НА ТОЧЕН АДРЕС
Всяка втора жена страда от вагинит

На 22 години съм и никога не съм имала интимност с мъж. Но през последните шест месеца ме измъчва ужасен вагинит. Нямам представа откъде се появи това толкова неприятно заболяване, но не ми дава мира. Предписаните лекарства не ми помагат. Изпила съм повече от 20 опаковки с антибиотици - и нищо. Кажете ми какво да правя, повече не мога да издържам на неприятните сърбежи.
Д. П. - София, жк “Разсадника” 22

Ако вагинитът е причинен от кандида албиканс

Трябва да си направите изследване, за да знаете какво точно причинява заболяването ви. Ако вагинитът ви е причинен от Кандида албиканс, симптомите са постоянни сърбежи, често с парене и отоци. Вагиналният секрет може да стане гъст и бял на цвят, понякога със силна, неприятна миризма.

Ако вагинитът е причинен от трихомони

Те обикновено се предават по полов път, течението е със жълто-зеленикав цвят, предизвиква щипане и парене и е със силна, отблъскваща миризма.

Ако имате атрофичен вагинит

Атрофичният вагинит се появява при повишеното ниво на естрогена по време на менопаузата и след някои хирургични интервенции като операцията за премахване на яйчниците.

Как протича заболяването?
- с воднист, слабо изразен секрет;
- с парене и сърбеж.
При появата на един от тези симптоми е необходим незабавен лекарски преглед за уточняване на диагнозата.
По-острите и тежки симптоми, като болка и възпаление, могат да се отнасят и към други заболявания, предавани по полов път или за възпаление или ерозия на шийката на матката.
Средствата на нетрадиционната медицина и лечението с билки се препоръчват, когато заболяването е в самото начало.

БИЛКИ И ДИЕТА ПОМАГАТ ПРИ ВАГИНИТ

Има ли някакви диети, които се препоръчват при влагалищните инфекции. Аз страдам от вагинит и не искам да пия антибиотици, защото смятам, че тези лекарства ще усложнят състоянието ми, вместо да ме излекуват.
Петя Р. - Пловдив


На болните от вагинит се препоръчват храни и напитки с много малко захар, въглехидрати и мазнини. По този начин се променя киселинният баланс във влагалището, което помага за по-бързото оздравяване. Яденето на кисело мляко или пиенето на айрян помага при лечението на леки и средно тежки инфекции, тъй като в млякото се съдържа лактобацил. Това е бактерията, която живее нормално в храносмилателния тракт и в репродуктивната система на жената и която унищожава инфекциите. Някои производители предлагат тази бактерия във вид на капсули, които трябва да се поставят 2 пъти дневно във влагалището.
Препоръчва се и диетата, която съдържа слънчогледово семе. Тя е много подходяща за лечение на гъбичните вагинити. При този вид лечение да се избягват тестените изделия с мая, сладкишите и сиренето, тъй като нарушават киселинния баланс във влагалището. Същото се отнася и за употребата на алкохол, който съдържа мая. Не се препоръчват пушени меса, наденици и риба.

Полезни ли са витамините?

• Някои витамини дават много добър ефект при лечението на вагинити.
• Витамин С нормализира киселинния баланс във влагалището и усилва защитните функции на имунната система.
• Витамините А и Е помагат за предпазване на тъканите от разрушаване, защото те са от полезните антиоксиданти.
• Витамин А поддържа нормалното състояние на тъканите във влагалището.
• Вземането на витамин В комплекс има много добри резултати при вагинитите, предизвикани от атрофия на влагалището при менопауза.
Чудесен оздравителен ефект при вагинитите има чесънът. Приеман орално, той може да убие кандида албиканс - една от най-честите причинителки на заболяването. Добре е да се правят промивки на влагалището с чеснова вода. Сокът от една скилидка чесън се разтваря в половин литър вода и е готов за влагалищна промивка. Друг вид промивка се прави със солена вода (2-3 щипки сол се разтварят в 300 мл вода) и с този разтвор се промива влагалището.

Билки, които се използват при лечението на вагинитите

• Лютиче - лекува инфекции, причинени от бактерии и гъбички.
• Коприва - има диуретичен ефект, лекува инфекции.
• Сладко коренче (женско биле) - използват се корените на това растение от семейство бобови при вагинити предизвикани от гъбички. Не се дава на бременни жени, на малки деца и на старци.

Как се прави?

• Една чаена лъжичка от сухия корен на женското биле се запарва във вряла вода за около 20 минути. Не бива да се пият повече от две чаши отвара на ден.
• Мечо грозде - има висок лечебен ефект при цистити, вагинити в леки и средно тежки форми.
• Бял равнец - растение с отличен ефект при вагинити. Използва се при седящи вани, приема се като чай не повече от 2 чаши дневно.

