От задокеанската ни епархия отново засрамиха тукашните служители на Бога
Поредно дарение направиха на Дома за сираци „Св. Николай” на отец Йоан (Димитров) от Нови хан „клирът и православното изпълнение на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, както ни пишат от канцеларията на епархията в Ню Йорк. С благословението на митрополит Йосиф викарният епископ, Драговитийски Даниил организирал събирането и изпращането на средствата.

Така се продължава хубавата традиция ежегодно да се събират и изпращат парични средства за този дом. Помага им обстоятелството, че цялата епархия добре познава живота и нуждите на населниците на този „световноизвестен дом на милосърдието“, както митрополитът го определя.

Няколко поклоннически групи от енорийските църкви в САЩ са го посетили и лично са се убедили, че е необходима постоянна и щедра подкрепа.

Отец Йоан (или както си го знаем у нас – отец Иван – б. р.) също им дава съответната информация за нуждите, предоставил им е видеофилми от ежедневието на дома (всъщност в двата дома - в Нови хан и в с. Якимово, Ломско), които в епархията се разпространяват по църковните общини и трогват вярващия народ в САЩ, Канада и Австралия под юрисдикцията на БПЦ. И тази година също са си разменили имейли, чрез които отец Йоан и синът му свещеник Григорий Димитров са ги уведомили, че за отопление през зимата са необходими за Нови хан и Якимово около 25 000 лв. Това съобщение било достатъчно за епархиотите да съберат 9500 щатски долара (малко над 17 000 лв.), които от името на викарния епископ Даниил, клира и миряните на задокеанската ни епархия митрополит Йосиф е предал на отец Йоан в Нови хан на Игнажден (за някои от енориите – Никулден по стар стил), 19 декември 2015 г.