За църквата в Мелник се говори, че лекува душевноболни и е изцерила над 3000 души, обладани от зли сили!
Твърди се, че е достатъчна само една нощ да се преспи в малката църквичка, за да се отърве човек от болките си. Самият светец Антоний е бил египтянин, който е лекувал хората с психични проблеми.

На пода в църквата ще видите плоча със символа на Цариградската патриаршия – двуглав орел, за която се смята, че има лечебна сила. Вярващите стъпват върху нея и приемат енергията й.

Още с влизането си в храма ще забележите необичайните стенописи – ангели, ярки цветя, къщи с прозорци. Нарисуваните прозорци са наполовина черни – символиката е, че идваш с проблем и си тръгваш с пречистена душа.

На единия дори има слаб силует, който малцина забелязват. Мястото има много специален заряд. Построено е през 1765 г. и в момента е една от последните три действащи църкви в Мелник (в началото на миналия век са били около 70). Всяка година на храмовия празник Антоновден (17 януари) идва свещеник и отслужва литургия. Тъй като църквата не винаги е отворена, когато дойдете в Мелник, попитайте за клисаря, всички в града го познават. Той ще ви отключи и ще разкаже интересни истории.

48_Melnik2.jpg

Местните споделят за случай, при който наркоман е успял да се излекува от зависимостта си само за една нощ, в която е бил окован с вериги в храма. Мъжът изкарал много зловеща нощ, като през цялото време е викал и крещял. На сутринта напуснал храма, след като е получил опрощение.

След един месец се е върнал и споделил, че се е излекувал напълно от зависимостта си към наркотиците. Според легендите греховете на стотици хора са били опростени, след като се прекали една нощ в храма.

Тайната на чудодейното лечение се криела в иконата на светеца, покровител на храма. Запознати разкриват, че само с няколко молитви човек можел да се излекува от всякакви болести. Местните споделят, че всяка нощ от църквата се чуват странни звуци.

Някои мислят, че това са бесовете на болните, които са останали в храма и буйстват по цяла нощ, очаквайки нова душа, в която да се вселят.