Живея с първото момиче в живота ми, призна плейбоят
Петър Попйорданов или Чочо, както е по-известен, е роден на 11 юни 1964 г. в София. През 1989 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. Една година е учил в Чехия. От 1994 г. работи в Народния театър. Чочо е сред най-успешните български актьори. Бил е два пъти женен – за Хилда Казасян и за Йоана Буковска. Историята му с Йоана свършва с развод, след който следват редица събирания и раздели. След изневяра от страна на Буковска Чочо слага окончателно край на взаимоотношенията си с актрисата.

- Чочо, първо да ти честитя на патерица, съвсем скоро отпразнува 44-ия си рожден ден. Кажи ми, шумен купон ли вдигна?
- Благодаря ти много! То да ми честитиш на патерица е хубаво, само да не е на линейка?! Бях си вкъщи, в много тесен приятелски кръг, но купонът си беше доста шумен, ако трябва да бъда откровен. Шумен беше, защото подаръкът, който сам си направих, има възможност да озвучи целият квартал. Страшно мощна уредба, още повече в самата кооперация съм сложил едно табло, което ми дава право да пускам музиката, която ми харесва, само с едно натискане. Чува се през три улици в пета.

- Скоро четох, че баща ти Иван Попйорданов имал сериозни проблеми и даже се преместил да живее при теб?! Има ли нещо вярно?
- Така ли? Интересно! Живеем напълно отделно един от друг. Той си живее с майка ми, двамата са заедно вече 46 години. А колко глупости са изписани, просто ти е бедна фантазията. Майка ми винаги му е била опора, тя е педиатър, занимава се с медицина, така че няма място тук за подобни измислици.

- В предишни наши разговори си ми споделял, че и двамата с баща ти сте силни и трудни характери. Още ли стигате до тежки скандали?
- Допитваме се един до друг често, това е факт. Честно да ти кажа, никога не сме изпадали в едни такива крайно патриархални отношения “баща-син”. Точно обратното. По-скоро сме приятели. Да, мога да кажа, че сме в добри отношения, което не означава, че не изпадаме в конфликти.

Често се караме. И двамата сме луди глави,


спорим, понякога остро, разменяме различни гледни точки. Когато не можем да се разберем по даден въпрос, приключваме взаимоотношенията за известно време, докато нещата се поуспокоят.

- Напоследък отново започна да се пише упорито, че си се събрал с голямата си любов Йоана Буковска. Даже сте снимани?! Вярно ли е това?
- Не! Няма нищо вярно, бъди убедена. С нея сме в една и съща професия и може би е по-лесно да се пишат тези неща. Театрите са ни през една улица разстояние, така че всеки може да си развива ситуации, но истината е, че с Йоана отдавна не сме заедно.

- А подарил ли си й наистина черно котенце? Известно ми е, че си имаш от години котка и вероятно това са нейни котенца?!
- Котката си живее щастливо при мен, два пъти е раждала по пет котета, това е вярно, но не съм подарявал на Йоана някое от тях. В никакъв случай! Искам да ти издам пълното име на котката, защото и за това съм чел какви ли не глупости – Папи-Папила-Багира-Петрова-Попйорданова-Черното ухо-Жълтото око, Дългата опашка, по мъж Чернишевска! Освен това си имам и куче – Александър Блек, английски спрингшпаньол, изключителен красавец. Двамата се разбират и живеят по-добре от много хора.

- Спомена ми, че сега живееш с първата си любов – Даниела. Как се чувства тя след всичките неща, които се пишат и говорят за теб?
- Просто ме познава отлично и знае, че това са слухове. Естествено, че знае за любовта ми с Йоана Буковска, но също така е наясно, че вече отдавна нямам нищо общо с нея. Даниела не е от хората, които се впрягат за такива неща, тя е един изключително разбран човек, не случайно сме заедно толкова време вече.

- Добре, а с Йоана в какви отношения си сега? Говорите ли си или напротив?
- Не бих казал, че сме приятели, в никакъв случай, но не сме и врагове. Когато се наложи по работа да се видим, естествено, се виждаме, но нищо повече. Даже сега

за моя рожден ден Йоана ми се обади, за да ми честити.


- Защо се разделихте? В друг наш разговор ми беше споделил, че изневяра от нейна страна е сложила точка на връзката ви?!

- Не коментирам. Да, казвал съм ти не малко неща, но нека оставим нещата така. Това е минало, няма да се повтори, сега имам съвсем различен живот и връзката ми с Йоана Буковска е изчерпана отвсякъде. Всички хора, доколкото могат, се стараят да живеят в анонимност. Лошото е, както се казва в една сентенция:

“Разбрах, че е живял по некролога му”.

- Имаш ли още проблеми с алкохола?
- Ами да ти кажа това вече е пълна митология. От доста време насам се пишат неща, които дори не са се случвали наскоро. Дори и когато беше вярно, дори тогава нещата се преекспонираха ужасно. Повече бяха митовете, отколкото истината. Няма човек без пороци или без пристрастеност към някои неща. Няма такъв. Но и няма неразрешими проблеми. Така е и този за мен, минало време. Имал съм и волята, и желанието, и доблестта да разреша проблема и съм го направил. Това не е до лечение, а до силна воля.

- Колко пъти си си чупил ръцете?
- Бинтования при мене много, гипсирания най-вече. Не мога дори да ги изброя, те са ужасно много. Слава Богу, никога не са били катастрофи.

- Ще се жениш ли за трети път?
- Защо не?! До мен имам сигурен човек, с когото се познаваме от 10-годишна възраст.

Даниела е първото момиче в живота ми,

на което словом съм се обяснил в любов. Пътищата ни в един момент се разделиха, тя се омъжи, аз се ожених, после пак, но ето виждаш - съдба... В един момент пак става така, че се събираме. Чувствам подкрепа, а това е изключително важно.

- Ти все още си секссимвол на родния театър, независимо че се появиха много и по-млади актьори, които са твои достойни наследници. Смяташ ли се за плейбой?
- Чочо Попйорданов никога не е гледал на себе си като на плейбой!

- Знам, че имаш личен пистолет. За какво го използваш? Преди време беше писано, че си стрелял във въздуха пред някакво заведение в малките часове на нощта?!
- В България вече кой няма пистолет? Но моят е законен! Имам да, не го крия. Само че не го имам, за да убивам хора. Това е един газов пистолет, който влиза в употреба най-често на вилата, която имаме на Балкана. Там човек може на воля да си стреля по празниците, без да се притеснява от нищо. Не съм имал нужда да се защитавам по този начин, а и мисля, че е безсмислено.
И да имам врагове, не се интересувам от тях. Винаги съм се ръководил от това “Господи, пази ме от най-близките ми, от враговете си сам мога да се пазя!”

- Бил ли си се някога заради жена и докъде би стигнал?
- Бил съм се! Не веднъж или два пъти, колкото пъти се е налагало. Около мен винаги е имало много и интересни жени, които несъмнено привличат вниманието, а това често води до подобни сцени. Нали все пак трябва да я защитя тази жена, тя си има достойнство, аз – също.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА