Втори сезон на хитовия сериал предлага нови драматични обрати
След успеха на американския медицински сериал „Спешно отделение”, който за нула време се превърна в световен хит, и родните режисьори премериха майсторлък, създавайки българския му еквивалент „Откраднат живот”. Той е и първият български сериал на медицинска тематика – пригоден умело към родната действителност, манталитет и здравна система.

„Откраднат живот” бързо набра популярност, като само премиерата му събра над 1 милион зрители пред малкия екран. „Спешно отделение” се излъчваше в продължение на 15 сезона, а, „Откраднат живот” е на прага едва на своя 2-ри, който започва наскоро по Нова телевизия.

Дни преди старта на поредните заплетени епизоди от сериала народното издание хвърля светлина върху любопитни акценти зад кулисите.

Без черно-бели персонажи


„В „Откраднат живот” няма черно-бели персонажи, всеки от героите разкрива различни, често пъти изненадващи страни от личността си в зависимост от обстоятелствата. Това са образи в развитие, което ги прави интересни, но и трудни за изиграване. Много сме щастливи, че успяхме да намерим актьорите, които буквално „заживяха” живота на героите си”, коментира продуцентът на сериала Евтим Милошев.

Основните герои са трима мъже – д-р Генадиев, Александър и Калин – способни да взимат рисковани решения, да се изправят, след като са паднали, изпитват различни по сила и посока емоции.

Д-р Генадиев, доказан акушер-гинеколог, за когото даряването на живот е лична и професионална мисия, е в центъра на завръзката в „Откраднат живот”. Той самият мечтае за дете и след дълго чакане съдбата му се усмихва. Но не всичко се случва така, както той очаква. Малкият му син се ражда с тежка болест. На младия тогава мъж се налага да вземе трудно решение.

07_Otkradnat_jivot_3.jpg
Д-р Захариева и д-р Василев  - Радина Думанян и Александър Алексиев

Александър и Калин са родени на една и съща дата, в един и същи час, в една и съща болница и още от първия миг съдбите им се преплитат необратимо. Всеки от тях има свой път, но независимо от личните си качества и решения един избор, независещ от тях самите, ще диктува живота им.

И двамата по различни причини се посвещават на трудната лекарска професия, без да знаят, че ще трябва да се намесват не само в съдбата на пациентите си, но и да лекуват собствените си душевни рани. Александър е лекар, който първо е бил пациент, прекарал е цялото си детство в болничните стаи и буквално дължи живота си на медицината, затова съвсем естествено й се посвещава изцяло. За него лекарската професия е предопределена.

Калин е от докторска фамилия, израснал е с проблемите на пациентите и лекарите и за него изборът на професия също е предначертан. Неговата голяма лична и професионална цел е да докаже, че е достоен за лекарската си фамилия и да израсне като професионалист извън сянката на известния си баща д-р Генадиев.

„Лекарските сериали се харесват много по света. А и всички ние, независимо от семейно положение, пол, възраст, имаме досег със здравеопазването. Това е всеобхватна и позната тема за зрителите. Нашият продукт е оригинален, български. Може да направим аналогия с „Анатомията на Грей”, защото там се занимават със съдбата на хората”, коментира още Евтим Милошев.

Бие по рейтинг турските сапунки


Данните за сериала показват, че “Откраднат живот” е първият български сериал от 2014 година досега, гледан от градското население (18-49) повече от популярен турски сериал, който върви по конкурентната телевизия в същия часови диапазон.

Пилотният сезон на хитовия сериал предложи цели 42 епизода. Но основната интрига така и остана неразплетена докрай. Предстои развръзката на тайната любов на д-р Стилиянова и д-р Захариев, както и как ще реагира законната половинка на доктора – д-р Виолета Захариева.

07_Otkradnat_jivot_6.jpg
Врагини в сериала – приятелки в живота

Актьорите стават приятели извън сериала


Първият сезон на „Откраднат живот” се превърна в безпрецедентен фаворит на зрителите, а последният му епизод даде дългоочаквани отговори, но и остави нови въпроси. Един от тях – как ще се развият отношенията между д-р Виолета Захариева, съпругът й д-р Захариев и пламналата неукротима любов между него и д-р Стилиянова.

Актрисата Радина Думанян, която играе ролята на д-р Биляна Захариева разкрива, че във втори сезон освен много любов зрителите на „Откраднат живот” ще станат свидетели и на поредица от нови драматични обрати. А любовта между д-р Захариева и д-р Василев вече няма причина да бъде пазена в тайна. Тази любов ще се превърне в новата движеща сила в живота на Биляна, но „щом има много любов, означава, че ще има и много трудности”, признава чаровната актриса.

„Историята ще става все по-сложна. Когато такива страшни неща излязат наяве, хората се променят”, усмихва се загадъчно и актьорът Емил Марков, който е в ролята на доц. Захариев, а екранната му съпруга Виолета Захариева – играна майсторски от актрисата Йоана Буковска, допълва, че нейният персонаж също ще поднесе нови изненади. „Виолета Захариева май ще се окаже най-скритата лимонка”, издава Буковска.

Извън прожекторите и сценария обаче се оказва, че актьорите са се превърнали и в много добри приятели в живота. Признават даже, че събирайки се отново в болница „Свети Кирил”, обличат белите престилки с по-голяма лекота и увереност, отколкото са го правили през целия първи сезон.

И гафовете не са им чужди


Въпреки че актьорите вече са добре запознати със солидно количество медицинска терминология, не са им чужди и гафовете. За да изглеждат достоверно на малкия екран, те са прекали часове реална лекарска „специализация”, като са присъствали в болница на истински операции. Въпреки това понякога и те се затрудняват със сцените в спешното отделение.

07_Otkradnat_jivot_7.jpg
Радина Думанян е все по-откроима в ролята на д-р Захариева

Д-р Здравков, главният медицински консултант на сериала, например споделя, че при заснемането на един от епизодите от първи сезон, в който Биляна трябвало да интубира пациент, тя хванала ларингоскопа наопаки. И грешката трябвало да бъде поправена с нов дубъл. В друго неизлъчвано видео обаче виждаме и още една комична ситуация от болница „Свети Кирил”, в която се оказва, че главната медицинска сестра не знае как изглежда наборът за интубация. За щастие „пациентът” е актьор в отлично здраве и последствията са много смях и един дубъл в повече.

Построиха им цяла болница

Цяла болница е изградена и оборудвана само в рамките на два месеца и половина заради „Откраднат живот”, чиято премиера бе на 8 март тази година по Нова телевизия. Още тогава продуцентът Евтим Милошев обясни, че всъщност става дума за вече съществуваща сграда, реставрирана и превърната в МБАЛ „Свети Кирил” – с рецепция, операционна, лаборатория, кабинети и всичко необходимо за болнично заведение.

Малцина знаят, че интериорът е дело на италианския художник Паоло Фаенци, изработил преди време и сценографията и декорите за историческата сага „Дървото на живота”. Заради снимките на „Откраднат живот”, който се снима в Бояна, пък освен болница са изградени и апартаментите на двама от главните герои.

Любопитен акцент е, че едно от най-предпочитаните места за продуктово позициониране в сериала е хладилникът на главния лекар.

Подготви: Анелия ПОПОВА