За тази сексуална поза са чували всички, но не всички са я прилагали на практика. А някои, опитвайки я, са били разочаровани. Защо? За това разказва сексологът д-р Валя ГОРНЯШКА
Основата на поза “69” е такова разположение на партньорите, при което лицето на всеки от тях е срещу гениталиите на другия. Необичайното положение на тялото, видът на гениталиите на партньора в непосредствена близост до лицето възбуждат. Оралните ласки дават много нови усещания, тъй като езикът на жената е в контакт с горната част на члена, а не с долната, както е при обикновената фелация, и аналогично езикът на мъжа е по-близо до клитора в противоположната страна. Не всичко обаче е толкова просто - много двойки се оплакват, че поза “69” им създава доста неудобства. Това е така, защото повечето хора не подозират, че има няколко варианта, които дават съвършено различни усещания. Всеки трябва да подбере подходящия за него.

Мъжът е отгоре

Най-простият вариант - жената лежи по гръб, леко разтворила крака, мъжът е върху нея, давайки й възможност да поеме члена му в устата си, а той намира с език нейния клитор. Но този вариант е допустим само ако двамата партньори са в една и съща “тегловна категория”. Ако мъжът е по-тежък, партньорката му вместо оргазъм може да има проблеми с оцеляването и да се задъхва от тежестта му, а той, увлечен в играта, дори няма да забележи нейните мъки. Затова когато е отгоре, мъжът е най-добре да се опре на лакти и колене там, където се намира главата на партньорката му - тя веднага ще се почувства по-комфортно. Основното натоварване тук ляга върху мъжа, партньорката може просто да лежи отпусната, а той да стимулира клитора й с език, като едновременно с това имитира фрикции с бедрата.
Внимание! Трябва да държите под контрол амплитудата на фрикциите - тя трябва да е минимална, защото устата не е влагалище! Особено трудно става за мъжа, когато приближи оргазмът, защото в момента на еякулацията на него много му се иска да вкара члена си до края. Това не бива да се прави в никакъв случай, тъй като партньорката му е абсолютно беззащитна и не само може да спре дишането й, но и да я задави със спермата си. Този поза може да ползва само мъж, който е в състояние да контролира действията си в момента на оргазма.

Жената е отгоре

Той лежи по гръб, тя е надвесена над него, разположила слабините си над лицето му. Обикновено видът на гениталиите й предизвиква силна ерекция и от жената няма да се изискват допълнителни усилия за стимулиране на пениса. Тя може да се забавлява с него, да си играе, да отдалечава момента на еякулацията, докато сама не почувства наближаването на собствения си оргазъм. Разбира се, за това мъжът трябва да работи с език. Най-добре е да легнете на цилиндрична възглавница, за да не държите главата си в постоянно напрежение. Иначе след известно време шийните ви мускули ще изтръпнат и това няма да способства за достигането на оргазъм. Жената трябва да концентрира вниманието си не само върху пениса, но и да контролира положението на собствените си гениталии спрямо лицето на мъжа чрез сгъване на коленете. Този вариант е най-подходящ за жени, стремящи се да доминират в секса - усещането за пълна власт над мъжа дава силен импулс на възбудата и бързо довежда до оргазъм. Второто предимство е, че в това положение двамата лесно могат да достигнат оргазъм едновременно - усещайки наближаването на развръзката, жената усилва стимулацията и партньорите свършват заедно.

На една страна

Това е най-оптималният вариант, който дава и на двамата партньори максимален контрол над положението и ги освобождава от излишните физически усилия. Единият ляга на дясната си страна, а другият - на лявата. Сгъват коляното на единия крак и го отдръпват леко встрани, като така всеки получава достъп до гениталиите на другия. Можете да се опрете на лакът, като така ползвате не само устата си, но и свободната ръка. Ако сложите главата си на вътрешната част на бедрото на партньора си, то ще ви служи като възглавница. Той може да стисне леко главата ви между бедрата си, като отпусне другия си крак - така ще се окажете в сладко капанче. Положението на една страна е предпочитано от жените, защото им дава възможност да се отпуснат напълно.
Внимание! Жената не бива да забравя за безопасността. Оргазмът може да предизвика неволно затваряне на челюстите и членът на мъжа да се окаже в голяма опасност.

Стоешком

Такава поза има в “Камасутра”. Мъжът повдига партньорката си и я обръща с главата надолу. Тя слага крака на врата му и държи тялото си така, че главата й да бъде на нивото на гениталиите му. В това положение обаче е много трудно да се достигне оргазъм и позата може да послужи само за прелюдия и допълнително разпалване на страстите. След това може да преминете към някоя от описаните пози.