Кипърски болници масово наемат на работа наши кадри
Българските медицински сестри все по-масово напускат болниците и клиниките и заминават да работят в чужбина. Статистиката е стряскаща – само от началото на годината досега над 1200 “бели касинки” са тръгнали да печелят пари зад граница. Здравната ни система работи в недостиг, от което страдат пациентите и качеството на обслужването. Минимум 30 години ще ни трябват, за да попълним липсващите ни кадри, твърдят запознати. Според тях колективните оставки на сестри ще продължат да валят, тъй като немалко директори на здравни заведения отказват да направят заплатите им 440 лв., за колкото се договориха синдикатите.
За тези и други проблеми в сектора съобщи разговаряме с проф. Станка Маркова - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

- Проф. Маркова, колко сестри са напуснали работа и страната през тази година?
- Категорично е ясно, че медицинските сестри, които работят в чужбина, не искат да се върнат в България. Отделно от това от началото на годината досега зад граница са заминали 1200 сестри…
Ще ви дам още един пример - за миналата година от 100 обявени места в София, само при 25 кандидат-сестри това беше първо желание. Всички казаха, че правят тази инвестиция в обучението си, защото, след като завършат, направо заминават да работят в чужбина и няма да стоят тук за 300-400 лв. заплата. Ние сами изнасяме в чужбина хубави, млади момичета и по този начин
извършваме геноцид,

защото у нас няма да има жени, които да раждат децата си тук.

Това е жалко и за нашата политика в здравеопазването, защото не можем да задържим тези млади и качествени кадри. А без тях няма качествено здравеопазване.

- Има ли интерес от чужди медицински сестри да работят у нас?

- Има рускини, които искат да работят у нас и Министерството на здравеопазването ще направи необходимото, за да легализира дипломите им, защото те не важат в нашата страна. Опитахме се да водим разговори за идване на македонски сестри у нас, но те не проявиха желание, тъй като там заплатата им е около 500 евро, а тук не могат да получат толкова. За съжаление се наблюдава обратната тенденция – наши сестри групово да заминават на работа в чужбина. Най-новата дестинация е Кипър. Гръцка фирма масово набира наши кадри за кипърски болници, главно за хирургични и анестезиологични отделения. Първата група замина в началото на август, а втората – сега, в края на месеца. Стартовата им заплата там е 850 евро, а договорите са за 1 година. Въобще сестрите останаха под всякакъв минимум в нашите болници. Липсата им води до некачествено здравеопазване.

- Ще има ли протести на съсловието наесен?
- Вие знаете, че миналата година ние правихме на два пъти протести. След това стигнахме до схващането, че викането по площадите не е много ефективно и тръгнахме към преговори. Прилагаме способа за “моркова и тоягата” - къде със заплахи към някои от структурите, от които зависим, къде с обещания, но успяхме да помогнем на синдикатите да се договори стартова заплата от 400-440 лв. Считаме тази договорка за много голям успех. Сега вървят договарянията в лечебните заведения в страната. На някои места се разбраха за такива заплати, дори и за по-високи, до 700 лв. Но имаме и случаи, където акушерките и мед.сестрите прибягват до колективни оставки, защото не са им увеличени възнагражденията. Така е във Варна. Вчера ми се обадиха и от болницата в Ботевград, където колежките не са получавали изобщо възнагражденията си от 3 месеца насам, а става дума за по 250 лв. месечно! Има случаи дори на работеща сестра, която се е разболяла

и сега трябва да си плаща лечението, защото не са я осигурявали!

Излиза, че в нашата страна най-ефективният подход е пак с тоягата – т.е. поставяне на условия, както е с колективните оставки. Ако всички сестри напуснат, трябва веднага да се затвори клиниката или отделението, тъй като то не може да работи без този персонал.
По принцип работещите имат право да дадат ръководствата на болниците на съд заради това, че не са изпълнили браншовото споразумение. Здравният министър увери, че през септември ще има актуализация с 10-12 % на цените по клинични пътеки, което ще подобри финансовото състояние на болниците, защото наистина има такива, които едва оцеляват. Знаете, че през лятото плановите операции се спират или намаляват, а оттам и приходите на здравните заведения. Така че ще видим дали министерството ще си изпълни обещанията и ако това не стане, ще имаме повод цялата медицинска общност да излезем на протести.

- Вие споделяте ли исканията на лекарите?

- Всички работещи в системата ни обединява фактът, че здравеопазването е недофинансирано. Затова ние сме съгласни и се присъединяваме към общите искания за увеличаване на бюджета за догодина и повишаване на здравната вноска, но ще продължим да настояваме, че сестра с 4-годишно бакалавърско образование, не може да получава с 5 лв. повече от чистачката и санитаря.
На нас ни трябват минимум 60 000 медицински сестри в системата, за да може тя да функционира. При това без да се взема предвид съвременният стандарт, според който на 4 болни се полага по 1 сестра.

Ние в момента разполагаме с 30 000 сестри и ще ни трябват поне 30 години, за да покрием липсата на тези кадри,

и то при положение, че нито една от новозавършилите колежки не отиде да работи в чужбина, което, сами разбирате, че няма как да бъде гарантирано.

- Какво е решението на проблема с липсата на сестрински кадри според Вас?
- Представили сме план за решаване на проблема. Обещаха ни, когато се обсъждаше здравната стратегия, да се съобразят с него. Предлагаме да се направят медицински училища след 10-ти клас, в които да се подготвят стоматологични сестри, от каквито съвсем скоро ще се усети остра нужда, медицински секретари, масажисти в СПА-центрове, тъй като сега много от тях са изкарали някакви курсове и нямат нужната квалификация за боравене с човешкото тяло, а също и болногледачи. Така медицинските сестри ще могат да се грижат конкретно за болния и лечението му, което съответно ще намали нужния им брой в системата и няма да има недостиг на такива кадри.

- Ще има ли затворени детски заведения през септември заради напуснали сестри?
- Няма да има затворени детски градини и ясли, какъвто проблем беше актуален през пролетта. Кметовете намериха начин и увеличиха двойно заплатите на тези колежки, защото затворени детски заведения би означавало и на съответния кмет да му свърши мандатът. Възнагражденията им пак са смешни – 360 лв., но все пак това е значително по-добре при положение, че преди получаваха по 180 лв. Нещата не са такива, каквито ние бихме искали, но все пак се увеличиха заплатите и това значително намали напрежението. Проблемът беше най-сериозен в София и в Стара Загора. Най-нерешен остава въпросът със заплащането на сестрите, които работят в ДКЦ, защото джипитата и специалистите там ги осигуряват само на минимална заплата, от което колежките губят редица социални придобивки при пенсиониране, болест, раждане и т.н.