Имамът наричал християните „гориво за ада”
Самопровъзгласилият се за имам Ахмед Муса от Пазарджик проповядвал мюсюлманите да се присъединят към ИДИЛ и да се бият за каузата на радикалния ислям. Това, според него, било религиозно задължение на всички мюсюлмани. Проповедникът от квартал „Изток” наричал християните „гориво за ада”. Муса е учил събратята си от ромската махала на салафизъм - течение, забранено от официалния ислям в България. Срещу Ахмед Муса и сподвижници паралелно се водят две дела. Единият процес тече в Пазарджик, другият в Пловдив. Преди дни на заседания в родния град на имама, в съда се прочетоха думите на таен свидетел 001.

Той е дал показания, които уличават Муса в незаконна пропаганда и проповядване към война. Свидетел 001 твърдял, че Муса е призовавал мюсюлманите от квартал „Изток” да зачитат и да се кланят единствено на шириата, не трябвало да се спазват законите на страната ни и да се зачитат държавните институции!?!. „Християните трябва да горят в ада!”, проповядвал имамът не само в джамията, но и през интернет. Според 001 Ахмед Муса не проявявал абсолютно

никаква толерантност към останалите религии

Твърди се още, че самопровъзгласилият се за имам е поддържал постоянна връзка със сподвижници от чужбина по интернет, получавал е пари от чужбина. С част от средствата финансирал издаването на спорната книга „Вероотстъпничество”, чийто превод е направен от студентката в Пловдивския университет Александрина Ангелова.


Самият Ахмед Муса отрича да е проповядвал в антихристиянство

На показанията на 001, прочетени от съдията, Муса реагира гневно и поиска да се даде точен и ясен отговор кога и къде, пред кого е проповядвал салафизъм, и кога е призовавал да не се спазват законите на страната. 001 обаче бил категоричен, че в джамията в Пазарджик всяка седмица по два пъти е имало такива проповеди, с призиви за война, неподчинение и присъединяване към „Ислямска държава”. Свидетелят разказал още, че знае за преминаващи през България чужденци, които гостували на Ахмед Муса, докато били в нашата страна. В други случаи били настанявани в домовете на негови доверени хора. По-късно тези хора отивали в Ирак или Сирия, и ставали бойци на ИДИЛ. По делото подсъдими с Муса са още 13 имами. Предстои по този процес в Пазарджик показания да дадат още петима тайни свидетели.
Делото в Пловдивския апелативен съд срещу Муса и сподвижниците му - 12 официални имами, стартира наново. То бе върнато от ВКС, след като Ахмед Муса получи ефективна присъда за 2 години затвор, а останалите се разминаха с административни глоби. ВКС отмени присъдата и разпореди нов процес, защото държавното обвинение не е доказало по безспорен начин, че салафизмът, проповядван от Муса и останалите имами, е антидемократична идеология. Адвокат Васил Василев, който е защитник на един от обвинените имами, коментира пред „ШОУ”, че

Ахмед Муса е самозванец

и на никого не е ясно защо останалите мъже, които са имами по образование и са завършили висши духовни училища, са съдени заедно с него. На този въпрос отговор трябвало да дадат ДАНС и полицията. Василев подчерта още, че голяма част от имамите не познават Муса, че той никога не е проповядвал в техните джамии и сред техните мюсюлмани. Адвокатите на Муса поискаха да бъде назначена комплексна експертиза -тюркологична, арабистка и теологична. В нея ще участват експерти от Софийския и Нов български университет, които ще отговорят на въпросите какво представляват тези три течения в исляма и какво значат понятията „джихад” и „Ислямска държава”. Съдът прие и назначи такава експертиза. Ще бъде разпитан главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмед и  още няколко души. Процесите в Пазарджик и Пловдив продължават.

Красимира ГЕШЕВА