ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ

Едни смятат разделното хранене за вълшебно средство срещу излишните килограми, а също и за панацея срещу много болести. Други са убедени, че тази диета не само не носи никаква полза, но вреди на здравето.
За да решите, необходимо ли е да се придържате към принципите на разделното хранене, трябва да се запознаете с аргументите както на привържениците, така и на противниците на тази диета.
ЗАБРАВЕТЕ ЗА САНДВИЧИТЕ!
За създател на теорията на разделното хранене се смята американският диетолог Херберт Шелтън. Именно той първи призова подопечните си да изхвърлят гарнитурата от чинията с кюфтетата и завинаги да забравят за сандвичите. Според теорията на Шелтън, различните продукти (белтъчини, мазнини и въглехидрати) изискват за преработването си различни стомашни ферменти. Например за преработването на белтъчините организмът отделя солна киселина, а за да се справи с въглехидратите - алкална. Ако белтъчините и въглехидратите попаднат едновременно в стомаха, те просто си пречат при усвояването едни на други, предизвикват ферментация в червата и претоварват храносмилателната система. Но най-голямата вреда от съвместното приемане на белтъчини и въглехидрати Шелтън вижда в това, че този начин на ядене нарушава работата на задстомашната жлеза, която при едновременното постъпване на двата вида храна в стомаха изхвърля в кръвта прекалено голямо количество инсулин.
Привържениците на разделното хранене са уверени, че още щом започнете да комбинирате правилно продуктите, работата на задстомашната жлеза ще влезе в норма, обмяната на веществата ще се подобри и ще започнете да отслабвате без никакви допълнителни усилия от ваша страна.
ТЕЗИ, КОИТО СА РЕШИЛИ ДА ИЗПРОБВАТ ДИЕТАТА, ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ НЯКОЛКО ПРАВИЛА
Продуктите, съдържащи много нишесте (картофи, макарони, хляб, грах, зърна), трябва да се употребяват отделно от белтъчните продукти (месо, риба, бобови храни, орехи, яйца, кашкавал). Интервалът между приемането на двата вида храни трябва да бъде не по-малък от два часа.
Нишестените продукти могат да се комбинират с мазнини (сметана, масло, олио). Тоест, ако се вярва на Шелтън, картофите със масло са напълно допустими, а “класическото” блюдо - макарони с кюфтета - не.
Има група от неутрални продукти, например пресни зеленчуци (освен картофи) и плодове (освен банани). Те могат да се ядат както с белтъчини, така и с въглехидрати.
Последователите на Шелтън са уверени, че ако се придържате към тези препоръки, излишните килограми ще се изчезнат без следа, ще почувствате небивал приток на енергия и жизнени сили.

ЗАЩО НЯКОИ ОТРИЧАТ МЕТОДА
Противниците на разделното хранене са на мнение, че създавайки теорията си, Шелтън е допуснал цял куп грешки. Ето няколко от тях

Първа грешка
Когато сядате на масата, стомахът ви не знае какво има в чинията - парче месо или порция макарони, затова за всеки случай изработва и солна киселина, и алкални ферменти.
А щом е така, при разделното хранене голяма част от едни или други вещества ще пропаднат напразно.
По тази причина могат да възникнат проблеми със стомаха и хората, прилагащи разделното хранене, след време загубват способността си да преработват смесената храна.

Втора грешка
Теорията за разделната употреба на белтъчините и въглехидратите е много трудна за реализиране на практика - повечето продукти съдържат едновременно и едното, и другото.
Във “въглехидратния” картоф има малко количество растителни белтъчини, а в месото се съдържа така нареченото животинско нишесте - гликоген. Затова няма смисъл да се мъчите, ядейки отделно месото от картофеното пюре.

Трета грешка
Разделното хранене може да ви потопи задълго в тъга и депресия. Известно е, че доброто настроение зависи пряко от производството на определени вещества в главния мозък - хормоните серотонин и допамин. Именно тези хормони на щастието не ви позволяват да тъгувате и да се превърнете в злобно, недоверчиво същество. Учените знаят, че тези вещества се синтезират в мозъка само в случай че белтъчините и въглехидратите постъпват в организма едновременно, а не поотделно. Именно с това се обяснява вечно лошото настроение на хората, които спазват диета.
Но дори противниците на разделното хранене признават, че тази система може да ви избави от излишните килограми. Разбира се, скептиците са убедени, че раздялата с мастните запаси става не заради разделянето на картофите от пържолата, а заради голямото количество пресни зеленчуци в менюто на поклонниците на тази диета. Богатите на целулоза зеленчуци съдържат съвсем малко калории, но дават чувство на ситост, намаляват нивото на холестерола и чистят организма от токсини.

Коментарът на специалиста
НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ АГРЕСИВНИ ДИЕТИ!
Ако цял живот сте се хранили правилно и сте се придържали към някакви диети, то разделното хранене едва ли ще ви донесе търсения резултат - значителна загуба на тегло. Но ако никога не сте следили за менюто си и сте се хранили безразборно, то, без съмнение, минавайки на системата на Шелтън, бързо ще започнете да слабеете. Но не защото разделното хранене е някаква уникална система. Просто човек, който преди не е обръщал особено внимание какво тъпче в устата и стомаха си, е принуден да употребява значително повече плодове и зеленчуци, да намали мазната част от менюто си, да избягва такива безусловно вредни за здравето продукти като колбаси и торти.
Освен това очевидно е, че традиционната кухня е значително по-вкусна с отделните си съставки, а и въобще е невъзможно да се изяде голямо количество само от един продукт. В резултат се достига положителен ефект, но не за сметка на разделността, а заради състава на диетата и намаляването на обема на храната. Но по този начин действат не само разделното хранене, но и много други диети. Затова не трябва да се очакват чудеса точно от тази система.
Освен това някои продукти се усвояват пълноценно от организма именно в съчетание: например зърнените продукти с мляко или с бобови храни. Белтъчините на тези продукти взаимно се обогатяват. Ненапразно в традициите на всеки народ присъстват такива блюда:
- пилаф - в Средна Азия;
- ориз с боб, с мляко - в Индия; България
- каша с мляко - в Русия...
А системата на Шелтън не допуска това
Нито един пациент, макар да отчита положителния резултат, не се придържа към принципите є дълго. Ограничаването в строги рамки се отразява зле на психиката. В края на краищата човек рухва.
Изобщо, трябва да избягвате прекалено агресивните диети, в противен случай има опасност да се откажете завинаги от желанието да следите за здравето си и правилното хранене. Обичайте себе си и избягвайте крайностите!

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
Принципите за съвместимостта на хранителните продукти съвсем не са изобретение на съвременната наука. Те са практикувани още по времето на древноримските лекари, които разделяли продуктите, неблагоприятни за усвояване. Основоположник на учението за разделното хранене е съветският учен академик И. П. Павлов. Той и колегите му установили, че за всеки вид храна се отделят различни по качество и количество храносмилателни сокове. Иначе казано, различните класове вещества - белтъчини, въглехидрати и мазнини, се преработват в различни части на храносмилателния тракт. Основавайки се на трудовете на Павлов, Херберт Шелтън съставя основните правила на съчетаването на продуктите.