Само 49,4% от 6-годишните българчета са ваксинирани
Вече две деца в Европа са починали от дифтерия, тъй като не са ваксинирани, съобщи главният санитарен инспектор на България д-р Ангел Кунчев. “Често ни обвиняват, че плашим хората. Но инфекциозните болести и тежките им последици не могат да се скрият. След първия случай на починалото от дифтерия неваксинирано дете в Испания, в средата на март почина още едно дете от дифтерия - този път в Антверпен, Белгия. То е точно от тази област, в която по религиозни причини много от родителите не ваксинират децата си. Белгийчето е диагностицирано навреме и настанено в клиника за интензивни грижи. На 15 март излиза резултатът за дифтерия, на 16 март доставят антисерума, на 17 март детето умира. Това не е изненада, защото дифтерията е много тежко заболяване. Дори при съвременните възможности на медицината, ако ще детето да е диагностицирано още в първия ден от заразяването, смъртността е минимум 10%”, обясни д-р Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев съобщи също, че в момента има интерес от родители към ваксината за варицела. Но вероятно също толкова родители ще кажат, че децата се претоварват с ваксини. “Имаме желание да поставим на обсъждане намаляването на приема на ваксина за туберкулоза в България, защото няма страна в света, която да прави пет приема като при нас. Според мен петият прием на 17 години може да отпадне или да остане само за рисковите групи, където е по-голяма заболеваемостта и обхватът на ваксинираните не е достатъчен.”

Същевременно Българската педиатрична асоциация (БПА) отчете тревожна тенденция да

спада обхватът по задължителния имунизационен календар

От раждането до първата година са обхванати 90,4 до 95,8% от бебетата през 2015 г. и този резултат се смята задоволителен. Не е добър обаче обхватът на децата на една година и половина - 65,1%. Още по-обезпокоително е състоянието при децата в предучилищна възраст, при които покритието за дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит е едва 49,4%. Данните изнесе на пресконференция в БТА председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ и посочи, че причините за този спад са: неправилното планиране на доставките на ваксини, отказът от имунизации поради негативни обществени настроения, незаинтересованост на родителите от ромското население и миграция (цели семейства, особено в селата, отиват в други страни като сезонни работници).

Проф. Пилософ напомни, че производството на ваксини не става бързо като на обичайните лекарства, че за него са необходими около 18 години, след което между 12 и 36 месеца се правят проверки за качество. Освен това нараства и търсенето на ваксини поради увеличаването на световното население. Това означава, че плановете за производство на ваксини за дадена страна трябва да се залагат най-малко две години по-рано, и че трябва да има дългосрочни договори за доставки от 3 до 5 години. Неразбирането на тази особеност доведе до липсата на дългосрочни договори за ваксини и до дефицит на ваксини в България. Ето защо от педиатричната асоциация настояват за ваксините да не действат обичайните стандартни процедури за обществени поръчки, за да се избегне противоречието с правилата при недостиг и замяна на ваксини, както се случи през 2015 г.

БПА предлага национална програма, за да се подобри имунопрофилактиката в България. Една от мерките е

електронен регистър на всички дейности по имунизациите

В него ще може да се проследят от доставките и наличието на ваксини на национално ниво и при всяко джипи до информация за реално извършените имунизации, кога са направени, както и нежеланите реакции след ваксина. Системата ще дава достъп и на родители, които ще могат да проверят направените на детето им имунизации и тези, които предстоят. Джипитата и институциите ще могат да правят справка във всеки момент колко подлежащи са действително ваксинирани и колко остават и по какви причини не са ваксинирани.

В Института за заразни и паразитни болести се финансира проект за изработването на електронния регистър, който трябва да е готов до края на април 2017 г. Системата може да заработи в практиката до 1-2 години, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Регистрираните в Изпълнителната агенция по лекарствата

нежелани лекарствени реакции от ваксини са само 7%


от всички докладвани. Нормалната реакция на организма след ваксина е подуване, лека болезненост, зачервяване, което показва, че имунната система на детето работи. Но ако ръката се подуе силно и детето плаче от болка, на това трябва да се погледне сериозно, трябва да се лекува и да се съобщи за нежелана лекарствена реакция.

“Често се коментира, че нежеланите реакции се крият, че не се съобщават. Но това не е вярно. Няма по-отворена и демократична система за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от българската. На практика всеки човек, който е преценил, че има нежелана реакция: лекар, сестра, родител, роднина, съсед, може да подаде сигнал към ИАЛ, РЗИ или здравното министерство. Сигналът задължително се обсъжда”, гарантира д-р Ангел Кунчев. Мария Попова от дирекция Проследяване на лекарствената безопасност към Изпълнителната агенция по лекарствата съобщи, че за 2013 г. са получили само 4 съобщения за нежелани реакции от ваксини, за 2014 г. - 9, за 2015 г. - 15 съобщения.

До няколко дни документ с констатации на ключовите проблеми и конкретни предложения за подобряване на имунопрофилактиката ще бъде внесен от Българската педиатрична асоциация в Министерството на здравеопазването.