ОЧИТЕ
Жестоко, но факт - изписвайки очила, офталмологът само облекчава състоянието ни. И никой не очаква, че от тях зрението ще се оправи, както болните крака не се оправят от патериците. А дори и най-успешните операции на глаукама решават проблема за известно време. Нима зрението наистина не може да се излекува окончателно? Интересно мнение по тези въпроси има д-р Мариана Тодорова, специалист по очни заболявания.

- Д-р Тодорова, има специалисти, които са убедени, че няма реални начини за подобряване на зрението?
- За съжаление, до този извод е стигнал американският офталмолог Уйлям Бейтс още преди почти 100 години. Но и днес положението практически не се е изменило. Всичко, с което лекарят-офталмолог помага на хората с проблеми със зрението, не им носи полза, а често дори им вреди. Например очилата. Още Бейтс е забелязал, че хора, които не са започнали да носят очила или са ги загубили например, при еднакви условия имат по-добро зрение, отколкото тези, които носят очила постоянно. Той започнал да търси причините за влошаване на зрението, да изследва очите и стигнал до наистина революционни изводи. Оказало се, че основната причина за влошаване на зрението е преди всичко психичното пренапрежение, което се случва с човек още от ранно детство.
- А ако очилата са подбрани правилно?
- Изяснено е, че това е невъзможно. Даже при децата зрението постоянно се променя, а при възрастните тези процеси са още по-силни. Направени са интересни опити. На 16-годишно момиче било проверено зрението, резултатите били записани, а след това му предложили да проверят зрението му още веднъж, наричайки го с друго име. Резултатът бил много по-лош. Същото се случило с 25-годишен юноша, който при повторното изследване прибавил една година към възрастта си. А при възрастните хора, които са имали трудна съдба, скриващи много емоции, страдащи от постоянен стрес, вътрешни проблеми и болести, зрението се променя катастрофално в рамките само на един ден. И Бейтс разбрал, че е невъзможно да се изберат очила за човека, защото той непрекъснато се намира в различни състояния Това бил вторият революционен извод. Ето защо, когато слагате очила за пръв път, пред очите ви обикновено всичко плува, вие ви се свят и доста време след това очите ви се адаптират. Нито по времето на Бейтс, нито днес очилата, са подобрили зрението на някого. Щом започнем да ги носим, зрението се разваля, защото очите престават да функционират естествено. Още повече, те не получават достатъчно ултравиолет и много други необходими неща.
- Как стои въпросът, когато говорим за катаракта, глаукома?
- Лекарите ги смятат за възрастови изменения, едва ли не за нормални. “Изчакайте известно време, слагайте си капки, докато катарактата узрее и ще ви направим операция” - казват най-често докторите. Никой няма да ви каже, че катарактата ще премине като настинка. Капките няма да ви излекуват, в най-добрия случай ще забавят прогресирането є. А операцията не е безопасна и до голяма степен е безсмислена. Същото е и при глаукомата - капки, после операция. Но и в този случай не се стига до стабилен, дълготраен ефект.
- Защо медицината е безсилна в тези случаи?
- Трябва да бъдем наясно какво представляват очите. На първо място, това е гениален инструмент, с помощта на който виждаме. Но сами по себе си очите не ни дават информация, не могат да познават, да възприемат, да получават впечатления. Всичко това го върши мозъкът. Всякакви проблеми в мозъка могат да лишат човек от нормално зрително възприятие, дори очите да са напълно здрави. Значи, очите са част от мозъка, неговият “преден фронт”. И още нещо - очите са “огледалото на душата”. Те отразяват емоциите, чувствата на човека, те са част от нашата психика. По очите можем да разберем интересно ли му е на човек, радва ли се или се ядосва и т.н. Всички емоции се отразяват на състоянието на зрението ни Огромна заслуга на доктор Бейтс е и доказателството за връзката между психичното състояние на човек и зрението му. Целия остатък от живота си посветил на разработването на начини за сваляне на психичното и физическото напрежение. Не са били редки случаите, когато хора с лошо, патологично зрение, практически слепи, в резултат на продължителни тренировки започвали да виждат. Дори имало случаи по метода на Бейтс да се свалят очила минус 20 диоптъра и да изчезва катаракта.
- Какви са основните принципи на този подход за възстановяване на зрението?
