Димитър Миланов щеше да е на 88. Той първи вкара на унгарците гол със задна ножица
Димитър Миланов Стоянов (Пижо) - едно от най-добрите десни крила в историята на българския футбол. Ако беше жив, този октомври трябваше да навърши 88 години (роден на 18 октомври 1928 г.). За съжаление, от 1995-а не е между нас (вече 21 години). За неговата скромност и пестеливост - както на терена, така и в живота - се носят различни легенди.

Играл е по един сезон (1946 - 1947) и (1947 - 1948) съответно в “Ботев” (София) и “Септември” (София). Останалото време (от 1948 до 1960) играе в ЦСКА, с който става десет пъти шампион и три пъти носител на Купата на страната. В "А" група има 208 мача и 89 гола. Голмайстор на "А" група през 1949 с 11 гола и 1951 г. с 14 гола. Има 39 мача и 20 гола за националния отбор в периода 1948-1959 г. Участва 2 пъти на Олимпийските игри - през 1952-ра и 1956-а, като втория път (в Мелбърн) печели бронзов медал. Първият български футболист, отбелязал гол (всъщност два - бел. ред.) на стадион "Уембли", макар и на Олимпийския отбор на Великобритания, който е аматьорски.

Притежава изключителен голмайсторски нюх


В характера му не беше да се пести и затова никога не е играл слабо. Винаги излизаше на терена всеотдайно да се раздаде докрай и рядко пропускаше мач без гол. Неговата скромност му пречеше да осъзнае какво богатство е за футбола. Никога не се е удрял в гърдите, не се е хвалил. Претенции към никого не е предявявал. На терена беше забележим само с играта си.

Ето защо “Над 55” реши да отбележи, макар и скромно, 70-годишнината от първото му официално излизане на футболния терен.
,,За добрия футболист футболът е себераздаване” - тези паметни думи принадлежат на един от най-добрите футболисти на ЦСКА и националния ни отбор от близкото минало - Димитър Миланов, наричан от хилядите фенове Пижо. Роден е през 1928 г. в София. Минава през софийските “Ботев” и “Септември”, но истинският му възход започва през 1948-а, когато за първи път облича червената фланелка на ЦСКА. Играе като дясно крило и за много кратък период успява да се докаже и да се превърне в един от най-добрите футболисти на отбора, като почти няма мач без гол. Димитър Миланов

винаги е правил футболната игра завладяваща, приятна и зрелищна

Изключително всеотдаен и превъзходен играч със страхотна футболна техника. Благодарение на нея и с помощта на интелекта си съумява да увлече целия отбор да се стреми към победата във всеки мач. Пижо е твърд титуляр в тима на ЦСКА и националния ни отбор. Носител е на 10 шампионски титли, а също и три пъти на националната купа през 1951, 1954 и 1955. Автор е на един особено впечатляващ, емблематичен гол със задна ножица през 1948 г., който носи победата над тима на Унгария (по онова време първа сила в Европа - бел. ред.) на Средноевропейското Балканско първенство с 1:0.


Години наред усилено се говори за този гол, а феновете си го спомнят и до днес

Димитър Миланов - Пижо е първият български футболист, отбелязал гол на стадиона “Уембли” в Лондон. При това не един, а два гола - в мач олимпийска квалификация за Мелбърн`56, завършил 3:3! Автор на третия гол е Георги Димитров - Червения (също играч на ЦСКА - бел. ред.) след подаване на Пижо Миланов. Мачът завършва 3:3 и България отива на Олимпийските игри след 2:0 в София.


Този отбор жънеше победа след победа, а негово острие бе Пижо

Битката на “Уембли” водят: Георги Найденов, Георги Василев, Кирил Ракаров, Георги Енишейнов, Стефан Божков, Павел Патев, Димитър Миланов, Георги Димитров-Червения, Панайот Панайотов, Иван Колев и Крум Янев. По-късно

на Олимпиадата в Австралия отново срещаме англичаните и ги пердашим още по-жестоко - 6:1!


И пак герой е нападателят на ЦСКА Димитър Миланов, който записва хеттрик, Иван Колев вкарва два гола, а Червения - един. От Мелбърн българите се завръщат с бронзови медали. На Пижо е присъдено званието “Заслужил майстор на спорта”. След края на активната си състезателна кариера той остава верен на българския футбол, като се посвещава на треньорската професия.

С течение на времето много от подвизите на редица големи български футболисти избледняват, но така е с всичко в живота - той продължава с нови имена. Но нека все пак си спомним с уважение подвизите по футболните терени, извършвани от невероятни футболисти, с които можем да се гордеем. Един от тях беше Димитър Миланов - Пижо.

Красимир ПЕТКОВ