От 10 години не ям месо, твърди пещият зъболекар
Костадин ГЕОРГИЕВ, по-известен като Коцето-Калки, е роден през 1962 година, зодия Стрелец. Завършил е стоматология през 1987 г. с отличие (златна значка). Три години практикува като зъболекар на село, после става асистент в Стоматологичния факултет, катедра по детска стоматология - София. От 1998 г. работи частно като стоматолог. През 1987 г. създава група “Медикус”. През 1988 г. печели наградата на публиката на Националния конкурс за млади естрадни изпълнители. В периода 1989-1990 г. участва с “Медикус” на кънтри-фестивала в Полша. През 1991 г. издава първия си албум - “Векът на любовта”. През 1995 г. основава групата “Калки бенд”. Участва в няколко театъра и в музикални спектакли, между които най-важните са “Jesus Christ Super Star”, “Коса”, “Секс, наркотици и рокендрол” с Ивайло Христов, “Абсолвентът”, “Лимонаденият Джо” и т. н.

- От биографията ви излиза, че имате три-четири професии.
- Не обичам думата професия, а поприще. Наистина, подвизавам се на ралични поприща. Опитвам се да бъда и лечител, и артист, и пътешественик, и естраден певец. Не се ограничавам в своите поприща.

- Кое от тях ви привлича най-силно?
- Музиката е най-силно в сърцето ми.

- Според вас музиката може ли да лекува?
Със сигурност. Именно затова нарекохме групата си “Медикус”, което означава лечител. Искрено вярвахме в лечебните свойства на музиката. Известно време чрез фондация “Векът на любовта”, която основах, се занимавахме с такъв проект - музикотерапия.
Имахме доста добри постижения в домове за деца с увредено зрение и с церебрална пареза.
Убеден съм, че музиката много добре влияе на психосоматичното състояние на всеки човек.

- Току-що лекувахте пациентка с пулпит. Забелязах, че докато работите, си пеете. Пеете ли на пациентите понякога?
- По-скоро пея на себе си. В живота ми през мен тече някаква мелодия. Енергията на музиката ме зарежда и ми помага да преодолявам неблагоприятните състояния, да се чувствам по-силен, когато водя борби - малки или големи. А борбите са непрекъснато в живота. Той се опитва да ни обсеби по някакъв начин. Въпросът е да не му се даваме.

- Възприемате ли се като човек, който променя живота на хората?
- Сигурно съм успял да променя поне един квадратен метър около себе си.

- Как възприемат пациентите факта, че ги лекува “звезда”?
- Повечето от тях са ми приятели и познати. Не се учудват, защото ме познават добре. Разбира се, идват и нови пациенти, които не познавам. В крайна сметка аз съм зъболекар и съм на зъболекарското поприще. Това, че съм известен в друга сфера, като че ли не влияе особено. Хората се интересуват предимно от това как ги лекувам, какви са резултатите от лечението. Това е важно за пациента и за мен.

- Как сте със здравето?
- Добре, с изключение на случаите, когато се преуморявам. Тогава някои неща се “обаждат”.

- От какво се оплакваате?
- Имах дископатия. Излекува я Веселина от Варна само с един енергиен сеанс. Това беше преди около 8 години.

 - Откога имахте тази проблем?
- От много години.

- Имахте ли силни болки?
- Да. Имаше случаи, в които дори не можех да се движа. Но Веселина, без да ме докосва, само с едно посещение, направи едно малко чудо.

- Вие сте човек, който е завършил стоматология, т.е. - свързан сте с официалната медицина. Твърдите, че ви е помогнал човек по енергиен начин, а здравословният проблем е бил сериозен. Вярвате ли на тези неща?
- Разбира се. Има хора с невероятен талант. Мисля, че бъдещето на медицината е в обединението на съвременната с феноменалната. Много лекари се занимават с феноменална медицина. Според мен е много важно българските феномени да се издирват и да бъдат насърчавани.

- Оплаквате ли се от нещо друго?
- Имах много тежка травма в коляното. Отново една жена-феномен, която живее в Сарафово, ме излекува по същия начин.

- Какво се случи с коляното ви?

- Падам си по делтапланеризъм. Паднах върху коляното. Дълго време то се подуваше. Особено когато започнахме “Jesus Christ Super Star”. Там има падания на колене. Състоянието ми се обостри. Научих за тази жена. Казва се леля Павлина. С енергията на Свети Павел тя успя да премахне още на първия сеанс отока и болката. След 7 сеанса нещата се подобриха.

- Други страдания?
- Живея напрегнато. Едно много често срещано заболяване не ме е подминало. То се нарича пародонтоза или генерализиран пародонтит. 80 на сто от хората имат такъв проблем в една или в друга степен.

- Как се лекувате?
- Лекувам преди всичко стреса, поддържам физическата си форма, занимавам се с йога, имам положителни мисли. Без всичко това няма лечение на пародонтозата. Прилагам и локално лечение.

- Какви други средства срещу стрес ви помагат?
- Луна-парк, активни почивки по две седмици през лятото и през зимата. Ходя на планина, най-често на Витоша. За да се спаси от стреса, човек трябва да се смее колкото се може по-често
да бъде в компанията на приятни хора, които носят добро настроение, да гледа красиви неща, цветя, животни и да общува много с природата. Тя е нашият енергиен резервоар. Всичко друго е енергиен вампир - бетонът и останалото в града. Това е нещо, което изпива мозъците и енергията на хората.

- Освен с делтапланеризъм, занимавате ли се с други спортове?
- Много обичам яхтинга и всичко, свързано с морето. Занимавам се със сърф, с плуване. Всеки ден правя елементарен фитнес - по половин час. Три пъти в седмицата тренирам ирландски танци, които са по 4 часа и са доста натоварващи.

- Вашето мнение за българските болници?
- Пазя мрачни спомени от дете - от потискащата обстановка, от миризмата на лизол, от ужасните стени. Мисля, че това убиваше 50 процента от възможността за излекуване. Българските държавни болници приличат на военно-полеви.

- Пиете ли лекарства?
- Избягвам. Най-често употребявам хомеопатични препарати - за гласа ми. Предпочитам продукти на билкова основа.

- Спазвате ли някаква диета?
- От 10 години не ям месо. Постя всяка сряда и петък, спазвам и големите пости.

- Вие сте вярващ човек...
- Вярвам в единната сила на вселената и в нейните посланици, които са идвали на земята. Вярвам в тримата най-велики - Исус, Буда и Кришна.

- Съзнателно ли поддържате външен вид, който донякъде наподобява Исус?
- Може би първоначално е било несъзнателно. След спектакъла “Jesus Christ Super Star” - да. Вътрешно чувствам, че трябва да изглеждам така.

- Откроявахте се ярко на музикалното поприще. Липсва ли ви сцената?
- Не. Аз продължавам да пея доста интензивно, на разични места. В момента участвам в няколко театрални спектакли. Пея в по-малки или в по-големи музикални клубове, на частни партита.

- Хубаво ли е човек да е известен?
- Да. Когато си известен и знаеш как да управляваш своята известност, това ти дава възможност да влияеш върху хората. Ако го правиш по добрия начин, е чудесно. Известността помага да си набавяш средства за живот. Тя всъщност е един инструмент.

- Коя е най-голямата ви болка?
- Любовното страдание.

- Какво трябва да прави българинът, за да бъде по-здрав?
- Задължително да спортува - всеки ден, минимум по половин час. Да се занимава по малко с йога. Да яде здравословни храни. Да не консумира тлъсто и по възможност да не пуши.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА