Легендарният певец всеки ден получавал по 20 любовни писма.
Естрадният и зодиакален “лъв” - певецът Георги Кордов, си отиде през 2006-а, без да успее да навърши 72-години. Роденият на 25 юли 1934 г. в Хасково изпълнител започва своята кариера с участие в Първия младежки световен фестивал в Прага през 1947 г. Тогава е само 13-годишен, но успява да се пребори за награда с песента "Ратайче".

Малко известен факт е, че доайенът на българската забавна музика завършва Консерватория през 1956 г. с две специалности - освен класическо пеене получава и диплом за диригент. Веднага след това става солист на ансамбъла към радио София. Бил е партньор на Леа Иванова, Ирина Чмихова, Лени Вълкова, Маргрет Николова. Най-важната му среща обаче е с класика-композитор Йосиф Цанков. Той пише за Кордов шлагерите "Приказка", "Искам да те помня все така", "Вечерна песен", с която прави дебют в студиото на БНТ при откриването й през 1959 г. Сред най-популярните му песни са "Свири, хармонико", "Брезите и момичето". Певецът с кадифения баритон е бил ръководител и солист на известния в миналото отдел “Естрада” към ансамбъла на Българската народна армия. От 1990 г. се посвещава на преподаване – бил е доцент по естрадно пеене в ДМА "Панчо Владигеров" в София и в НБУ. Последната публична изява на ветерана на родната естрада бе на концерта в памет на големия Йосиф Цанков. Тогава Кордов довери, че никога пред живота си не е пял на плейбек.
Практика на гласовития южняк бе да не дава интервюта.

Той упорито странеше от светския живот,

задоволявайки се с ролята на грижовен баща, съпруг и дядо и "шлифовчик" на млади певчески дарования. Бе обичан и ценен от колегите си от всички поколения, но предпочиташе да общува близко само с неколцина от тях. Сред най-верните му приятелки бяха Ирина Чмихова и Маргрет Николова, с която още в края на 50-те направиха незабравими дуети.
Звездата на Георги Кордов заблестява след изпълнението на песента "Приказка" по текст на Веселин Ханчев. За превръщането й в шлагер спомага и обстоятелството, че парчето всъщност е "саундтрак", както бихме се изразили сега, към култовата лента "Любимец 13". Следват покани за участия в престижни естрадни форуми в соцлагера. Най-голяма популярност обаче българинът с топлия глас си завоюва в СССР. С група току-що "проходили" наши изпълнители той обикаля надлъж и шир необятната съветска страна. И навсякъде картината се повтаря - препълнени зали и стадиони, тълпи обожателки, които го преследват за автографи и "още нещо".
Участници в това грандиозно турне от началото на 60-те години са пеещата актриса Грета Ганчева, както и бъдещата суперстар на родния шоубизнес Емил Димитров. Подгряват ги по-дребни риби, които довериха, че братушките” са били луди по Георги Кордов. И особено по песента му "Ленинград". Миналите в архив изпълнители, които тогава все пак са получили своите 15 минути слава, разкриват още, че прочутият им колега е имал великолепен глас, но “за естраден певец беше малко сухар”.
По думите им Кордов бил сдържан, възпитан, никога не се стремял да блесне с евтини ефекти, да се наложи, да влезе в конфликт. “Нямаше амбиция да стигне върха. Много талантлив и съвестен, гледаше си семейството и пестеше за децата си. Всички от групата още помним как в Ростов на Дон помоли една от певиците да си вземе печка и хладилник. В СССР девойките го гонеха на тълпи след концертите. Чудеше се как да отиде на вечеря или да се качи незабелязано в стаята си в хотела. Всеки ден получаваше по 20 любовни писма и ни ги даваше на “отговорно пазене”, тъй като жена му беше много ревнива", връща лентата назад наборка на Георги Кордов от гилдията.
В последното си интервю ветеранът на естрадния подиум признава, че навремето наистина е имал много обожателки, които яко опъвали нервите на половинката му. "Колкото и да иска една съпруга да приема тези неща нормално, аз си давам сметка, че е трудно. Имаше обаждания посред нощ, понякога злоупотреби. Тя невинаги приемаше нещата философски...", сподели любимецът на няколко поколения българки.
През 1974-та обаче внезапен трус едва не проваля кариерата на обаятелния и талантлив хасковлия. Ако се вярва на писателя-разузнавач Петър Христозов, певецът е привлечен като обвиняем в процес срещу видни хомосексуалисти от музикалните среди. Христозов разкрива, че

на подсъдимата скамейка са изправени и съвсем младият тогава Васил Найденов, Бисер Киров, Георги Христов, Орлин Горанов.

