Валентин Въшката е осъден на 20 години затвор за жестока касапница, сега гонел с нож семейството си
В пълна тайна е бил държан скорошният арест на един от най-опасните престъпници в Ихтиман – 27-годишния ром Валентин, по-известен с „бойния” си прякор Вешата – Въшката /в превод от езика на предците му/. Според негови комшии той е истинско страшилище за ромското гето в града – кв. „Изток”. Агресията му обаче не била само вербална - преди време Вешата убил мъж на име Янко, но въпреки че го осъдили на 20 години престой зад решетките, продължавал да е на свобода. И да тероризира обитателите на квартала.

Особено си напатили от бабаитския нрав на Вешата неговите близки, научи човек на „ШОУ” от сигурни източници. На първо място това била 19-годишната му „съпруга” Надя Стоименова, от която убиецът имал две момчета – на 3 и 2 години. Когато Валентин и Надя се събрали под един покрив, булката била само на 15, но това не смутило нито властите, още по-малко – родата на „младоженците”.

След като на Вешата му лепват суровата присъда за убийството на Янко, „жена” му бяга от „семейното” гнездо и се заселва с майка си Радка и децата при баба си и дядо си. Но дядото също се оказал кавгаджия и редовно гонел внучката и правнучетата си на улицата – децата вдигали шум и му пречели да спи...

Наскоро Валентин успял да се вмъкне в къщата на Надиния дядо и с насочен нож да отмъкне личната карта на „съпругата” си и дебитната й карта, с която тя тегли социалните помощи и детските надбавки. С тези документи си „обезпечава” заем в размер на 300 лв. от прочутите ихтимански лихвари – и по-специално от някакъв техен нов „бос” на име Бойко, разказват местните. Купува си музикална уредба и друга техника и изчезва от хоризонта. Но за кратко.

Под заплахата от гладна смърт Радка се принудила да тегли бърз кредит – колкото за хляба, млякото и лекарствата за чаветата.

„Тъщата” на Вешата се водела социален асистент на сестра си Теменужка. Жената е инвалид, с тежко бъбречно заболяване и получавала 200 лв. пенсия. Сега и тя, и цялото семейство на Радка останали без пукната стотинка, защото кредиторите стопирали всичките им преводи. Без средства и напълно безпомощни, жените станали лесна плячка за Вешата, който през вечер ги плашел до смърт с набезите си. „Идва пиян през нощта, тормози ги, иска да ги коли с касапски нож и да вземе децата, за да ги продаде за 10 000 лв. Сигурно ги е спазарил за органи”, доверяват съседи на нещастната фамилия.

Радка твърди, че „зет” й е предупреждаван четири пъти от органите на реда, но изобщо не се стреснал. Последния път обаче, когато 200 полицаи окупираха Ихтиман заради битите си колеги, „тъщата” на Вешата се обадила на районния инспектор Георги Момчилов и цели осем пазители на реда прибрали насилника „на топло” за 24 часа.

„Не знаем защо го пускат. Всеки път подписва нещо и… нищо?! Трябва да е в затвора, ама не го вкарват! И всички в гетото живеем в страх.

Вешата е от т.нар. роми цоцомани. Булката му Надя обаче е от турските роми, много хубаво момиче. Като красавицата и звярът са. Той има двама братя. Единият също е извършил убийство и е в затвора. Не смеем да се опълчим на тези хора, защото са много лоши и отмъстителни”, споделят, озъртайки се, пред репортера на „ШОУ” обитатели на ромската махала.

София-Ихтиман,
Добринка КОРЧЕВА