Асен Агов уволни Ани Цонева,Тролева, но не и Пешо Шарана! Наругах Сашо Диков, когато искаше да разобличава Иван Славков. Митьо Крика, жена му и Боби Цанков, съсипват тв "7 дни", лъжат собственика.
Легендарният тв журналист Велико Скорчев е завършил археология. В Националната телевизия отива като отговорен редактор на международна политика. Назначават го, защото владее отлично френски език. В БНТ работи 25 години, следват още 10 години в кабелна телевизия. “Винаги съм бил в новините, което е най-голямото предизвикателство, отговорност и най-сладкото удовлетворение”, - споделя легендата. В БНТ “надживява” мнозина генерални директори – започва при Леда Милева, незабравим за него остава Иван Славков. Скорчев е идеологът на първия сутрешен информационен блок в БНТ “Добър Ви ден с Величко Скорчев”. Точно в неговото предаване за пръв път се изявява на екран и светският лъв Евгени Минчев. Днес мнозина зрители желаят да гледат отново Скорчев на екран. Според аудиторията той е един от водещите, на които зрителите имат доверие, защото той изглежда като един от тях и е натрупал доста мъдрост. При разговора с репортера на “Блиц” Скорчев пали цигара от цигара, а при споменаване имената на Иван Славков, Бригита Чолакова и тези на внуците и съпругата му се просълзява. Журналистът има син, дъщеря и пет внука.

- Вие сте от поколението журналисти, които боготворят Иван Славков. По какъв начин съпругът на Людмила Живкова влизаше в сърцата ви, защо този човек е неповторим и незабравим като генерален директор на БНТ?
- Преди всичко Иван Славков е голям мъжкар, в хубавия смисъл на тази дума. Той от позицията си на зет на Тато бранеше абсолютно всеки човек в телевизията. Славков се обръщаше към 3000 души на малки имена! Той бранеше тези 3000 души.
Първия ден, в който се пусна информацията, че Иван Славков има колекция от оръжия, на планьорка, на която си говорим си за това какво да има “По света и у нас”, стана един, които сега се пише за активен журналист. Стана Сашо Диков и каза: "Отивам да снимам колекцията на Славков, и ще го разоблича." На тази планьорка казах: "Сашо, ти си назначен в тази телевизия с благословията на Иван Славков. Без Славков ти щеше да си останеш едно момче, което и досега щеше да се пързаля с дъските горе по Боровец и някой нямаше и да знае, че ти може да станеш и журналист."

Наругах го. Диков си подви опашката

и не отиде да снима оръжейната на Славков. Пред спортната палата имаше протести в защита на Славков, аз участвах в тях. Тогава Славков беше в следствието, в затвора. Някой му е разказал за планьорката. Той не забравя. След години ми каза: "Велико, благодаря ти. До края на живота ми оставаш мой приятел." Славков е голям мъж.
- Жалко, че такъв прекрасен човек се пропи.
- Пропи ли? А.... в никакъв случай не мога да се съглася с теб, че се е пропил. Аз съм бил с него на маса. Да той пиеше уиски, дори го обича много. Обаче

пияница Иван Славков никога не е бил.

Не, не мога да се съглася с теб.
- Друг генерален директор, при който сте работили - Огнян Сапарев, определи телевизията като гнездо на гърмящи змии. Прав ли е?
- Да така е. Знаете ли

колко простаци излязоха от телевизията и станаха политически дейци.

