Покрай делата на свекър ми исках да си запаля дипломата на юрист от срам. Той беше изкупителната жертва на съпартийците си. Спретнаха му 20 измислени дела. Той беше убеден, че зад сценария стои Луканов.
Адриана Балева е уважаван столичен адвокат в кантората „Гачев, Балева и партньори”. Според признанието на много близки до сем. Балеви именно тя е стожерът на семейството от много години насам. До нея се допитвала и свекърва й - Мария Балева, съпругата на покойния Милко Балев. След 1989 г. срещу сем. Балеви са заведени повече от 20 съдебни производства, които макар и след години приключват с решения в тяхна полза.

- Г-жо Балева, кажете нещо за дело №1, в което Милко Балев беше подсъдим заедно с Тодор Живков...
- Процесът срещу Тодор Живков и Милко Балев приключи както трябва, благодарение на изключителния юрист и адвокат Даниела Доковска. Тя се справи блестящо. След 6 години напълно безсмислен труд за толкова много следователи, прокурори, съдии, загубено време и за хилядите разпитани свидетели, Общото събрание на наказателната колегия на Върховния съд излезе с решение от 9.02.1996 г. и прекрати наказателното производство по обвинението срещу Милко Балев, като прие, че деянието е несъставомерно. Така че Милко Балев няма осъдителна присъда.
Всички дела приключиха с прекратяване. За съжаление обаче свекър ми остана със съсипано физическо и психическо здраве.
- Знам, че е изкарал 4 инсулта. Как приемаше нападките?
- Времето от близо година престой в ареста на “Развигор” и още пет години домашен арест направо го унищожиха. Освен това не е лесно да преживееш предателството на своите приятели, колеги и съпартийци. Той казваше още от самото начало и това беше непромененото му мнение до края, че

Андрей Луканов стои зад целия сценарий.

- Имаше ли дела, които засягаха и членове от семейството?
- Да, разбира се - появиха се дела за колите, за имотите и за всичко, което не само Милко Балев, но и синовете му са придобивали. То не че имаше нещо придобито. За целия си живот

Милко Балев имаше една къща в “Лозенец”, в която и досега живеят съпругата му и синът му Калин.

Тя е нищо в сравнение с къщите на сегашните партийни лидери и депутати.
- Свекърва ви Мария Балева казва, че се е борил за “една идея, която се оказа безсмислена” и че си е отишъл "унизен и обиден от този свят". Вие какво мислите?
- Отговорът е в това, което ви разказах дотук...
- Вярно ли е, че на "Развигор" е

бил под денонощна охрана, защото се страхували да не се самоубие?


- Мисля, че имаше нещо такова, но това бяха инсинуации от страна на разследващите.
- Защо са наричали Милко Балев “сивия кардинал” и са се страхували от него?
- Това прозвище е без никакво оправдание. Никога не съм чувала някой да се е страхувал от него. Това беше измислено от неговите съратници след 10.11.1989 г., за да се оправдаят обвиненията срещу него.
- Говореше се, че Балеви не обичали да общуват много с червените велможи. Никога не отивали лятото в Евксиноград например. Кажете нещо повече за това – поддържаше ли Балев и семейството му нарочна дистанция от тези хора. Известно е, че не пожелахте да дойдат на поклонението му официални лица.
- Така е. Свекър ми имаше няколко близки приятели, които не бяха измежду членовете на Политбюро и ЦК на БКП. Предпочиташе тяхната компания и не почиваше на Евксиноград.
- Близък ли беше с Живков?
- Доколкото знам, са били много близки, но в работата. Семейно никога не са общували.
- Бившият зам.-външен министър Живко Попов нарече в пресата Милко Балев “доносник на Кремъл”. В същото интервю твърди, че и Балев, и Живков са били вербувани от Гешев и държали в страх свои съпартийци с компромати по тази линия?
- Красноречив ли ще бъде отговорът: "Няма да отговоря!"?
- За Милко Балев казват, че е бил същинският идеолог на Партията и голям работохолик. Защо го изключват от БКП след 10 ноември?
- Той беше изкупителната жертва на съпартийците си.
- Бил ли е разочарован Милко Балев от Петър Младенов? Говори се за някаква сърдечна операция...
- Това е вярно. Благодарение на него Петър Младенов беше жив, защото

той му организира сърдечната операция и накрая, “в знак на благодарност”, получи изключване от партията,

уволнение и процеси. Петър Младенов също беше сред организаторите на действията срещу Тодор Живков и Милко Балев и затова стана президент.
- Кажете нещо за себе си – за вашия съпруг, за вашите деца...
- Успяхме да оцелеем, макар и по-трудно от всеки друг българин в тежките години на зараждащата се демокрация. Съпругът ми Владимир трябваше да напусне работа. Беше директор на едно преуспяващо предприятие за акустична техника. Беше му много тежко, защото тази работа беше неговият живот. Но покрай събитията в семейството не можеше да заема отговорната длъжност, тъй като предприятието беше държавно. Децата ми бяха обект на нападки и интриги, на лошо отношение от страна на съседи и учители. Справихме се заедно. Затова може би децата ни станаха по-силни и по-зрели за годините си. Имаме две дъщери. Голямата - Мария е на 27 и е архитект. В момента си гледа детето – внучката Мира е на 6 месеца. По-малката ни дъщеря - Мила, завърши първо НАТФИЗ, а сега предстои да се дипломира с второ висше във Франция. Завършва Международното училище за марионетни изкуства. От юли започва работа там в един театър. Що се отнася лично до мен, аз някак си избегнах негативното отношение към семейството. Към мен никога не е имало такова отношение. Колегите ме уважаваха. Нещо повече, независимо от събитията, ме избраха за съдия в Градския съд. Бях председател на състав в Търговско отделение.

Едно интервю на Еми МАРИЯНСКА

Досие:
Бившият член на Политбюро на ЦК на БКП и шеф на кабинета на Тодор Живков - Милко Балев, почина през октомври 2002-ра, след тежко боледуване, в резултат на 4 инсулта. Роден е в Троян през 1920 година. През 1943-та е осъден на смърт и е политзатворник до 44-та. След Девети е на работа в РМС. От 54-та до 86-та - началник на кабинета на Тодор Живков. След 10 ноември е изключен от БКП. Биографията му е белязана от емблематичната фраза "възход и падение". През 90-та партийното величие бе подсъдим заедно с първия държавен и партиен ръководител по прочутото Дело №1. Двамата трябваше да отговарят по обвинение за неправомерно раздадени коли, жилища и представителни пари. Оспорваха и сумите, получени от Балев като съставител и редактор на сборниците с трудове на първия секретар. За Балев се говори, че е бил негласният идеолог на партийната линия и върл фен на ЦСКА. Приближените на Живков и самата Людмила Живкова наричали Балев "сивият кардинал" и го недолюбвали, но самият Живков държал на него. На делото се обърнал към Балев и му казал:"Милко, тоя процес се изроди, бе!", а след смъртта му изразил уважението си с думите:"Балев бе патриот!" Милко и Мария Балеви не общували много с останалите от червеното обкръжение, но е известен фактът, че са гостували например на Максуел в имението на милиардера в Оксфорд. Балев има двама сина - Владимир и Калин. По-малкият - Калин, е художник и е женен за световноизвестната манекенка от български произход Ралица Балева.