Пазарджишки следователи са взели натривки от ръцете на съпругата и тъста на мистериозно прострелялия се два пъти в гърдите бивш кмет на града Иван Евстатиев! След като това се разбра от медиите, ченгетата разкриха, че освен по версиите за опит за самоубийство и неправилно боравене с оръжие вече работят и по тази за убийство!
50-годишният екскмет на Пазарджик и доскорошен зам.-председател на Общинския съвет се простреля мистериозно с пистолет "Байкал", собственост на тъста му Борис Димитров. Драмата се е разиграла в неделя в семейната вила в село Семчиново. Тъстът, тъщата и съпругата на жертвата са били в къщата по време на инцидента. При разпита тримата заявили, че Евстатиев е бил сам в стаята на втория етаж. Тъстът Борис Димитров бил на двора, а съпругата Марияна и тъщата – на първия етаж, и не са видели нищо, само са чули изстрелите. Двете жени веднага хукнали нагоре по стълбите. Малко след това се чул втори изстрел, твърдяла Марияна при разпита. Заключението на експертите обаче сочи, че

между първото и второто натискане на спусъка е имало поне 10-ина секунди.

Заради това униформените взели натривки от ръцете на тримата.
Тъстът пък разказал, че сутринта 50-годишният Евстатиев седнал с него, жена си и тъщата на закуска. Двете семейства обсъждали как ще слязат до близките села Варвара и Ветрен дол да берат череши и да си налеят минерална вода. "По едно време Иван попита: "Дядо, искаш ли да те снабдя с патрони? После се качи на втория етаж, където е законният ми пистолет "Байкал", разказа Димитров, който е бивш секретар на БКП в Пазарджик. Малко след това проехтели изстрелите. Димитров веднага се качил и заварил Евстатиев в съзнание. Той промълвил:

"Дядо, сбърках, сбърках..."

Веднага след стрелбата близките се обадили на Спешна помощ в Септември, откъдето незабавно закарали ранения в сърдечната област мъж в пазарджишката болница.
Състоянието на Иван Евстатиев полека-лека се подобрява, въпреки че според медиците опасността за живота му не е отминала. “Куршумите са извадени, дали ще живее, зависи от организма му”, казаха от лекарския екип.
В понеделник Евстатиев бе в по-добро състояние и дори беше разпитан от полицейски служители. “Стана случайно. Проверявах дали има патрони в цевта. След първия изстрел се разтреперих.

Натиснах спусъка и втори път неволно – от уплаха”,

рекъл социалистът пред униформените.
Веднага след инцидента в Пазарджик плъзнаха няколко версии за стрелбата. Според едната бившият кмет е искал да се самоубие. Така смятат и повечето приятели и съпартийци на Евстатиев.
Запознати пък разкриват, че в началото на тази година червеният активист излязъл в дълъг отпуск по болест. Официалната причина гласяла “тежък грип”. Според негови познати, цитирани от столичен вестник, истината обаче била друга. Те твърдят, че Иван е претърпял продължително лечение в пловдивска болница. От какво – дискретно премълчават... Споделят единствено, че след изписването му бил видимо отслабнал.
Веднага след инцидента плъзнаха и слухове, че Евстатиев има семейни проблеми или е притискан от опоненти. Близки до фамилията обаче отхвърлиха и двете версии.
Съграждани на уважавания юрист пък шушукат под сурдинка, че той е бил сринат психически след миналогодишната загуба на изборите и позорящия го сексскандал, който избухна през 2004 година. Тогава името на кмета Иван Евстатиев беше замесено в

гнусна история с непълнолетни проститутки,

които той бил осигурил на белоруска делегация, гостуваща в Пазарджик. Момичетата бяха свидетелки по делото срещу сводника Киро Лозенеца. При разпитите те дали показания, че са обслужвали служители на кметската администрация в Пазарджик и белоруската делегация. Евстатиев бил поръчал проститутките на Киро Лозенеца, а след това е платил за услугите им. Кметът отрече и се закле в паметта на баща си, че това са долни лъжи.
След мистериозния разстрел директорът на ОДП-Пазарджик настоя срещу тъста на Иван Евстатиев – Борис Димитров, да бъде образувано наказателно дело за предоставяне на оръжие на лица, които нямат опит за боравене с него. Полицай №1 счита, че бившият главсек на партията трябва да носи отговорност.

Ралица ХАДЖИСОТИРОВА


НАПРАВИ СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ ПО СЛУЧАЯ “БЕЛНЕЙСКИ”
По време на работата по убийството на сестри Белнейски Иван Евстатиев пусна версията, че според слуховете в зверството е замесен синът на зам.-министъра на транспорта Георги Петърнейчев - Атанас. Тогава Петърнейчев отрече скандалните клюки, а сред партийните централи се заговори, че намесването в скандала е свързано с избора на бащата за областен председател на БСП в Пазарджик.


ДОСИЕ
Иван Евстатиев е роден в гр. Стрелча на 3 март 1958 г. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет. От 1984 до 1989 г. е прокурор в Пазарджик. Специализира право в Москва, става и доктор на юридическите науки. След това в България работи в руско-шведското предприятие "Технотерминженеринг" за доставка на целулоза. После е зам.-шеф на Адвокатската колегия в Пазарджик. Кмет на града от 2003 до 2007 г. Семеен, има две деца – син и дъщеря. След загубата на изборите работи като адвокат.