След дълбока есенна оран реколтата е много по-здрава и устойчива на болести
<strong>Има ли някакво значение кога ще се извърши обработката на градината - сега или напролет?<br /> Василка ИВАНОВА, Бургас<br /> </strong><br /> Есенната обработка на почвата е от голямо значение за бъдещата ви продукция. Първото и най-важното е добре да почистите мястото от по-едрите плевели и от растенията, които сте отглеждали. Най-добре е това да се прави в топъл и слънчев ден. <br /> <br /> Почвата не трябва да е прекалено мокра и кална, защото всяко едно утъпкване затруднява по-нататъшните ви действия. Всички растителни отпадъци се изнасят извън градината или се изгарят на място. Така ще унищожите спорите на много болести и личинките на вредителите, които са в растителните остатъци. Здравите растения могат да се използват за направа на компост. След това се разхвърлят фосфорни и калиеви торове и полуразложен оборски тор. <br /> <br /> Прекопава се с права лопата на дълбочина 30-40 см, като буците не се разбиват, а се оставят на студовете, които ще свършат по-добре от вас тази работа. С обръщането на горния почвен слой пък семената на плевелите се оказват доста надълбоко и това не само затруднява поникването им през пролетта, но и намалява шанса им плътно да заплевелят градината отново. Подобрява се структурата на почвата. <br /> Ако не пропускате редовното и дълбоко обработване на почвата, тя ще стане по-рохкава, по-добре ще пропуска и ще запазва влагата. <br /> В резултат на това зеленчуците, които ще отглеждате, ще развиват по-силна коренова система, ще растат по-бързо, защото ще усвояват по-добре хранителните вещества в почвата. Доказано е, че след дълбока есенна оран реколтата е много по-здрава и устойчива на болести.<br /> <br /> Освен всичко се улеснява пролетната обработка на почвата. Всеки, който веднъж е пропуснал по една или друга причина есенното прекопаване, знае, че напролет е много по-трудно да обработва почвата, отколкото през есента. А и резултатите са други.