МАГИИТЕ

Откакто се помни, човекът е открил у себе си интереса към окултното, тръгвал е по следите на тайнствените сили, скрити в съзнанието му.
Доказано е, че едва една пета от хората се интересуват от окултното, но тази група хора са най-интелигентните. Моля ви, запознайте ни със силата на бялата магия.
Добрина ПЕТКОВА - Петрич

Вярно е това, с което започвате вашето писмо. И ако се научим „да потъваме” в себе си, ще успеем да проникнем не само в невидимия свят, но и към видимия – този, в който живеем днес, с всичките трудности и проблеми, болести и съдбовни удари. Човек живее и се развива, като усвоява най-важното, възприема чудесното, което е израз на неговата любознателност и много по-силно от неговата жизнеустойчивост, многократно осмисля собственото си съществуване. По този начин се връща към древните си корени, които го правят до известна степен маг със способности за предвиждане на събития. Защото кой не е имал пророчески сънища или знаци, с които е предчувствал и може би предотвратявал сложни и неприятни житейски моменти, не може да каже нищо.
Наред с шеметния напредък на цивилизацията, тайнственото и непознатото не бива да се оставя назад в епохата на каретите и кринолините, или още по-назад в загадъчния, страшен и романтичен Ренесанс. Тайнственото и непознатото, феноменалното и чудесното е наш спътник във всички времена. Нима днес няма плачещи икони, лековити местности, гадателки с невероятна дарба или чудеса, които не можем да разгадаем!?
Дълбоко в човека са скрити способности, които той никога не е учил в училище или срещал в ежедневието си. Такъв човек, доловил необяснимото, което го съпътства, винаги е най- добрият в професията си.
Вие питате какво е бялата магия?
Тя не е нищо друго освен конкретен поглед към невидимите природни сили. Дълбоко в природата си човек носи опитност, трупана от поколенията, често отхвърля логичното мислене, възстановява изтощените си сетива.
Качеството и силата на вътрешния ни заряд зависят от постигнатото в отработване на кармичните уроци и степента на еволюцията. Всеки го носи по различен начин, понякога без да го осъзнава, понякога търсено, но във всички случаи това нещо запълва загубения рай, романтиката и духовния полет.
Магията е в нас. Тя ни дава шанса да усетим своята единствена и неповторима същност, да уловим космическия ритъм и да го влеем в ритъма на живота си.
Ако човек избяга от рационалния си контрол и проникне в невидимия свят, неизменно ще открие, че е погалено от съдбата същество с будно съзнание и силна воля.
За любознателните разкривам няколко древни магии, завещани ни от векове и опита на забравени предци.

ВЕЧНАТА ИСТИНА:

ДЪБЪТ Е СИМВОЛЪТ НА ЖИВОТА
Това е Славянският бог Перун и означава силата срещу бедите, бурята, мълниите. Митът за дъба е роден от миролюбивите и сантиментални славяни. В онези времена, когато не е имало нищо друго, освен само едно синьо море, а сред морето дърво и на него стояли две врани.

КАМЪКЪТ Е, КОЙТО ПРАВИ ЧУДЕСА
Той съществува във всички митологии, камъкът с чудесата, който прави, и с целебните му свойства. Хвърлям ключа в морето (реката). Ключът заключва злото, но може да отключи и доброто, символизира запрещението, никой да не повтори злото или никой да не наруши щастието.
Седмица, тройка, четворка!... В Кабала седмицата е най-силното число, тройка е числото на успеха и издигането, а четворката символизира четирите стихии – огън, вода, въздух, земя.
Има наричания и заклинания върху кръв, вода, сол... всички събрали мъдростта и опита на предците ни.

САМИ СИ ВЪРНЕТЕ ЛЮБОВТА
За семейното единение и пълно щастие важна роля играят съчетанието, връзката и благотворното въздействие върху камък, дърво, метал и растение. Дървото на защитата е бряст: отрежете или счупете едно клонче и от него направете малка плоскост, сложете го върху кръгло огледало, а върху плоскостта вържете с червен конец два пръстена от мед (може и от обикновена медна жица) на три възела.
Намерете седем смокинови листа и ги наредете върху пръстените и другите неща. В едно друго, осмо листо увийте жълт камък (кехлибар, ахат или обикновено жълто камъче от реката). Всичко това покрийте с нова бяла ленена кърпа и го захлупете с нова бяла тавичка. Покрийте го с три ваши носени дрехи и го оставете да стои на тъмно място. Да седи така осем дена и на деветия вземете тавичката и налейте в нея вода от извор (може и минерална). Пръстените пришийте в подгъва на дебела дреха на съпруга ви (съпругата) – балтон, и там ги оставете. Нареченият за вас пръстен да е отгоре, като се захлупва дрехата... Огледалото, без да го бършете, го поставете на място, където съпругът ви или съпругата може да се оглежда в него. В тавичката пуснете жълтия камък и седемте листа от смокиня, а осмото, в което е бил камъкът, го натрошете и го носете в себе си. Привечер с водата напръскайте около къщата ви или в блока и на седем места забодете по едно листо. Камъчето поставете под праг. А ако нямате – под печката. Като пръскате водата и листата, казвате : „Смокинови листа, мои закрилници, закрийте и покрийте греховете и магии, мъж (жена) в дома задръжте, радостта върнете, с любов ни оградете.”
В тавичката сгответе на три пъти сладко ядене.

