В скандинавските страни признаха пивото за антидепресант
Оказва се, че бирата, освен приятна и разхлаждаща напитка в летните жеги, има целебни и възможности върху човешкия организъм. Лечебните й свойства са били познати на лечителите още в древните епохи. Шумерите например са препоръчвали бирата против зъбобол, а в Средновековието пивото е било използвано против камъни в бъбреците, за подсилване на тялото и духа. След дълги походи изтощените воини разтривали с нея уморените си и подути нозе.<br /> <br /> През 16-и век знаменитият лекар и алхимик на древността Теофраст Парацелс е лекувал с пенливата напитка болести на черния дроб и възпаления на белите дробове. Смятало се е, че действа и против холера &ndash; по време на убийствените епидемии в Европа болестта е подминавала само работниците в пивоварните. През 18-и и 19-и век лекарите понякога предписвали лекарства, които се пиели с бира. А неотдавна скандинавските страни официално признаха напитката за антидепресант. И съвременните учени доказват лечебните свойства на бирата. Освен приятна напитка, е и лекарство. Потиска болестотворните микроби, има още куп лечебни свойства.<br /> <br /> В бирата се съдържат водоразтворимите витамини от група В &ndash; В2, В6 и В12, които подпомагат производството на хемоглобин и намаляват риска от сърдечен удар с 30 %. Добавяният хмел пък е естествен консервант, който действа успокояващо и релаксиращо. Препоръчва се при нервни разстройства, безсъние и лошо храносмилане. В пивото има и много витамин РР и минерали &ndash; калий, калций, силиций, натрий, магнезий, фосфор и цинк. А ето и конкретните лечебни свойства на бирата:<br /> <br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong>Рак</strong></span><br /> Бирата е богата на антиоксиданти &ndash; флавоноиди, които неутрализират свободните радикали. Това са агресивни молекули кислород, които могат да увредят структурата на клетките и да причинят рак. Напитката има способността да извежда от организма канцерогенните вещества, с което намалява риска от ракови заболявания. Бирата е и единствената напитка, която има свойството да изкарва от тялото и солите на алуминия.<br /> <br /> <strong><span style="color: rgb(153, 51, 0);">Сърдечносъдови заболявания</span></strong><br /> Установено е, умерената консумация на бира предпазва от сърдечносъдови заболявания също така, както и виното. При консумация на бира рискът от кардиологични заболявания намалява със съдържание на 55 грама абсолютен алкохол. Важна роля при профилактиката на сърдечните заболявания имат и витамините B6, B9 и B12, както и калият в бирата. Напитката съдържа и малки количества мед, които също играят роля срещу заболяванията на сърцето. Смята се, че хората, които умерено консумират бира, страдат два пъти по-рядко от инфаркти.<br /> <br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong>Регулира кръвното налягане</strong></span><br /> Бирата регулира кръвното налягане и повишава нивото на добрия холестерол (HDL). Самата напитка не съдържа холестерол.<br /> <br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong>Стомашни разстройства</strong></span><br /> Ако се пие на гладно, бирата изчиства стомаха и му помага да се освободи от излишните секреции. Това е полезно при заболявания като гастрит. Въглеродният диоксид в пивото пък стимулира работата на стомаха. Преработеният ечемик съдържа лесно смилаеми фибри, които стимулират функцията на червата, забавят смилането и абсорбирането на храната.<br /> <br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong>Заболявания на бъбреците и жлъчката</strong></span><br /> В пивото има ниско съдържание на калций и много магнезий, с което ни предпазва от образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Тя съдържа 90 % вода, предизвиква често уриниране, с което подпомага изчистването на бъбреците.<br /> <br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong>Болести на мъжката полова система</strong></span><br /> Благодарение на високото съдържание на цинк, пивото стимулира правилната функция на мъжката полова система. Този ценен микроелемент противодейства на възпалителните процеси в простатната жлеза.<br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong><br /> Болест на Паркинсон</strong></span><br /> Бирата има свойството да предпазва нервната система от Паркинсон. Установено е също, че пивото стимулира мозъчната дейност.<br /> <br /> <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><strong>Затлъстяване</strong></span><br /> Бирата е известна като &bdquo;течен хляб&rdquo;, но това, че от нея се пълнее, се оказва мит. В пивото има много малко калории &ndash; 100 г бира съдържат 40-50 ккал, в 100 г мляко има 55, в гроздовия сок &ndash; 74, а в шампанското &ndash; 80 ккал. Бирата е диетична, тъй като се усвоява лесно от организма. При варенето основните хранителни вещества в нея са минали първична обработка. Пивото засища и това му свойство е накарало специалистите да измислят диета с бира. Проблемът е в това, че бирата стимулира апетита благодарение на хмела, въглеродния диоксид и спирта.<br /> <br />