани пети, шипове и кожни заболявания. По-рядко го търсят хора с гангрена. Може би защото не вярват, че той може да им помогне.

А Иванчо Къжелов се гордее с факта, че колкото и напреднала да е гангрената, той ще излекува болното място. Има и още нещо, с което се гордее - само за една нощ може да изцери бучка на гърдата. С какви билки налага болното място, как ги съчетава, само той си знае. Но ако го попитат, не крие, разказва надълго и нашироко как жената може да се излекува сама с неговата рецепта.


ОТКЪДЕ ЗНАЕ ТАЙНИТЕ В БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО?


Лечителската дарба бай Иванчо е наследил от баба си и от майка си, които цял век са били лечителки на десетина села. Билковите комбинации си приготвя сам. Има изработена и изпробвана собствена методика за всяко едно от заболяванията. Навремето баща му години наред е събирал билки за народния лечител Петър Димков. “Това, което баща ми е научил от Петър Димков, е информация за милиони. Навремето търсеха баща ми от къде ли не, сега така търсят и мен от Щатите, Бразилия, Гърция, Италия, Франция...”, споделя бай Иванчо.

Младоликият билкар разказва надълго и нашироко какви трудности среща при лечението на простатната жлеза при мъжете. Негодува от това, че самозвани врачки и баячки, които се рекламират по вестници и телевизии като суперлечителки,

заблуждават страдащите и усложняват състоянието им

Правят въображаеми сеанси, като размятат ръце наляво-надясно, и болният чака да му стане по-леко. И вместо обещаното облекчение заболяването става хронично. Има и такива, твърди бай Иванчо, които леят куршум или восък на болната простата и чакат тя да оздравее, макар да знаят, че това не може да стане никога. Други дават някакви съмнителни билки, които са гнили с години по таваните и не стават за нищо друго, освен за огъня. Но хората са твърде наивни и се хващат като удавник за сламка. И надявайки се оловото, восъкът или билките да ги излекуват, те спешно стигат до операционната маса.


МЪЖЕТЕ МОГАТ САМИ ДА СЕ ИЗЛЕКУВАТ,

стига да вникнат внимателно в съветите на възрастния лечител. Сега, през лятото, те могат да си берат магарешки трън и да си правят чай от него. Тази билка се бере по време на цъфтежа, суши се на сенчесто и проветриво място. Изсушените цветове се съхраняват в книжни кесии с пробити дупчици отстрани, за да не плесенясат. Билката се бере само при сухо и слънчево време само от 10 часа сутринта до 5 часа следобед. Откъсва се целият цвят заедно с плодната ябълковидна сфера. Отрязва се с ножица заради бодлите, които могат да наранят пръстите при откъсване.

Как се приготвя лечебната отвара?

За един курс на лечение са достатъчни от 5 до 6 цвята. Поставят се в чайника, напълнен до половина с вода, варят се не повече от десет минути. Отварата се прецежда, държи се на хладно място в стъклен съд и се пие вместо вода по всяко време на денонощието. Лечебните свойства на извлечения от тръна екстракт се усвояват от кръвта и по този начин стигат до простатата. Още на втория ден болният усеща, че болката я няма, и започва да уринира нормално.

Билкарят е “хванал цаката” и на гангрената. Независимо в какъв стадий се намира болестта, тя може да се излекува, без да се стига до отрязването на крака, твърди народният лечител. Разбира се, че в началото заболяването се лекува най-лесно и най-бързо. Лечението се провежда по една и съща процедура и тя трябва да се спазва много точно.


Само за читателите на “Доктор” бай Иванчо Къжелов открехна тайната:

Един по-дълбок съд се пълни до половината с преварена вода, така че да може да се покрие болното място на крайника. Водата трябва да е толкова топла, че болният едва да я търпи. След това болният крак се вади и вкарва във водата поне десетина пъти. Последния пък кракът се оставя във водата и се посипва обилно с едра сол. Държи се така, докато водата напълно изстине.

Когато се извади от водата, кракът не се бърше, а се оставя да изсъхне. Когато това стане, болното място се завива с обилно напоен с риванол памук. Оставя се така до провеждането на следващата процедура. Ако болестта е в напреднал стадий и болното място вече е почерняло, болният не бива да се отчайва, а да продължи да провежда процедурите - до тогава, докато мястото се пробие и от там потече гной. В този момент мястото, откъдето тече тази гной, не бива да се подсушава или дезинфекцира, а да се остави да изтече спокойно. Възможно е да е много гъста и да виси като конци. Нека си виси.

Народният лечител гарантира, че най-много след десетина процедури болката ще престане, а почернялото място ще започне да се избистря и да порозовява. След още пет шест дена зарастващата раничка се поръсва със сулфатиацол. Това значи, че организмът вече е започнал да възстановява тъканите на болното място. Лечението продължава не повече от 20 дена и след това никога не се повтаря на същия крак. При болните от диабет лечебният процес протича по-бавно, но винаги е успешно.


КАК СЕ ЛЕКУВАТ ШИПОВЕ?

При силни болки от шипове е желателно всички продукти да се консумират сурови. Накиснати в чаша вода, подправени по вкус със сол или без сол, оризът и житото никога няма да позволят да се появят шипове по ставите. Изключително полезни за ставите са сварените жито, ръж и ечемик. Най-добре е обаче да се изяждат и ненакиснати във вода житни зърна от хора, които имат здрави зъби. Навлажнените зърна трябва да се консумират до вечерта, защото ако се оставят за следващия ден, те се вкисват и губят лечебните си свойства.

Могат да се консумират и триците, които съдържат изключително ценно за ставите вещество, което помага за заздравяване на костните връзки. но не очаквайте за една или две седмици да забравите за шиповете. Лечението трябва продължи не по-малко от два месеца.