Направи го, направи...

БАЕНЕ СРЕЩУ ДУХОВЕ И ДЕМОНИ

„Както е завързан този възел, така да стане бързо и нашата работа (еди коя си).” Да се каже три пъти. Да се завърже един конец на възел, да се сложи напречно на прага, казвайки думите, да си тръгва.

Девесил
Това растение трябва да се откъсне срещу Еньовден, преди изгрев слънце, да се сложи в тънко ленено плътно и да се носи до сърцето 9 дена; после да се стрие на прах заедно със сяра, амбра или тамян и да се посипе с него букетът, който ще поднесете на любимата особа, или да се зашие в нейната дреха – за възбуждане на любов.

Жълт кантарион
Едно от 12-те растения на розенкройцерите. Ако Еньовден се пада срещу новолуние, растението трябва да се бере на 25 юни. В такъв случай жълтият кантарион притежава следното свойство: ако се окачат стръкове от него на дъбови клончета в някоя нива, тази нива става безплодна. В краен случай може да се бере в който и да е петък преди изгрев слънце. Ако се използва за кадене, той е полезен срещу уроки за безплодие. В Германия това растение се смята за враждебно на магьосниците, ако е брано срещу нощта на Еньовден; на сутринта от него трябва да се сплете венец, който да се носи на главата по време на обичайните игри около огъня, а после да се пази – за предпазване от уроки. В норманските гори жълтият кантарион, бран в нощта срещу Еньовден, се смята за предпазно средство срещу урочасване на крави (да не дават млеко). В Германия смятат, че нито дяволи, нито вещици имат власт над човек, който носи в себе си жълт кантарион. Стрък, окачен на вратата или скрит под прага, не позволява на магьосниците да влязат през тази врата. Ако се разхвърли по нивата по време на сеитба, предпазва нивата от градушка. От него се приготвя кадене срещу духовете – пазители на съкровища, и срещу демоните потребители. Стрък жълт кантарион, сложен в обувка, предпазва от зли духове.

Това, което вече сме забравили:

НАРИЧАНИЯТА – НАЙ-ДРЕВНИЯТ НАРОДЕН ОБИЧАЙ

От съвременна гледна точка заклинанията и наричанията са последица от древни езически молитви.
От тях наистина са произлезли приказки за възрастни, които ги карат да повярват в невидими сили. Към тях се добавят и други атрибути: свещи, мистичен огън, игли, въглени.
И все пак трудно можем да си представим как се извършват промени в съзнанието. Колкото по-назад се връщаме в историята на човечеството, толкова повече осъзнаваме, че хората са живеели в магична реалност, вярвали са в предзнаменования и необясними явления, страхували са се от всички „персонажи”, на които са се молили.
Знахарите са владеели изкуството на заклинанието. Според болестта или бедата те действали по собствени правила, като са се обръщали към боговете, природните сили, камъните, огъня, водата...
Четейки заклинанието, са се обръщали поотделно към всяка болна част от тялото, като са привиквали разни сили да отнемат болестта или магията.
Изкуството на наричанията и заклинанията е дълбока мъдрост и вътрешна сила, а не играчка. Използването на различни атрибути е трупано знание и опит.

Един акт на гордост за българите:

ПРЕКРЪСТВАНЕТО ВИНАГИ НИ Е СПАСЯВАЛО ОТ ЗЛОТО

Кръстът е вечният символ на мироздание и защита от напаст и демонични сили.
На изток е страната, от която изгрява слънцето, следователно там обитават добрите сили. Както слънцето прогонва тъмнината, така ще прогони и демоните. В древността са приемали тъмнината като време, в което са вилнеели злите сили.
От дясната страна е мястото, където се намират добрите сили.
От лявата страна е мястото, където ще хвърлим злото.

ВРАНАТА ВЕЩАЕ СМЪРТ

Това е посредникът между двата свята – небето и земята. Тя е мъдра и справедлива, но понякога вещае смърт. А златният цвят, цветът на тридесетте царства, носи изцеление.

Публикациите подготви за печат Стойка ХАДЖИЙСКА, консултант на в. “ВРАЧКА”