Пример за това е Пешо Шарана. Пешо беше осветител в милиционерската редакция на телевизията. Ти как си представяш в тази редакция да попадне случаен човек?! И този същият човек - Петър Георгиев Шарана, след 10 ноември се качва на трибуната и води протестите срещу Националната телевизия. Жестоко, обидно, скверно.
- Сапарев ми е разказвал, че е имал отгоре задължение да съкрати над 900 щатни служители поради малкия бюджет. Май в БНТ все още има хора за съкращения?
- И тогава и днес БНТ се нуждае от съкращения. И сега Уляна Пръмова съкращава. Тя съкрати 400 души, сега предстоят да бъдат съкратени още 600 души.
- Пак Сапарев ми е разказвал, че той е съкратил само един осветител. Абсолютно всички, които е освободил, са се водили на книга като щатни служители, но не са работили в БНТ. И това, забележете, са били предимно съпруги на дипломати, на министри.... Вие познавате ли ги тези “мъртви души”?
- Нямам никаква информация. Ако е така, това “наследство” на Огнян би трябвало да му го е оставил Иван Славков. А той не беше такъв човек. Славков не назначаваше хора, които да си стоят вкъщи и да получават заплати. Това не го вярвам. Не вярвам, че по времето на Славков е имало мъртви души.
- Като директор Асен Агов съкрати над 900 души. Що за директор беше бившият манекен и настоящ демократ?
- Не искам да си кривя душата – не мога да уважавам Асен Агов. Не мога. А що се отнася до това доколко е демократ... Той е вече депутат в 3-то или в 4-то Народно събрание. Аз не съм забравил и факта, че при първите избори той се яви в кв. “Надежда” като независим депутат, който се бореше срещу СДС. За мен това е “морал”, за който прошка няма.
- В интервю за нас Агов сподели, че е съкратил над 900 души от БНТ, защото били сътрудници на ДС? Толкова ли много ченгета имаше в Националната телевизия?
- Това е толкова смешно. Агов уволнил хора на Държавна сигурност?! На него нека му тежи на съвестта, че той е първият генерален директор, който уволни символите на българска телевизия Ани Цонева, Мария Тролева, Лили Ванкова, Колю Филипов, Ламбрев, Любинка Няголова, Веселина Александрова. Ти вярваш ли, че те са сътрудници на ДС?! Това е смешно. Тези хора са лицата, легендите на българската телевизия. Агов ги уволни. Мотивът му беше: "Уволнявам ги, защото телевизията ще става модерна, няма нужда от говорители." Телевизията има нужда от послушници и помагачи на нечия кауза. Защо не уволни Пешо Шарана, той чий служител е бил?
- Знам, че за 25 години работа в БНТ имаш само едно сериозно наказание и заради него си бил пред уволнение. Вярно ли е, че в тази история е замесен Андрей Луканов?
- Действително за 25 години работа в БНТ имам едно - единствено наказание. Наказа ме главният редактор на новините Иван Константинов, лека му пръст. Отговарях за отразяването на заседанията на НС. В един много важен ден, в който тогавашният министър- председател Андрей Луканов направи много важно изявление, което аз записах и изпратих по трасето в БНТ. Обаждам се на наблюдаващия новините и казвам, че по договорка с правителството това изявление трябва да бъде излъчено, ама цялото. Водещи на новините са Асен Агов и Нери Терзиева. Те са т.нар. Екип 2, аз бях ръководител на Екип 1. Те на своя глава съкращават изявлението на министър - председателя – няма значение кой е той. На другия ден Луканов вдига страхотен скандал в телевизията. Иван Константинов, за да се оправдае, казва: "Величко Скорчев изобщо не ни каза, че трябва да се излъчи цялото ви изявление." Още на другата сутрин лично Андрей Луканов ме вика в Народното събрание и ми каза:

"Той ще те накаже. Но аз знам, че ти нямаш вина,

защото знам какво точно е станало, знам какво и кой е направил. Ще бъдеш наказан, но ти благодаря, че беше мъж до края." Така получих мъмрене с последно предупреждение за уволнение.
- Много се учудвам, че Нери може да прави мръсно на колеги. По принцип за нея се изказват само ласкаво в гилдията?
- Аз съм абсолютно сигурен, че активната страна в този случай е бил Асен Агов. Нери Терзиева дойде при мен в редакцията като стажант от специалност журналистика. Още на следващия ден прецених, че това момиче има данни на голяма журналистка. Агов комунистическо минало няма, той има земеделско минало.
- 10 години беше водещ в кабеларката “7 дни”. Вярно ли е, че хора като Митьо Крика и жена му са “измели” оттам журналисти от добрата стара школа и в частност и теб?
- В “7 дни” си поставих за цел да овладея програмно време, за което никой не е мислил – това на обяд от 12 до 14 часа. Две години аз правих обедник и претендирам, че съм овладял този часови пояс. Какво стана в тази телевизия? Дъщеря ми имаше предаване в 7 дни . Тя е кадърен човек. Изведнъж обаче в тази телевизия нахълтват Боби Цанков, човек, който е за затвора, нахълтва Митьо Крика с жена си! И тези трима души изгониха всичко кадърно в “7 дни” . Те в момента “стратегически” правят телевизия “7 дни”. Това е толкова срамно, толкова обидно. Обидно е за зрителите да гледат едни

мацета, на които половината им епидермис се излива от екрана.

Просто е отвратително. Жената наа Митьо Крика, това дете не го познавам. С Митьо Крика пък нямаме общи теми за разговор. Мъчно ми е, че е една телевизия, в която имаше силна публицистика, е така унижена.
Тримата лъжат собственика Георги Агафонов, лъжат го и му обещават, че ще налеят много пари в телевизията.
- Телевизионерката Васа Ганчева се завърна на екран в БНТ Похвално ли е човек на достолепна възраст да е на екран? Питам те, защото на запад това е вече мода.
- Малко ми е странно, че Васа Ганчева води предаване в момента. Защо?! Как да говоря за нея... Да, тя безспорно е много устата, но.... Не ми се вижда нормално след толкова години да е на екран. Не искам да го кажа, но... ще го кажа.

Нека Васа се погледне в огледалото и тогава да продължи да води предаването.

Тя е интелигентно момиче. Човек трябва да знае докога може и докога - не.
- Вероятно има разлика между Васа и твоята приятелка Бригита Чолакова?
- Васа е режисьор. Тя казва: "Операторът да отиде там, осветителят да е там." И оттам насетне дума няма. Тя е правила забавни програми, където тя е, общо взето, човекът зад кадър. Докато Бригита е човекът в кадър, на който тежи всяка дума, тя отговаря за всяка своя дума.
- Защо старите кадри на БНТ злоупотребяват с алкохола. Разказвали са ми, че Васа още като млад режисьор обръщала чашките?
- Тя и тогава като млада обичаше да се почерпва с водка, но да е опиянчена?! Не е... Абе кой не дръпва сега. И е хубаво човек да носи.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА