Следователят Емил Иванов е алкохолик, пожелавам му да го сполети това, което и мен сполетя - заяви пред “Блиц” опечаленият баща.
Шефът на ФК "Славия" и бивш банкер Венцислав Стефанов от години предупреждава, че отвличанията в България ще зачестяват и че полицията работи в тясна връзка с престъпниците.
Синът му беше отвлечен на 6 април 2004 г. и въпреки платения откуп (чиято сума варира според различни източници от 600 000 до 1 200 000 евро), която той лично изхвърлил по нареждане на похитителите от влака за Перник, не е намерен до ден - днешен. Венцислав Стефанов е свързван с фирмите на бившата СИК заедно с Красимир Маринов - Маргина, Младен Михалев - Маджо, Дмитрий Минев - Руснака и с Румен Николов - Пашата. Бил в съдружие също с покойния Стоил Славов, който загина при атентат в асансьор на ул. "Джеймс Баучер" в столицата. Бащата на 23-годишния младеж Димитър, обаче, твърди, че отвличанията нямат нищо общо с ничий бизнес, нито с дългове, нито със заплахи, а са си чист рекет срещу хората с пари и предупреждава, че скоро ще има отвличания на деца на по-бедни родители, срещу 5 до 10 хиляди лева, защото със съдействието на полицията, подобен начин на печелене на пари става твърде успешен.

- Как ще коментирате изявленията на следовател Емил Иванов, който ви обвинява, че не сте помагали при разследването на похищението на сина ви?
- Този човек е пиян през по-голямата част от денонощието, алкохолик е. Той изобщо няма право да коментира! Беше отстранен от следствието. Изобщо няма да се занимавам да му отговарям!
- Имате ли все още някаква надежда синът ви да се върне?
- Синът ми е мъртъв. Знам го със сигурност. Нямам никаква надежда отдавна.
- Откъде го знаете?
- Просто го знам, а откъде - това няма да коментирам!
- Защо? Все пак вече не е следствена тайна. Имахте ли контакт с похитителите му?
- Няма да коментирам - не мога, нито пък искам. Но ви моля да запишете следното нещо: Нека Емил Иванов и всички, които мислят като него, да преживеят същото! Това им пожелавам.

Бившата съпруга на Венци Стефанов:
Заради негови дългове отвлякоха сина ни!

Покрай отвличането на Ангел Бончев - президента на "Литекс", обвиненията за изчезването на 23-годишния син на Венцислав Стефанов зачестиха. Намеси се и бившата му съпруга, с която се разведе сравнително скоро след 27 години брак. Тя го обвини, че синът му е изчезнал по негова вина - заради дългове - и дори, че той самият е инсценирал отвличането му, за да го предпази от нападение и го е устроил някъде зад граница.
"Няма такова нещо!" - категоричен е Стефанов - "Ходят някакви хора в заведението при нея и й пълнят главата с глупости."
От признанията на Венцислав Стефанов пред пресата стават ясни следните факти: той не е търсил помощ от полицията при отвличането на сина си, защото е нямал никакво доверие в нея. Напротив, смятал е че хора от полицията са замесени в бизнеса с отвличанията и също - че има къртици сред тях. Същевременно обвинява за изчезването му тогавашния шеф на СДВР генерал Румен Стоянов и неговите заместници.
Разказва също, че е получил указания колко и какви пари да предаде на похитителите, както и телефон, на който да му се обаждат. Но най-разтърсващи са били касетите със записи на сина му, поставен на колене, с белезници на ръцете и стегната около лицето превръзка на очите, в която моли да плати откупа и да не се обажда в полицията, защото това ще му коства живота".

Следователят Емил Иванов:
Венци Стефанов не ни помагаше да открием отвлечения му син


Следствието по случая е прекратено през 2005 г., поне така твърди в нови разкрития тогавашният следовател по делото Емил Иванов. Той уверява също, че Венцислав Стефанов вместо да съдейства на разследването, се свързва направо с тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, игнорира следствието и започва да търси разрешение на въпроса по частни канали. Така изпраща група от НСБОП по фалшиви следи няколко пъти, в резултат на което са пропуснати фаталните според професионалистите първи 2-3 месеца, в които отвлеченият може да бъде спасен. Според Иванов случаят бил възложен на прецизна и съвестна следователка от Първо районно, която през цялото време се опитвала да го разпита, но Венцислав Стефанов не съдействал. Емил Иванов обвинява още бащата на Митко, че когато като главен следовател го повикал на разпит, Стефанов - старши му предложил чрез посредник да седнат в някоя кръчма. Следователят обаче гордо отказал.
Данните, които Иванов за пръв път изнася, са че месец след отвличането шефът на славистите приел да се срещне със следователката и пред нея споменал като заподозрени в отвличането Джаки, Йоско, Шаки, Жоро Пехливанов, Фильо от Костинброд, "някой си Марио" и Гамстера... Следствието обаче не достигнало до сериозни данни споменатите лица да са замесени. Емил Иванов се оплаква, че бащата на отвлеченото момче всявал интриги между него и оперативните работници от поделението за борба с организираната престъпност. Топследователят дори изразява съмнение, че изобщо откуп е бил платен.


Даниела МЛАДЕНОВА