Великият Моцарт е починал на 35 години от най-прозаичната болест – воднянка. Съвременните изследователи стигнали до извода, че е страдал от тежък ревматичен порок на сърцето със сърдечна недостатъчност.
Затова по тялото му се появили обширни отоци. Тази болест е станала причина за смъртта на гениалния композитор, когато той е бил само на 35 години. През ХVIII век тази болест водела до сигурна смърт. Макар и лечими, и в днешно време отоците се смятат за много сериозно нарушение. А причините за тях са много и различни.

Отокът представлява прекалено натрупване на течности в тъканите и кухините на човешкия организъм. Ако течността се събира в тъканите, техният обем се увеличава, ако е в кухините - притиска съседни органи и създава сериозни проблеми. При повърхностно набиране на течности се променят физическите свойства на кожата и формата на тази част от тялото.
Отоците се делят на общи и локални, вътрешни и външни, остри и хронични. И се появяват поради нарушение на водната обмяна в организма. Тя се поддържа с балансиране на механизмите на налягане. В медицината се говори за три вида налягане на кръвта в кръвоносните съдове:
- хидростатично;
- осмотично;
- онкотично.
Ако този баланс се наруши, се появяват отоци. Течността в отоците се образува от плазма - течната част на кръвта. В тази връзка трябва да споменем, че кръвната плазма не е само вода, в нея се съдържат и по-големи молекули - соли и белтъчини. А колкото по-голяма е молекулата, толкова по-трудно минава през стената на кръвоносния съд.

ЗАДЪРЖАНЕТО НА НАТРИЕВИ СОЛИ И ВОДА В БЪБРЕЦИТЕ Е ОПАСНО

Хидростатичното налягане на стените на кръвоносните съдове се предизвиква от сърцето.
Осмотичното налягане зависи от концентрацията на соли в кръвната плазма и тъканната течност. Солта задържа водата в себе си.
Онкотичното налягане зависи от концентрацията на големите молекули белтъчини в кръвната плазма. Те също задържат вода.
Това е схематичното описание за образуване на отоците. Но в крайна сметка различните механизми се съчетават, включват се жлезите с вътрешна секреция, вегетативната нервна система, бъбреците - те отделят вещества, задържащи натриеви соли или течност. Всеки оток се съпровожда със задържане на натриеви соли и вода в бъбреците.
Отоците се отразяват различно на здравето и външния вид на човека. Външните отоци са не само козметичен дефект. Те могат да предизвикат болка, тежест, умора, могат дори да доведат до образуване на трофични язви. Освен това отеклата тъкан лесно се инфектира. Това важи и за вътрешните отоци. Така се нарушават функциите на съответните органи и предизвикват сериозни усложнения. А отоците на белите дробове, мозъка, гръкляна, са опасни за живота.

Заболяванията на сърцето и бъбреците са основната причина за образуване на големи отоци по тялото

Основните причини за тези отоци са заболяванията на сърцето и бъбреците. Отначало те са малки, не тревожат засегнатия и така може да се пропусне сериозно заболяване. Но когато станат забележими, в организма вече са се насъбрали 2-3 литра излишна течност.

Сърдечните отоци

В този случай налягането във вените се повишава, защото отслабналото сърце не се справя с функциите си да изпомпва и течността се връща в артериите. Това се нарича сърдечна недостатъчност. Във вените остава повече кръв и налягането в тях се повишава. Най-често сърдечната недостатъчност възниква при исхемична болест на сърцето, особено след инфаркт на миокарда, при порок на сърцето, при миокардит (възпалителни заболявания на сърцето). В този случай отоците са симетрично разположени и се съпровождат със задушаване.
Отначало отоците се появяват на краката - ходилата и глезените, особено вечер. Засилват се и след физически натоварвания. Ако човек притисне с пръст отока, се появява вдлъбнатина. Ако процесът се задълбочи, кожата над отоците загрубява, става студена и синкава. При лежащо болните се появяват повече отоци в областта на кръста. А в тежките случаи се разпространяват по цялото тяло и в кухините.

Бъбречните отоци

При нарушена бъбречна функция, онкотичното налягане на кръвта се понижава поради загуба на белтъчини с урината. Недостатъчното количество белтъчини в кръвта не е в състояние да задържа течностите. Тези отоци се появяват на места, където тъканите са по-пухкави, по-рехави - това е лицето, особено клепачите. Ако процесът се задълбочи, може да се подуе цялото тяло. Отеклата кожа е суха, мека, жълто-бледа, с понижен тонус. При такова състояние в урината има наличие на белтъчини.
Освен тези две основни причини, има и други, но те са по-рядко срещани. Например понижена функция на щитовидната жлеза или колебания на хормоналния статус при жените и др.

