Ексцентричният и модерен социалист откликна с готовност на покана на репортера ни за интервю.
Социологът Илия Божинов е роден на 2 октомври 1956 г. в София. Завършил е висше образование със специалности математическо моделиране, програмиране, социология и икономика. Член е на Висшия партиен съвет на БСП и е от групата на инакомислещите. Участва в Комисията за разработване на нов устав на БСП, Комисията за работата на БСП с младежта, както и в съвета по информационното общество към левицата. Той е основател на ГИСДИ - Гражданска инициатива за свободни и демократични избори през 1994 г. и оттогава се занимава активно с броене и прогнозиране на изборни резултати.

- Вярно ли е, че са искали да ви вземат несъществуваща къща в Бояна до тези на Янчо Таков и Слави Бинев?
- До къщата на Янчо Таков, по-скоро от страната, където е сега къщата на Цеко Минов, имахме парцел. По-скоро баща ми го имаше този парцел, но навремето не го застрои. Когато Иван Костов беше финансов министър, тръгна да преследва семействата на членовете на Политбюро (бащата на Илия Божинов е член на Политбюро, б.а.). Та Иван Костов ни беше завел дело, че имаме незаконно построена вила в Бояна. И този случай отиде в съда. Аз поисках вещо лице да види плановете, да прецени дали е незаконно построена тази вила и дали тя се вписва в плановете на Бояна. Отидохме с вещото лице. Той гледа - една поляна без ограда. Стана много смешно, щото вещото лице каза: "Къде ви е вилата?" Ми и аз не знам, не знам къде е, защото ние вила всъщност нямаме. А ни водят дело за незаконно построена вила. Та така. След това ни взеха местото, но това е логично, защото ние 10 години не бяхме построили нищо. Та знам района, с Янчо сме приятели, комшията Слави Бинев го познавам бегло. Една къща по-надолу Бойко Борисов цяла година беше на входа на къщата на Тодор Живков. Стоя една година на входа на къщата на Живков, пазеше я. И Бойко го познавам оттам, като беше шеф на физическата охрана на Тодор Живков, защото и при Тодор Живков често съм ходил. Но и двамата - и Слави Бинев, и Бойко Борисов са били оперативно интересни лица.
- Може ли да изясните понятието “оперативно интересно лице”?
- Това означава, че не са им намерили престъпления, но са ги следили, подслушвали са ги, смятали са, че имат връзка с някакви престъпления.
Истината е, че аз също съм бил оперативно интересно лице по времето на Иван Костов. По негово време ме подслушваха три години. Обаче не смятам, че съм правил нещо лошо. Често казано, този термин може да бъде приложен към всеки. Може и вас да са ви подслушвали, откъде да знаете.
- Вие лично как разбрахте, че сте оперативно интересен?
- След като приключи времето на Костов, ме извикаха да ме разпитват по някакво дело. Целта беше да се приключи и това дело. Проблемът беше, че три години ме подслушваха, без въобще да ме разпитват и викат за свидетел на каквото и да било. След като Костов си “отиде” обаче, ме извикаха в съда. Поприказвахме си 5 минути, след което те затвориха папките. Нямаше как да ми обяснят защо са ме подслушвали цели 3 години.
Аз съм бил оперативно интересно лице още по времето на Тодор Живков, защото баща ми беше член на Политбюро и нас ни подслушваха. Беше обществена тайна, че ми подслушат апартамента, мястото, където живея. И това е нормално. Ремонта в апартамента ми го правеха хора от УБО. Винаги живея с идеята, че това, което говоря, го чуват много хора. Чудя се на хората, които се притесняват, че ги подслушват. Какво има да се притесняват. Ако ти говориш неща, които са законни, нормални, нищо лошо не правиш - какво от това, че те подслушват?!
- Но те ви подслушват и в спалнята в буквалния смисъл. Това не ви ли смущава?
- Аз нищо лошо не правя в моята спалня, нека слушат. Какво толкова има, нали? (Смее се).
Аз не се притеснявам, че и спалнята ми е подслушвана.
Човек, който не е гузен и нищо лошо не прави, не би трябвало да се притеснява от подслушване. Аз лично никога не съм се притеснявал. И се учудвам от тези депутати, които казват: "Страх ни е от подслушване". Вярно, че те може би се притесняват да говорят против началника си, защото щял да ги чуе. Но аз, понеже отивам директно при началника и му казвам какво си мисля за него, затова и не ме е страх. Като съм недоволен от Сергей Станишев, отивам и му го казвам на Висшия партиен съвет.
- Каква критика дръпнахте последно на вашия “началник” Сергей Станишев?
- Последния път беше за здравната реформа. Това, което правим, е един много десен американски модел на здравна реформа. Той няма нищо общо със социдеята, която трябва да защитаваме. Няма общо и с европейските практики. Защото в Европа такава здравна каса като нашата няма. Да отиде Сергей Станишев да види какво е здравеопазването във Франция, Англия, Италия и да се поучи.
- По време на скандала с “Топлофикация” критикувахте Станишев, че е заел комфортната неутрална позиция и дава картбланш на Румен Овчаров. Как да си обясним неутралитета, като запазена марка на Станишев?
- Сергей продължава да стои в неутрална позиция и все още продължава да се притеснява от реакциите на Румен Овчаров и на софийската партийна организация. Все още продължава да има сериозни търкания между тях. Виждате че в "Топлофикация" работите замръзнаха и накрая ще се окаже, че Валю Топлото е всъщност един невинен човек.
Виждате сега как е в МВР. Излезе, че няма мафия. Има някаква полуорганизирана престъпност, ама тя била още в стадии на организиране. Ама как престъпността да няма връзки с властта, като зам.-министри, началници в МВР са си говорили с тези същите мафиоти. Значи тези връзки са повече от очевидни.