"Някои от тях са и мъжкари, загадъчно подметна авторът на дузина сензационни четива. Върху тяхното поведение е снето дознание официално, за да могат, когато потрябва, да бъдат злепоставяни", обобщи ексразведчикът.
Дали това отговаря на истината, нито един от натопените певци не излезе с потвърждение или опровержение. Факт е обаче, че по това време Кордов "внезапно" слиза от сцената и се отдава на преподавателска дейност заедно с другата звезда от своето поколение Ирина Чмихова. Сред народа плъзва мълвата, че певецът е изхабил гласа си, дори че е развил заболяване на гласните струни.
Но градските легенди скоро замлъкват, защото изпълнителят на "Альоша" не обича да натрапва присъствието си и с дистанцираното си "английско" държане отблъсква нездравото любопитство. Годините минават, в естрадата се сменят няколко поколения, но Кордов така и не се връща към активна концертна дейност.
Преди броени дни около покойния музикант и неговата най-известна дуетна половинка Маргрет Николова се завихри скандал, изтърван от нашенските медии. След повече от 40-годишно мълчание проговори Стоянка Николова, която навремето първа е изпълнила хита “Альоша” заедно с Кордов. Родената в село Янково певица е дъщеря на български партизанин, воювал някога в СССР. В средата на 60-те Стоянка се задомява за “братушка” с фамилия Гончаров, напуска заедно с него родината и се преселва в Ленинград. Няколко години работи като солистка в Ленинградското радио, а когато през 1969-а се развежда със съпруга си, се установява за постоянно в Москва.
“Докато работех в Ленинградското радио, записах знаменитата песен “Ленинград”, която и до днес се приема за химн на града. 7 години съм работила и в Москонцерт.

Именно тогава прозвуча дуетът между мен и Георги Кордов.

С него изпълнихме песента “Альоша”. После той я пееше с моята съименница Маргрет Николова. И Кобзон изпълняваше “Альоша”, но всичко започна от мен. По това време името на Соня Николова блестеше сред такива звезди от първа величина в съветската естрада като Пахоменко, Гулаев, Хил...”, споделя пред руската преса нашенката, която подарява на Георги Кордов хита си “Ленинград”, с който той пълни стадионите по време на гастролите си в бившия СССР. Стоянка Николова обаче не обяснява защо нейната колежка Маргрет Николова успява да я измести. Откъде е дошъл ударът, остава загадка, но се предполага, че съпругът на Маргрет, генерал от армията, се намества активно “където трябва” – и у нас, и в Съветския съюз, за да лансира половинката си. “Той я беше уредил да се води на работа и в ансамбъла на армията, и във Военния театър. Маргрет беше много богата и силна. Кордов й беше дясната ръка.
Тя му уреждаше участията, понеже не беше борбен”,
доверяват доайени на родната забавна музика. Известно време хасковлията е като “пришит” за влиятелната си колежка, докато тя не разтурва дуета и не запява с рано напусналия този свят Кирил Семов. Една от причините за “творческото охлаждане” между двамата е клюката, че покрай служебните ангажименти са се заплели и в интимна афера. Мъжът на Маргрет и благоверната на Кордов били пословични с ревността си и за да запазят мира и спокойствието вкъщи, набедените за любовници изпълнители прекратяват завинаги съвместните си изяви на сцена.

Каролина ВОЙНОВА

ДОСИЕ

- Днес някогашната дуетна половинка на Георги Кордов – Стоянка /Соня/ Николова, вегетира с мизерна пенсия в руската столица. Никой от колегите й в родината не се интересува от нея. Въпреки че живее от 43 години в бившия СССР, едва наскоро е получила заветното червено тескере. Единственият й син е починал преди няколко години. От време на време градските власти на Москва я канят на концерти, но хонорарите й са съвсем скромни – от порядъка на 1000 рубли. Въпреки това тя е благодарна, че хората не са я забравили съвсем и аплодират лудо на песните й, сътворени и изпъленени още по времето на Хрушчов.

- "Приемам за нормално, че сегашните млади не ме познават. За един 20-годишен младеж аз вече съм старец. Още повече че съм дядо на трима внуци. Не съм ги насочвал нито към музиката, нито към компютърните зали. На двете си дъщери обаче повлиях и сега съжалявам. Ориентирах ги към музиката и те завършиха пиано и флейта. Сега няма какво да работят и е добре, че ги има съпрузите им, за да връзват двата края", сподели с горчивина малко преди смъртта си Георги Кордов.