СТАРА СЛАВА
Лечителката Ивелина Христова се обяви в интервю за вестника на народа за внучка на великия билкар Петър Димков. Ден след публикацията в редакцията се обади един от тримата наследници на Петър Димков - Владимир, за да разобличи измамницата.

- Кои са де факто наследниците на Петър Димков и има ли сред тях такава Ивелина?
- Нашето семейство се състои от майка ни и баща ни, вече покойници, и три деца. Децата сме аз, брат ми Любомир и сестра ни Лили. Брат ми е разведен отдавна, деца няма, сестра ми има един син - д-р Петър Димков, а аз имам дъщеря, която се казва Владимира Димкова и е журналист. Това лице Ивелина Христова нито го познавам, нито съм чул името му. Така, както е написано в интервюто излиза, че е живяла цял живот в семейството ни, което не е вярно.
- В същото време вие сте живели всички на куп...
- Живеехме цялото семейство заедно до 1972 година, сестра ми и брат ми живееха с нашите и след това, до смъртта на родителите ни.
- А истина ли е, че баща ви е лекувал Леонид Брежнев?
- Не, това е пълна измислица. той само го прегледа един път и си каза мнението. Това беше една много краткотрайна среща по инициатива по руска страна. Състоя се в софия, когато Брежнев пристигна, за да почива в Банкя. И тогава баща ми каза, че климата там не е благоприятен за здравето на Брежнев и той си тръгна за Съветския съюз.
- Людмила Живкова била ли е сред пациентите му?
- Абсолютно вярно е. След многобройните консултации в чужбина, която тя направи след катастрофата, беше с много силно главоболие и един белег на челото, който криеше с тюрбана. Баща ми излекува това непрекъснато главоболие, успяха да махнат и белега.
- Казвате, че Петър Димков никога не е лежал и в концлагер, както се твърди...
- Истината е, че баща ми не го гонеха властите, а по-скоро лекарите. никога не е бил в концлагер, само един единствен път в Пловдив беше незаконно арестуван. 24 часа беше задържан там и аз лично отидох да го освободят.
- Съществува ли такава тайна книга на баща ви?
- Той никога не е имал такава тайна книга, както твърди въпросната Ивелина. Винаги е давал рецептата си за лекуване на болните, точно и ясно описано какви билки са необходими.От 1932 година той издава книгите си и там са публикувани рецептите му, както и в края на 70-те години БАН издаде книга с трудовете му. Така че не е проблем някой да ги вземе тези трудове, да ги прочете и да работи по методите му, представяйки се за негов пряк наследник.
- Как ще процедира семейството ви по отношение на Ивелина Христова?
- Имаме юридически права да й търсим отговорност, защото това е престъпление. Надявам се след тази публикация във вашия вестник всички да са наясно, че няма да толерираме подобни шарлатани и ще ги съдим.

Едно интервю на
Митко ЩИРКОВ