Всеки от нас трябва да познава как и кога реагира сърцето му на вълненията и стреса и да усеща неговите тревожни сигнали.
Инфарктът, за съжаление, е много разпространено заболяване. Но много малко хора познават симптомите му. А трябва. За да не се стигне до ситуации, когато нещата излизат извън контрол и трудно могат да бъдат овладени.

Ще ви предложим няколко случая от медицинската практика, които най-точно ще покажат как и при какви обстоятелства човек може да получи инфаркт, въпреки че не подозира за това.

Първи случай
СЪРДЕЧНИЯТ УДАР МОЖЕ ДА ДОЙДЕ И БЕЗ СИМПТОМИ

Шестдесетгодишен мъж почувствал остра болка точно когато пътувал в градския транспорт. До този момент никога не се е оплаквал от сърдечни проблеми, нито пък от колебание в кръвното налягане. Изглеждал младолик, спортен тип човек. Без да разбира какво се случва, успял да се отпусне на една седалка в автобуса, инстинктивно притиснал с ръка сърцето си, опитвайки се да поеме въздух. За щастие, наоколо се намирал човек, познаващ симптомите на сърдечния пристъп. Той разхлабил ризата и вратовръзката на мъжа и сложил под езика му таблетка нитроглицерин. След известно време бил закаран в болницата с диагноза инфаркт на миокарда. Навреме оказаната помощ помогнала на пострадалия.
Друг мъж на 50 години се подложил на кардиограма в санаториума, където бил настанен. Човекът се чувствал добре, в прекрасно настроение, и чакал момента да се насити на предстоящата почивка. Но дошла медицинската сестра и го помолила да не се вълнува, а също и да не се движи. Според кардиограмата той получил инфаркт, който се развивал без симптоми.

Втори случай

СИЛНАТА РАДОСТ СЪЩО Е ОПАСНА

Жена, която отскоро излязла в пенсия, от сутринта чувствала някакво неразположение. Болял я гърбът, било й трудно да диша. Тя решила, че състоянието й се дължи на радостните емоции, които изпитала предната вечер. Премерила си кръвното, което се оказало по-ниско от обикновеното. Посъветвали я да полежи, но не си направили труда да прослушат сърцето й. Изведнъж жената се почувствала зле и “Бърза помощ” я отвела в болницата с диагноза обширен инфаркт на миокарда. Не успели да я спасят.
Шестдесетгодишен мъж, художник, няколко дни преди да открият изложбата му, започнал да чака това събитие, което всъщност било мечтата на живота му. Логично е да мислим, че се е чувствал безкрайно щастлив. Но тази емоция също е стрес. Основоположникът на теорията на стреса смятал, че силното вълнение, дори и да е радостно, крие в себе си не по-малка опасност от негативните емоции.
И още един, по-типичен да го наречем случай от медицинската практика - петдесетгодишен ръководител на голямо предприятие, изпитващ непрекъснато претоварване и стрес, вечер си позволявал обилна вечеря и още по-обилно пийване. Да не говорим, че и кутията с цигарите винаги била в ръката му. Въобще всички познати фактори, които в крайна сметка довели човека до инфаркт.

СИЛНАТА БОЛКА В ГЪРДИТЕ Е ПОВОД ЗА ТРЕВОГА

Всички тези различни, но с еднакъв резултат случаи на инфаркт, показват, че симптомите могат да са пред очите ни, могат да са скрити, но могат и да напомнят за себе си, а ние да не им обръщаме внимание. За да не стига до подобни ситуации, човек трябва да се научи как и на какво реагира сърцето. Така ще умее да контролира неговите реакции и да “усеща сигналите”. Това е особено важно за хора, прекрачили 50-годишна възраст. Сърцето и кръвоносните съдове стареят заедно с тялото. С времето еластичността на кръвоносните съдове намалява и те се стесняват. Още след 40-годишна възраст сърцето започва постепенно да губи своята сила, но това все още не оказва съществено влияние на организма. Повечето хора могат да доживеят до 80 и повече години, без някакви особени проблеми със сърцето си, ако разбира се, не ги съпровождат провокиращите фактори атеросклероза, диабет и т.н.
След навършване на 50 години рискът от инфаркт се повишава, но човек може да получи сърдечен пристъп и преди това. Затова болката в гърдите трябва да изостри вниманието винаги когато се появи.

