Юристът продължава да набира жертви, закъсали с кредити
Наскоро „ШОУ“ запозна читателите си със скандалната история на плевенчанката Надка Монова, която твърди, че е станала жертва на брутална схема, в дъното на която стои самопровъзгласилият се за „борец срещу банките“ варненски адвокат Светлозар Николов. Монова, която се оплака пред вестника на народа, че е била измамена от юриста, вече е подала жалби в компетентните институции и е представила съответните доказателства. Междувременно Николов преди дни пусна обява в интернет, че ще приема записвания на закъсали в София?!? Малко след като излезе това съобщение обаче, явно доста хора реагираха, и то набързо бе изтрито. Но така или иначе, не остана незабелязано от будното око на „ШОУ”. Ето защо припомняме случая с подробности около това как адвокатът „борец” се опита повторно да измами Монова, а после да направи интрига в редакцията на „ШОУ”.

Да започнем оттам, че след като на 14 септември т. г. адв. Светлозар Николов разбра, че потърпевшата Надка Монова се е свързала с редакцията на „ШОУ”, той написа „уведомително писмо“ до ръководството на вестника, в което нищо от написаното не кореспондираше с действителни събития и факти. Основният аргумент на Николов да не отговори на въпросите ни около казуса с Монова, бе, цитираме: „Информацията, която имам, представлява адвокатска тайна и е мое основно и първостепенно задължение да не се разгласява пред никого от мен!...”, измъкна се адвокатът. Варненският репортер на „ШОУ” обаче разполага с аудиозапис със съвсем друго съдържание. В него адвокат Николов казва: „Някакви са ме поръчали и са решили да ме клеветят, кажи как да подходя?“, пита той журналиста и продължава: „Това е една жена (б.а. – говори за Монова), която излезе пред две седмици от затвора… Нито има жалби срещу мен, нито има влезли в сила решения… Тя не може да ме осъди за абсолютно нищо! За нищо не може да ме осъди!...

Кажи ми какво да направя?!

Кажи ми как това нещо да се спре да не излиза, защото това е поръчка в момента“, пита кореспондента ни адв. Николов и започва да го препитва кога излиза вестникът и какво да направи, че да няма такава публикация. Мисли на глас: „Ако представя в редакцията писмени доказателства – че тя е подписала, че няма никакви претенции, че аз нямам абсолютно никаква вина, че всичко, което е поето като ангажименти, аз съм си го вършил, ще излезе ли статия?“. На въпроса ни какво точно е свършил, обаче Николов не предостави никакви доказателства. На четири очи с кореспондента ни категорично отказва да бъде записван разговорът му с него. Измъква се, че обясненията, които правел, били в лично качество - „колкото на теб да ти стане ясно и да няма публикация“, казва Николов на журналиста. В същото време, в „уведомителното си писмо” до редакцията пише:„Към момента не ми е дадена възможност да дам отговор по подготвения материал!…“/?/ Пред журналиста Николов „пропуска” дори да спомене, че води преговори и с Надка Монова и че личната му сътрудничка Диана Стоянова се е обадила на жената с думите:

„Ела утре да ти дадем парите!“


Ето какво казва самата Монова: „Обади ми се на 15 септември. Тръгнах на следващия ден – 16-и за Варна. Като отидох в кантората, Диана ми размаха две пачки по 20 лева, подаде ми листи с напечатан текст и ми каза, че ще си получа парите, само ако ги подпиша и заверя нотариално, а всъщност това са парите от адвокатския хонорар, който платих и който отиде на вятъра”, подчертава Монова. Кореспондентът ни във Варна, както и зам.-главният редактор на „ШОУ” получиха на личните си телефони есемеси от жената, в които тя ни писа, че е била притискана да подпише декларация, че няма претенции срещу адв. Николов, а също така как в офиса му й било поднесено за подпис уж написано от нея… „благодарствено писмо” към адвоката?!? Въпросните „документи“ ясно обясняват настоятелните питания на адв. Николов в разговора с нашия репортер, а именно: „Ако представя писмени доказателства, че тя няма претенции към мен, ще има ли публикация?“. Изобщо, Николов обмисля всички варианти да излезе чист от конфузната ситуация. Включително и като нападне пострадалата. Подава жалба срещу Монова, че тя го изнудвала „за голяма сума пари“. „Този човек има наглостта да набеждава мен в престъпление?!?Аз ще го съдя!”, категорична е Монова. С „ШОУ“ се свързаха и други задлъжнели лица, ангажирали Николов да ги спаси от проблемите им. Над 21 са прокурорските преписки, в които фигурира името на юриста, провери репортерът на „ШОУ”. Вестникът ни ще продължава да следи случая, тъй като поведението на адв. Николов надмина всякакви граници на приличието. Адвокатският съвет във Варна е разпоредил проверка по жалбата на Надка Монова, каза пред наш репортер председателят на колегията адв. Юлиян Георгиев. През миналата година и друга дама, на име Златка Димигрова, се е жалвала в полицията, че е платила хонорар на адв. Светлозар Николов, но не е останала доволна от защитата му. Скандален сблъсък е имал Николов и със своя наемодателка, в чийто имот в местността „Манастирски рид” е живял със семейството си. Задлъжнял на въпросната дама, на име Ваня Минчева, с 800 евро, и отказвал да ги плати. Мотивът – не бил сигурен чий е имотът?!? Явно „борецът срещу банките” си е измислил добър имидж в обществото, който използва като параван на задкулисните си дела. По темата следва продължение.

Орлин ФИЛИПОВСКИ