- Главното условие за решаване на очните проблеми е преходът към здравословен начин на живот като цяло. Та нали очите са част от нашия организъм, малък орган, но свързан с всички други системи и органи на тялото. Най-разбираемото взаимодействие е това със състоянието на стомашно-чревния тракт. Авицена казва, че “очите - това е цветът на черния ни дроб”. По състоянието на очите се определя доколко черният ни дроб е здрав или затлачен с токсини. А на И. И. Мечников принадлежи фразата: “Няма заболявания на очите, има болести на мръсните черва” Ендокринолозите знаят, че на състоянието на очите ни много силно влияе захарният диабет. Впрочем, една от причините за възникването на катаракта е нарушението на дейността на задстомашната жлеза. А от рядкото повишаване на захарта в кръвта може да се отлепи ретината и да настъпи слепота. Съществува и взаимовръзка между състоянието на зрението и гръбначния стълб. Остеопатите и мануалните терапевти казват, че понякога е достатъчно да се приведе в ред шията, за да започне човек да вижда по-добре. По-нататък, очите се хранят през съдовете, значи трябва да бъде в ред сърдечносъдовата система. А ако не се тренират мускулите на очите, те стават лениви, слаби, губят еластичността си А при такава ситуация не може да има добро зрение! Всички тези моменти трябва да се имат предвид в нашата лична програма за възстановяване на зрението.
- Какво конкретно трябва да прави човек, който има проблеми със зрението?
- Конкретните съвети винаги са индивидуални. Но като цяло може да се каже, че трябва да се полагат постоянни, всекидневни грижи за очите. Това е по-важно, отколкото миенето на зъбите. Ако човек мисли, че няма време, той просто шикалкави. Сутрин след събуждане не скачайте веднага - това е вредно. Потъркаляйте се поне пет минути и си направете разгрявка на очите. После отиваме в банята, мием зъбите и отделяме още 2-3 минути за промиване на очите. Нима това е много? Пътуваме в обществения транспорт - това е колосален резерв от време за упражнения. Всички знаят, че телевизорът и компютърът вредят на зрението. Но те могат за бъдат великолепни тренажори, ако се спазват определени правила. Книгата също може да бъде добър тренажор, така че, четейки, вие не увреждате, а укрепвате очите. Бъбренето по телефона, миенето на съдовете, готвенето могат прекрасно да се съчетаят с упражнения. И никаква напрегната работа няма да ви попречи да възстановите зрението си. Но освен непосредствената работа с очите, системата за работа над себе си включва и много други неща.
- Какви?
- Необходимо е да се включат още много методи за активиране на невронните връзки и дейността на дясното полукълбо на мозъка. Сваляне на напрежението от гръбначния стълб, особено от шийната част. Системно правилно хранене и изчистване на организма, премахване на мускулното напрежение и задръжки, особено в областта на лицето - без това е невъзможно да се работи с очите. Необходима е и психологична работа - изчистване на всякакъв негативизъм във възприемането на света, защото той пречи на човек да получи подобрение на зрението. Или казано с други думи - всичко зависи от желанието на самия човек, от неговата активност и заинтересованост за резултатите. Ако се потопите в тази работа, трудете се много - покажете на мозъка си колко важни за вас са очите ви
- Споменахте за промиване на очите. Как се прави това?
- Става дума за промиването на очите с чиста студена вода. Тази процедура е полезна абсолютно за всички, безопасна е и ако се извършва правилно, е много ефикасна. Не трябва да се използва водата от крана. Тя може да бъде филтрирана (следете за своевременното сменяне на филтъра) или преварена, но в този случай ви препоръчвам да сложите в нея силициеви камъчета, които можете да купите от аптеката. Силицият не само очиства, но и структурира водата, дори ако тя постъпва директно от водопровода, а това е много полезно за очите. Камъчетата трябва да стоят във водата от 3 до 6 денонощия, след което можете да ги промиете и да ги използвате за нови порции вода. Напълнете купа с тази вода, в която ще потопите лицето си, и я сложете в хладилника. Сутрин и вечер (в краен случай веднъж дневно) изваждайте купата, смело потапяйте лицето си и отваряйте широко очите си под водата. Останете така 10, максимум 15 секунди и вдигнете глава. Трябва да го повторите 2-3 пъти. Ако не можете да издържите 10 секунди, започнете поне с 5.
- Какво ни дава това?
- Кръвта започва да прелива към очите, те се снабдяват с кислород и хранителни вещества, ефектът е невероятен Напрежението изчезва, циркулацията се подобрява и даже склерите побеляват. По този начин стимулираме механизма на терморегулация. След като потопите лицето си във водата, се задейства защитна реакция - съдовете се свиват. Вече сте вдигнали главата от водата, но сигналът междувременно е отишъл в мозъка: студено е, да подам топлина там. И към очите потича поток от топлина. А за сметка на какво се повишава температурата? За сметка на засиления приток на кръв. Кръвоснабдяването се засилва, а с него и храненето на очите. Кожата става розова, сутрин това ни помага да се събудим, а като бонус се активират всички обменни процеси вътре в очите. Студът е полезен за очите.

Едно интервю на Зоя ДИМИТРОВА