Топразузнавачът Христо Вълчев, известен у нас като писателя Петър Христозов, разкри за “ШОУ”, че готви истинска бомба за книжния пазар.
Междувременно Комисията “Костадинов” се поти по неволя над разработката на своята поредна бомба – отварянето на досиетата на топжурналисти, издатели, главни редактори и прочие медиатори, които години наред промиват за добро или за лошо мозъците на българина. Христозов дава мнение и по тая тема.

- Знаете ли, че известният политически коментатор и анализатор Тома Томов има намерение да влиза в политиката?
- Не. Но той би могъл. Навремето аз като човек от службите съм се срещал често с него, с Иван Гарелов, Николай Конакчиев, Димитри Иванов и Любомир Коларов. Събирахме се в заведението “Старата къща” в Пловдив.
- Остава да кажете кой с какъв статут е бил – агент, секретен сътрудник или нещо друго?
- Ха, ами, че те всичките бяха офицери от службите! Иван Гарелов беше най-арогантен. Той се изживяваше като номер едно – аз, аз, аз съм представителят на правителството, на Политбюро. Тома Томов също беше напорист и нахален, но избягваше веднага да взима позиция. Едва след втората чашка се отпускаше и започваше да подхвърля по нещо. Николай Конакчиев беше някак си мазен, обтекаем. На другия полюс беше Димитри Иванов. Повече си мълчеше и слушаше.
- Значи тамадата на тези сбирки беше Иван Гарелов?
- Не. Тамадата беше Любомир Коларов. Той беше изключително информиран и имаше оригинални гледни точки по много въпроси. Но най-големият интелект беше Димитри Иванов. Той е от род на белогвардейци. Родът му е държал спиртната фабрика в село Катуница, където баща му и чичовците му са развили изключително интересна и печеливша индустрия.
- Добре, нека видим кой кой е бил на тихия фронт. Тома Томов на кое управление служеше?
- Започна от Първо главно, вероятно е бил ползван и от други управления на ДС. Ако кажа какъв чин е имал, може би ще сбъркам. Доколкото знам, Гарелов беше най-старши по чин – подполковник, също към Първо главно. Любомир Коларов – също. За Конакчиев не съм сигурен, а Димитри Иванов беше във Второ главно. Започнал е към ВКР, което по-късно беше обединено под шапката на Второ управление заедно с контраразузнаването.
- Има една женска история с Иван Гарелов, която се разказва в два варианта: че си загубил документите, докато правел любов с рускиня или с гъркиня?!
- Не съм му светил, но знам, че той работеше по гръцкото направление. Интересното е, че
когато Иван Гарелов и Бриго Аспарухов действаха в Гърция, се случиха едни от най-големите провали на нашето разузнаване там.
- Да не би да искате да кажете, че Гарелов и Аспарухов имат пръст в тези провали?
- Много е вероятно.
- Добре, смятате ли, че утре наистина ще се отворят досиетата на въпросните корифеи на българската журналистика? Може ли досието на някой от тях да се окаже замразено, защото все още е действащ човек на службите?
- Вижте, по принцип няма бивш разузнавач. Има жив или мъртъв. Основният въпрос, който трябва да си зададеш, е: откъде са парите на даден човек? Откуда деньги? Този подход действа безотказно.
- Е, Тома Томов живее в баровска къща в Бояна - с високи дувари, сред десетки картини на Хенри Мур и други оригинални платна на известни художници... Той вече двайсет години кара и едни от най-скъпите джипове в България?
- Тома Томов и преди, и сега се движи по целия свят. И преди, и сега той разполага с огромен периметър на действие – от Камчатка до Аляска, от Аляска до Мексико и от Мексико до Близкия изток. Не може да правиш филми за американските самолетоносачи, за американските Военновъздушни сили, да снимаш излитания и кацания на свръхмодерни изтребители, без да ти е осигурен специален достъп от техните служби. А този достъп не се дава срещу нищо. Както не можеш да правиш филми в Иран срещу нищо. Колкото и да си напорист и гениален, сам не можеш да направиш такова нещо.
- Искате да кажете, че Тома Томов участва в някакъв световен обмен на информация и му се отплащат със специален достъп, за да си прави филмите и репортажите?
- Той прави не обмен, а пазар на информация. Тома Томов търгува с информация и получава достъп и пари за това. Очевидно това продължава и днес. Има и друго правило в шпионажа - Най-дълго оцеляват разузнавачите, които са на двойна езда. А доколкото знам, Тома Томов има връзки не само с нашите, американските и руските служби, но и с някои такива в Близкия изток. Всъщност неговият достъп в Русия беше до Путин. След Путин – не!
- А защо суперерудираният и суперинформираният Димитри Иванов днес живее в мизерия?
- Защото не иска да се продава, тоест не иска да продава информация. Вижте, информацията е най-скъпата стока. Тя може да сменя правителства не в преносния, а в буквалния смисъл на понятието. Ще ви дам и пример. Ето, сега пиша книга, която ще носи заглавието “Двуличието на гнома” и ще бъде истинска бомба на книжния пазар. Сюжетът е взет едно към едно от случилото се към края на управлението на Иван Костов. Ген. Атанасов като шеф на НСС получава информация, че американците са настроени негативно към управлението му и готвят смяната му със Симеон. Атанасов скрива тази информация, което води до неадекватно политическо поведение на Иван Костов преди изборите.
- И след всичко това Командира все още го държи близо до себе си?
- Иван Костов още не знае, той е в неведение за всичко това.
- Добре, когато утре отворят досиетата, какво друго не би ви изненадало?
- Няма да ме изненадат досиетата на сегашния директор на БТА, на председателя на СБЖ, и изобщо на който и да е шеф на творчески съюз, който е работил по Живково време.

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