Родените в Битоля родители на щангиста навсякъде се представяли за българи
"Неизвестният първи български олимпийски шампион" - под това заглавие в. "168 часа" разказва за Питър Джордж, златен медалист във вдигането на тежести от Хелзинки 1952 г. Някогашното "дете чудо" на американската тежка атлетика е син на Траян и Параскева Талеви от Битоля, емигрирали в САЩ в началото на ХХ век, през 1910 г.

Тогава граничните власти им дали фамилията Джордж - по името на бащата на Траян, Георги, а тях самите прекръстили на Тони и Пара. Семейството има трима синове: Питър, Джим и Джордж, родени в Аркон, щата Охайо.
Момчетата тренирали от малки вдигане на тежести, а през 1949 г. станали шампиони на САЩ в три различни категории. Сред американците Питър бил известен като

"детето чудо" на тежката атлетика


- на 14 години печели националното младежко първенство, на 16 става шампион на САЩ, а на 17 печели световна титла.
На игрите в Лондон през 1948 г. той е само на 19 и се класира втори. Вицешампион е и от олимпиадата в Мелбърн през 1956 г.
По това време учел стоматология. После се отдал на професията си, направил научна и преподавателска кариера като специалист ортодонт.
Сега д-р Питър Джордж е на 79 години, живее на Хаваите, в Хонолулу, но идва да летува в родното село на съпругата си - Огняново.
Именно там го открива екипът на вестника. Датата е знаменателна - 14 август, когато
преди 60 години Джордж (Талев) печели първия си олимпийски медал
Според историческите справки първият българин с шампионска титла от летни игри е борецът Никола Станчев (Мелбърн, 1956 г.), а четири години по-рано страната ни взима първо отличие на олимпиада чрез боксьора Борислав Георгиев-Моката, който е печели бронз в Хелзинки.
Американските източници посочват, че Джордж е роден на 29 юни 1929 г., а родителите му са имигранти от Македония.
През 1947-52 г. е печелил и пет световни титли в средните категории. При последното си олимпийско участие е бил военнослужещ в армията на САЩ, където работел по специалността си - като зъболекар.
Преди 20 години чикагският вестник “Маседониян Трибюн” пише: “Много от нас знаят, че България е безспорен лидер във вдигането на тежести. Питър Джордж е и първият българин, спечелил златен олимпийски медал във всички спортове”. Никой тогава обаче не обръща внимание на малката дописка в американската медия. Както и доскоро в България никой не знаеше този факт.
В навечерието на игрите в Атланта през 1996 г. местният вестник в Хонолулу "Стар бюлетин" му посвещава обширна статия, озаглавена

"Джордж - великан в света на щангите"

Тогава Джордж намерил място сред 100-те златни американски олимпийци, поканени на игрите, след като баскетболният ас Майкъл Джордан се оттеглил от списъка заради други ангажименти. Пред изданието някогашният шампион коментира, че телевизията е изиграла огромна роля за популяризиране на Игрите и е превърнала шампионите в звезди.