ДИАБЕТЪТ
В превод от гръцки “диабет” означава “изтичане”, следователно, словосъчетанието “захарен диабет” буквално се превежда като “губеща захар”. Диабетът спада към болестите, за които се смята, че са трудни за лечение.

Обикновено в термина “диабет” се обединяват няколко заболявания. Най-честите форми са: инсулинозависим (I тип, диабет на младите, диабет на слабите), който често възниква в млада или детска възраст, протича тежко и изисква лечение с инсулин. Инсулинонезависим (II тип, диабет на възрастните, диабет на дебелите).

Искаш да се излекуваш? - Промени се!

Наистина, тази болест е от сложните. Но можем да се справим с нея, ако променим обичайния си пасивен начин на живот с активен; ако диетата, която сме избрали, е правилна и редовна.
Според данни на Международната диабетична федерация днес в света има 210 млн. души, болни от захарен диабет. До 2010 година броят им може да се увеличи до 330 млн. заради нарастването на населението, остаряването му, урбанизацията и все по-неподвижния начин на живот. Най-тревожното в тази статистика е, че половината от хората дори не знаят за своята диагноза!
Особено внимание родителите и лекарите трябва да обръщат на децата и подрастващите с наднормено тегло, за да предотвратят болестта, която може да ги настигне в зряла възраст.
Ако единият или двамата родители на подрастващия вече имат наднормено тегло или затлъстяване, вероятността от сладкото заболяване нараства до 80 процента. На свой ред, повече от половината случаи на захарен диабет от втори тип могат да бъдат предотвратени, ако навреме се вземат мерки за намаляване на теглото при възрастните.
Затлъстяването се среща все по-често в детска възраст. Това обстоятелство може да намали очакваната продължителност на живота на човек с повече от 8 години.

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СИ ПРИЗНАЕМ, ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ Е У САМИТЕ НАС

В очакване “кога лекарите ще измислят нещо”, много болни не искат да си признаят, че проблемът се крие понякога в тях самите.
Повече от 10 на сто от населението в света не изпълнява никакви физически упражнения, а това води до възникването на 10 до 16 процента от случаите на захарен диабет. Знайте, че 30-минутното интензивно натоварване дневно е вашият дълг пред организма. Хората със захарен диабет, които правят двучасова разходка всеки ден, могат да намалят не само риска от смърт въобще, но и риска от смърт, предизвикана от исхемична болест на сърцето.

ВРЕМЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ

Който не иска да си купува захаропонижаващи таблетки, трябва да си купи маратонки, кънки, велосипед и очила за плуване. Изберете този вид физическо натоварване, което ще ви достави удоволствие. Даже ако това е разходка три пъти по 10 минути, ще бъде достатъчно за постигане на минимално ниво на физическа активност. Но имайте предвид - това не е еднократна акция, а вашият нов начин на живот.
Не се препоръчват видовете спорт, които изискват големи кратковременни натоварвания като тежката атлетика и спринта. Полезно е да се знае, че всеки килограм наднормено тегло, изхвърлено от диабетика, увеличава продължителността на живота му средно с 3-4 месеца. Намаляването на теглото при дебели хора, които не са болни от диабет, намалява риска от развитие на заболяването с поне 30 процента. Позицията: “Спасявайте ме, а аз няма да правя нищо за себе си”, е абсолютно недопустима.
Тези, които вече са се сблъскали със заболяването, не може да не знаят за препоръчителната диета: повече пектин и целулоза в храната. Диетата трябва да бъде нискокалорична. Похапването между основните хранения е един от най-вредните навици и точно тя е най-често срещаната причина за преяждането, което увеличава шансовете за затлъстяване.

ВСЛУШАЙТЕ СЕ В СИГНАЛИТЕ НА ТЯЛОТО

Днес много се говори за диабета, но аз моля да ми отговорите по кои явни признаци можем да заподозрем, че имаме диабет и да отидем на преглед?
Анета Лазарова - Димитровград

По-голямата част от хората над 45-50 години, които имат наднормено тегло или наследствена предразположеност, трябва да бъдат нащрек. Поне веднъж на шест месеца (а най-добре на три) трябва да изследват кръвната си захар, за да се постави навременна диагноза и да се започне лечение.

Основните симптоми са
- постоянна жажда;
- често ходене по малка нужда (през нощта на човек му се налага да става по 2-3 пъти);
- отслабване дори и при много добър апетит;
- изсъхване на устата;
- немотивирана отпадналост;
- различни гнойни обриви по кожата;
- сърбеж в слабините, особено при жените.
Това може да се търпи доста дълго, защото хората не отиват веднага на лекар. Много често диагнозата се поставя от хирург, към когото болните се обръщат по повод на фурункули (циреи) например. Или отиват при гинеколог или офталмолог по други поводи. Така че диагнозата често закъснява, което усложнява нещата.