ПИЕЛОНЕФРИТ И КИСТА НА БЪБРЕКА СА НАЙ-ОПАСНОТО СЪЧЕТАНИЕ

Имам пиелонефрит и съм много разтревожена. Никой от лекарите не ми обясни за какво става въпрос. Измъчват ме постоянни болки в кръста, за които мислех, че са лумбаго, но изследването показа пиелонефрит. Оказа се, че имам и киста на бъбрека с размери от 5,6 до 6,3 мм. Опасно ли е? Може ли чрез облъчване да бъде унищожена? При подобно заболяване стига ли се до фатален край?
Галина Стойковска - Свиленград


По отношение на кистата трябва да се консултирате с уролог, който ще ви каже за какво става въпрос. От това, което пишете в писмото си, става ясно, че кистата не расте. Опасно е, ако продължава да расте, защото ще започне да притиска околните тъкани и те няма да могат да изпълняват нормалните си функции и ще склерозират. Най-страшно е обаче, ако кистата притисне външното отверстие на пикочопровода - тогава бъбрекът ще пострада от хидронефроза и ще престане да работи, защото уриноотокът няма да се осъществява нормално, ще се развие нефросклероза. Ето защо трябва де се проследява редовно състоянието на кистата през определен интервал от време.

С какво да се лекувате?

Това времето ще покаже. Вероятно става дума само за вродена киста, която сигурно е открита случайно. Лошото е, че правите пясъци и възпаления в бъбреците, а това усложнява състоянието ви. Трябва да приемате повече течности - около 2 литра на ден пречистена вода и веднъж седмично през целия ден да пиете минерална вода само от Хисаря.

Спазвайте следната диета

• Намалете месото до 2 пъти седмично, за да не давате “суровина” на пиелонефрита.
• Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци - те имат очистващ ефект.
• Ограничете до минимум солта в храната.
• Намалете консумирането на храни, богати на оксалати като спанак, шоколад, цитрусови плодове.
• Приемайте по 2-3 чаши мляко или други млечни произведения, които са богати на калций, защото на организма ви са необходими 800 мг калций дневно.
• Комбинирайте храненето с подходящ антибиотик. Ще ви помогне за окончателното унищожаване на инфекцията.

БРЕМЕННОСТТА ПОНЯКОГА Е ПРИЧИНА ЗА ПОЯВАТА НА ДЕПРЕСИЯ

В депресия съм и имам язва на дуоденума. В момента съм бременна. Болки нямам, но имам тежест в стомаха, неприятно чувство, дискомфорт и разстроени нерви. Напрегната съм, трудно заспивам. Ставам рано и не съм бодра, а уморена. Настроението ми е направо мрачно. Бихте ли ми помогнали с билка или хомеопатично лекарство, което да не вреди на плода?
Р. Г. - София


Бременността е радост и надежда. Заедно с това обаче е възможно да възникнат и физически проблеми. Сутрешно прилошаване, болезнена чувствителност в гърдите, а умората и запекът са от най-често срещаните оплаквания, свързани с бременността.
Има жени, които и след раждането изпадат в депресия, която отчасти се дължи на хормоналните промени, които за известно време настъпват в организма.

Съветите, които са ви нужни

• Пълна почивка и хранене с малки количества лесно смилаема храна.
• Дръжте близо до леглото си бисквити и хапнете една от тях пет минути преди да сте станали от леглото.
• Преди закуска изпийте четвърт водна чаша лимонов сок или ябълков оцет, подсладени с малка лъжичка мед, ако ви се гади.
• Използвайте и ароматотерапията - силно разредено масло от мента се втрива в кожата на корема или се вдишва за облекчаване на гаденето или повръщането.
• Направете си диета с ориз, ябълки и препечен хляб.
• Ако ви тревожи напрежението в гърдите през първите месеци на бременността правете им горещи компреси, горещи вани и носете удобни сутиени без банел.
• Избягвайте да си лягате веднага след хранене.
• Джинджифилът се вари и се пие като чай против гадене.
• При синузит се слага евкалиптов аромат към охладител за въздух или към съд с топла вода.
• При разширени вени - кипарисово или лимоново масло, добавени към лосион за тяло.
• Вените се мажат сутрин и вечер.
• За безсъние и депресия по време на бременността - вечер преди лягане се взема гореща вана с 6 капки от лавандула.

Какво не трябва да прави бременната?

Да не използва, преди да роди, токсични вещества като бои за коса, домакински препарати, разтворители, да избягва мириса на бензин, течности за химическо почистване.
Да се пази от радиацията, която излъчва рентгенови лъчи. Край на цигарите, на алкохола и на наркотиците.