НАЙ-ТРУДНО СЕ ЛЕКУВАТ ЛИМФНИТЕ ОТОЦИ

За да се лекуват отоците, трябва да се установи причината за тяхното появяване, т.е. да се постави диагноза на основното заболяване.
При изразени общи отоци, на болния освен лечение на основното заболяване, се предписват диуретици. Но това се прави, ако състоянието е по-тежко. Защото диуретиците бързо изхвърлят водата и повишават гъстотата на кръвта. А знаем, че това създава опасност от образуване на тромби. Затова, наред с диуретиците, трябва да се приемат и препарати, понижаващи съсирваемостта на кръвта.
Големите дози диуретици могат да нарушат и електролитния баланс, защото изхвърлят и калия заедно с натрия. Този недостиг от калий трябва също да бъде запълнен.

Локалните отоци рядко се премахват с диуретици

При варикоза се препоръчва краката да се бинтоват с еластични бинтове и да се приемат средства за разреждане на кръвта. Така тя по-лесно ще се движи по вените. Назначават се и лекарства, понижаващи пропускливостта на вените, а при възпаление се прибягва и до антибиотици.
Много трудно се лекуват лимфните отоци. Тук се прилага така наречената баротерапия, а понякога се прибягва и до оперативна намеса.
Червеният вятър се лекува с антибиотици, а при тежка форма се лежи в болница.
Алергичните отоци се лекуват с антихистаминни препарати, а в по-тежките случаи се предписват стероидни хормони и други антиалергични средства.
Алергичният оток на гръкляна изисква незабавно приемане в болница и прилагане на съответното лечение.
Д-р Мона Рашкова

ВЪЗПАЛЕНИТЕ ВЕНИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МАСАЖИРАТ

Венозният оток: причини за възникването му са варикозно разширени вени, флебит - възпаление на венозните стени, тромбофлебит - образуване на тромби. Отокът в този случай е с мека консистенция, понякога с посиняване. По-късно се появява пигментация и трофични язви. При флебит вените и кожата са плътни и болезнени. Имайте предвид, че възпалените вени не трябва да се масажират, защото тромбът може да се откъсне и да се окаже опасен за живота.
Лимфният оток: той е следствие от наследствена непълноценност на лимфните съдове, съчетана със затлъстяване. Такъв оток може да се появи и ако се отстранят или увредят някои лимфни възли. Лимфният оток е плътен и кафеникав, защото в него има много белтъчини. Този оток е най-устойчив и ако се задържи дълго, води до застой на лимфна течност и се развива срастване на съединителната тъкан. Увеличава се обемът и плътността на тъканите. Ако срасналата тъкан се увеличи прекалено много в областта на крайниците, се получава усложнение, наречено слоновост. Това състояние се лекува трудно. Тъканта на лимфния оток се инфектира много лесно, особено от стрептококи, поради което се развива така нареченият червен вятър. А при това заболяване се блокират лимфните възли и се развива лимфостаза. Отокът е плътен и болезнен. Кожата над него е ярко червена с рязко очертани краища. Червеният вятър е заразно заболяване, инфекцията се предава дори само при докосване на съответното място.
Отокът на Квинке: това заболяване е проява на алергична реакция. Той носи наименованието си от фамилията на немския терапевт, който първи го е описал. Най-често това заболяване е свързано с повишена пропускливост на капилярите, поради алергия. Особено често се наблюдава при алергия към хранителни продукти - яйца, мляко, шоколад, орехи, както и към лекарства. Заболяванията на стомашно-чревния тракт помагат за проява на отока на Квинке. Той може да бъде провокиран и от химикали, попаднали в стомашно-чревния тракт заедно с храната. Този вид оток се развива директно пред очите ни.
След употреба на въпросния продукт или лекарство, много бързо се появяват отоци по устните, бузите, клепачите и челото. Те не са симетрични, няма сърбеж, кожата не се променя. Като достигне по-голям размер, отокът се задържа няколко часа (може и ден-два) и след това изчезва така внезапно, както се е появил. И все пак отокът на Квинке е опасен за живота, ако се локализира в гръкляна и прекъсне дишането.