ОСНОВНИЯТ СИМПТОМ НА ИНФАРКТА Е ПРИСТЪПЪТ НА ИНТЕНЗИВНА БОЛКА В ГЪРДИТЕ

Инфарктът възниква в резултат на пълна блокада на коронарната артерия, предизвикана от тромби. Това лишава сърдечния мускул от кръв. Той не получава достатъчно кислород и подхранващи вещества и сърдечният мускул се уврежда, а много често направо загива. Въпреки, че е широко разпространено заболяване, много хора не познават симптомите на инфаркта. Смятат, че сърдечната болка при него непременно е остра и се появява в лявата страна на гърдите.
А всъщност типичната болка при инфаркта има задушаващ характер и се локализира зад гърдите и по-рядко в областта на сърцето.
Основният симптом на инфаркта е продължителният пристъп на интензивна болка в гърдите. Може да се нарече още разкъсваща, притискаща, нетърпима. Пристъпът може да продължи няколко часа, понякога и денонощие. Ето и другите признаци:

1. болка, преминаваща към лявата ръка, лявата лопатка, лявата плешка, на вътрешната повърхност на лявата ръка, в кутрето и безименния пръст на лявата ръка, както и на челюстта;
2. рязка слабост или виене на свят;
студена пот;
3. задушаване, колебания в сърцето, засилено сърцебиене;
4. спадане на кръвното налягане;
5. понякога прилошаване, повръщане, усещане за чуждо тяло в гърлото, изпотяване, общо неразположение;
6. разстройство на стомаха;
7. чувство за надигаща се катастрофа.

Полезно за всички
КОГА СТАВА ДУМА ЗА СЪРДЕЧЕН УДАР?

Инфарктът се развива в зависимост от индивидуалната чувствителност на човека към болката, често не по класическата схема, а в така наречената атипична форма. Например, вместо болка, внезапно се нарушава сърдечният ритъм, появяват се задушаване или болки в горната част на корема, съпроводени с прилошаване и повръщане. Може дори да се загуби съзнание.
Случва се инфарктът да протича без никакви симптоми.
Но не всяка болка в гръдния кош означава надигащ се сърдечен пристъп. Ние ви предлагаме тест, разработен от американския лекар Лоуел, който ще помогне да оределите действително ли появилите се симптоми са свързани с нарушена работа на сърцето.

1. Болката възниква в центъра на гръдния кош, гърба или отляво - значи става дума за сърцето. Болката се премества в челюстта или ръката - сърцето.
2. Болката се появява след ядене или физическо натоварване - сърцето.
3. Болката продължава няколко секунди - не е сърцето.
4. Внезапно се появяват кашлица и задъхване - сърцето или белите дробове.
5. Засилва се отделянето на пот - сърцето или спазми в хранопровода.
6. Болката се обостря при движение и вдишване - невралгия.
7. Болката се усеща в малка част на гърдите - гръдните мускули. Или по целия гръден кош - сърце или бели дробове.
8. Болката е пареща и остра - проблеми със стомашно-чревния тракт или сърцето.
9. Получили сте киселини - проблеми със стомашно-чревния тракт или сърцето.
10. Учестено сърцебиене - стомашно-чревния тракт или сърцето.
11. Появява се чувството, че с вас се случва нещо сериозно - сърцето.

КОИ ХОРА СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИ?

Много пъти сме писали за рисковите фактори, сега ще наблегнем на това кои хора в по-голяма степен са подложени на инфаркт на миокарда.
Първо, това са хора с темперамент на тип холерик или сангвиник - те са с остро развито чувство за отговорност или крайно честолюбие, решени на всяка цена да постигнат целите си, независимо какви са препятствията. За тях е характерен стремежът към лидерство, те са крайно нетърпеливи - очакването ги възбужда и дразни едновременно. Такива хора не умеят да си почиват, те са емоционално несдържани и непостоянни.
Но от инфаркт не са застрашени и меланхолиците, и флегматиците - ако рязко променят начина си на живот. Те започват да нервничат, държат се с неоправдана праволинейност е и прекалена настойчивост.
Физиологическият портрет на хора, “стремящи се” към инфаркт, изглеждат така: първо, те са пушачи. Ако това е съчетано с повишено кръвно налягане, рискът нараства. Но най-висок риск съществува при тези, които пушат, не се хранят правилно и към всичко това злоупотребяват с алкохола и кафето.