- Добре, братя Галеви мафиоти ли са?
- Доколкото знам, братя Галеви са били офицери, не са съдени. Те сигурно имат някакви силови методи на въздействие. Но аз мога да кажа, че много по-голям мафиот от тях е Алексей Петров. Оказа се, че е и агент. И точно агент Алексей Петров е рекетирал мои приятели. Ако трябва да избирам между братя Галеви и Алексей Петров, ще кажа, че той е по-големият разбойник, честно казано. Но за него никой не говори.
- Алексей Петров е рекетирал ваши приятели? Как?
- Той бие. Единият приятел, който си изпати от Алексей Петров, държеше паркинга до “Хилтън”, на който имаше автокино. Там хората на Алексей първо оставиха някакъв мерцедес, после сами си го откраднаха и накрая отидоха и пребиха собствениците на паркинга. Казаха: "Вие сте ни откраднали колата". Това стана само в рамките на няколко дни. И други случаи имам. Другият ми приятел, държеше кетъринг на летището.
Хората на Алексей Петров пак така със силов натиск му взеха кетъринга. Мога да изброявам доста хора, рекетирани от Петров. Има една дълга история с такситата 1280, които пак Алексей Петров ги взе с една доста странна операция. Повишиха капитала и на РМД-то и му взеха контролния пакет акции. И Алексей Петров си го приватизира за 60 000 лв. Става въпрос за 2000 таксита в София с 22 декара земя. Това беше по времето на СДС. Става дума за това, че на фона на братя Галеви този агент на националната сигурност Алексей Петров е... Братя Галеви са ангели в сравнение с него.
- Петров се води като преподавател по икономика в УНСС и в Пловдивския университет?
- Нямам идея дали преподава, но той стана доктор на науките. Общо взето не съм убеден, че сам си е писал дисертацията. Той примерно е в Управителния съвет на Националноосигурителния съвет, нещо такова. Затова ви казвам, че не само оперативно интересни лица, а хора, които според мен са престъпили закона, в момента са на високо място. Затова и казвам, че братя Галеви са ми смешни като “тенденция”. Утре ако един от тях бъде избран за кмет на Дупница какво става? Защото те спокойно могат да бъдат избрани за кметове на Дупница. Там рейтингът им е доста висок. Има хора, които не ги обичат, но има и хора, които ги уважават. Приятелят ми Първан - бившият кмет на Дупница, много се оплаква от тях. Казвам му: "За съжаление братята решават много често проблемите на хората, които ти като кмет не им решаваш. Как няма да ги уважават?!" Те играят малко ролята на Робин Худ в Дупница и по този случай имат обществена подкрепа.
- Как ще коментирате твърдението на генерал Атанас Атанасов, че в “Атавис” – Дупница са произвеждали дрога?
- За много хора се говори, че са свързани с дрогата в България. И при това се говори за някои доста уважавани хора, които са напълно бели в очите на обществото. Примерно за този, който е президент на "Локомотив София"... За Гигов. За него непрекъснато се говори, че е свързан по някакъв начин с дрогата. През цялото време се говори за висши полицейски чинове, че са свързани с дрогата, включително и за ген. Василев. Така че едно е да се говори, друго е да има доказателства. Сигурно има нещо вярно, сигурно някакви полицейски структури участват в каналите на дрога. Едно е да се говори, друго е да имаш данни.
- Според вас Богомил Бонев най-много е притискал мутрите и точно затова е бил махнат от системата на МВР. Казвате, че след него е дошъл Емануил Йорданов, който прави връзката между МВР и СИК. Правилно ли съм ви разбрала?
- Не, връзката между МВР и СИК е още от преди това. Имаше един министър по времето на Жан Виденов, който, ако си спомняте, като загинаха някакви полицаи, беше при Жени Калканджиева в обществото на сикаджии. Връзката между престъпността, между МВР и СИК е много преди това. Напротив, Емануил Йорданов създаде близка връзка на МВР с ВИС. Връзката на МВР със СИК беше по времето на Жан Виденов, а връзката с ВИС беше по времето на Иван Костов. Така те леко местеха центъра на тежестта. Но така или иначе винаги е имало явна близост между някакви силови структура и МВР. Даже, ако си спомняте, преди това още по времето на кабинета на Беров имаше един смешен министър на МВР. Той обясняваше, че там някакви мутри обикаляли въоръжени около МВР и за да няма скандали, той не се конфронтирал с тях, защото щяло да има бойни действия в София. Спомням си как министърът на МВР обясняваше как се страхува от въоръжените мутри по улиците и не трябва да има сблъсък между тях и МВР. Аз мисля, че единствено по времето на Богомил Бонев се правеше нещо. Това съм го чувал като коментари точно от силовите среди. Тях Бонев ги беше респектирал много. Той имаше и повече информация за тях и знаеше как да ги притиска. Най-смешното е начинът, по който Костов го махна.
Аз лично Бонев не го харесвам, не харесвам много и Румен Петков. Но пък смятам, че той беше започнал доста да стяга примката около тези момчета. Бонев забрани застрахователните дружества, които бяха на основата на силовите групировки. Закри ги. Това важеше и за СИК, и за ВИС, и за повечето големи групировки, които имаха застрахователни структури. Затова го и махнаха. До голяма степен махането на Румен Петков беше мотивирано точно от същата логика. Просто трябва да се намери човек, който по-лежерно, по-дипломатично да се отнася към този въпрос. Такъв е Михаил Михов. Защото той не вижда, че има мафия, затова и няма как да се бори с нея.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА, Информационна агенция “Блиц”