ФАКТИ
ДИАБЕТЪТ
е най-често срещаната причина за смърт в развитите страни. Според данни на Световната здравна организация реалната цифра на смъртните случаи, предизвикани от захарен диабет, достига 3,2 млн. годишно, или с други думи - всяка минута умират по 6 човека.
ХОРАТА с диабет се нуждаят от болнично лечение 3 пъти по-често, отколкото останалите.
ОТ 5 до 10 процента от световния бюджет за здравеопазване се изразходва за лечение на диабета.
ОТ 15 ДО 40 пъти по-често се налага ампутация на долни крайници при болни от диабет, отколкото при хора, неболни от него.

ЗАЩО ЛЕКАРИТЕ ДОПУСКАТ ГРЕШКИ?

Обективни причини
Поради несъвършенства в медицинската наука и съществуващите на този фронт разногласия.
Недостатъчната квалификация на лекаря, поради което той не може да разпознае от пръв поглед симптомите.

Субективни причини
Според мнението на специалистите това се дължи на заблуди и предубеждения - около 70 процента от всичките лекарски грешки.
Поради внушена диагноза. При уточняването є и най-добрият специалист може да попадне под влиянието на нечие авторитетно мнение или на някакви други обстоятелства.
Заради пациентите, които невинаги могат да кажат какви са точно симптомите, които са ги накарали да потърсят лекар. Например, когато има епидемия от грип почти всички лекари, без да се замислят слагат диагнозата “грип”. Макар че симптомите могат да подсказват за ангина, плеврит, менингит и т. н. При неуточнени симптоми, разказани от хора над 70 години, лекарите задължително поставят диагнозите “хипертония” и “атеросклероза”, а на по-младите - невроза.

Изпитано през вековете
РЕЦЕПТИ ОТ ЧИТАТЕЛИ НА В. “ДОКТОР”

ПЪРВА РЕЦЕПТА
ГЛУХАРЧЕТО

От ранна пролет и през целия сезон на цъфтене всеки ден изяждам по 6-8 цветчета от глухарче - влажни, без листенцата. По този начин за един сезон ”изяждам” 3-4 единици захар и тя се запазва на ниво 4 единици. Лекарят ми каза, че по-добре не би могло и да бъде.
Любка Белянова - Кърджали

ВТОРА РЕЦЕПТА
ЛИМОН И ЧЕСЪН
Имам диабет втори тип. Захарта в кръвта ми беше 9,2. А през последната година не се е повишила над 5, макар че си позволявам понякога да наруша диетата. Причината е в рецептата, която използвам и искам да я споделя с вас. Изцеждам сока на един лимон и го оставям настрани. А изцедените кори заливам с 1 л вода и ги кипвам за 15 минути. След това изчиствам голяма глава чесън, смачквам я добре или я настъргвам на ренде и я слагам в горещата отвара. Когато изстине, я прецеждам и добавям към нея сока на лимона. Пия по 50 мл 3 пъти на ден половин час преди ядене в продължение на 2 седмици. След това правя почивка. Възобновявам лечението, когато почувствам, че имам нужда от него.
Здравка Милева - Варна

ТРЕТА РЕЦЕПТА
ДИЕТА С ОРИЗ

Имам диабет от много години, но през последните 4 използвам много ефикасна рецепта, която ми дава възможност да “усмирявам” заболяването.
Лечението е много просто. Необходими са ви 3 чашки с вместимост 200 г. Пред първия ден сложете в едната от тях лъжичка ориз и го залейте със студена вода, а в следващите два дни направете същото и с останалите две чашки. Оризът трябва да остане в чашките 3 дни.
На четвъртия ден можете да изядете ориза от първата чашка и да изпиете водата. Заредете отново “опустошената” чашка и я оставете да си чака реда след три дни. Оризът се изяжда сутрин на гладно, след което не се яде нищо три часа.
Този “оризен конвейер” продължава точно 20 дни. След това направете почивка от 40 дни. Но на 41-ия ден отново трябва да дадете на организма си поредната порция накиснат ориз. Това означава, че трябва да започнете “заготовката” на 38-ия, 39-ия и 40-ия ден и т.н.
Искам да напомня, че вече четири години живея на
такъв “оризов ритъм”. Когато започнах да прилагам тази рецепта, спазвах много строга диета. Но вече, повече от година, започнах да си позволявам по малко сладичко и бял хляб. А сега вече съм на обща храна ям всичко, което ядат здравите хора.
Мая Шамлиева - София