Рискът от емболия е по-голям, отколкото при сърдечна операция
Близо 40% от всички бебета у нас се раждат чрез цезарово сечение. Това показват данните от националния регистър на ражданията. Смъртта на 27-годишна родилка в частна болница стана повод за подновяване на дискусията на тема “Секцио или естествено раждане”. Не само защото младата майка си отиде след оперативно раждане, а защото въпросът дали жената иска да роди с операция по свое желание, а не по медицински индикации, става все по-естествен. Според някои специалисти оперативното родоразрешение крие значително повече рискове както за майката, така и за бебето. Тази информация обаче не винаги достига в чист вид до бременната жена. Затова и не може да се каже доколко изборът за “секцио по желание” е осъз¬нат и информиран. Предлагаме ви гледните точки на трима лекари.

- Д-р Маринов, у нас почти половината от ражданията са със секцио - как е в Германия?
- Не знам дали някъде в Европа ще намерите да се предлага “секцио по желание” като услуга. Това е коремна операция и никой лекар няма право да пристъпва към нея без медицински индикации. Но както можете да видите и в българските болници, в медицинските документи на родилката винаги има посочена някаква причини да се избере този начин на раждане. Въпреки това публичното обяснение на един уважаван български акушер-гинеколог, че заради напредъка на медицината все повече жени с тесен таз могат да се възпроизвеждат (тоест да имат дъщери с тесен таз), затова броят раждания със секцио нараствал, е меко казано несериозно. Да, това може да даде отражение, но в никакъв случай не можем да кажем, че 40% от съвременните жени са с тесен таз.

В акушерството говорим за “функционално тесен таз”. Това състояние се установява в хода на раждането.

- Какви са цифрите в Германия?

- Много подобни на тези в България. Не мога да ви дам съвсем точен процент, но в по-малките болници обикновено процентът е по-нисък и пада под 30. В големите центрове гони 50 на сто. Много зависи и от екипа обаче.

- Има ли много жени, които настояват да родят с операция? У нас се твърди, че често това е желание на родилката.
- Не, в Германия не е така. Точно обратното. Обикновено, ако първото раждане е било с цезарово сечение, след това настояват за нормално раждане. Освен това клиниките, които имат голям процент на ражданията със секцио, не се ползват с добро име. Смята се, че
екипите имат някаква несигурност

във воденето на нормално раждане.


- У нас наскоро почина една родилка след раждане със секцио, което предизвика дискусия за рисковете. Как се обясняват рисковете в немските болници?
- Много подробно. Информираното съгласие е 4 страници текст, но той е само основа, която лекарят обсъжда многократно с бременната жена. Винаги казвам на майките, че рискът от емболия например при секцио е по-голям, отколкото при сърдечна операция. И то е така. Възможните усложнения са десетки и тук мога само да ги маркирам - тромбоза, емболия, инфекция, кървене, нараняване на съседни органи - колкото и да са добри технологиите, колкото и да са качествени материалите...

В болницата, в която работя, използваме качествени конци и все пак рискът от руптура на матката при следваща бременност не пада. Да не говорим за дефектите на коремната стена и срастванията, които са огромен процент.

Точно заради тези рискове, ако индикациите за операция не са категорични, тези разговори ги водим на всяка консултация. Обикновено се обсъжда и с партньора.

- И все пак, в България има много жени, останали с физически и психически травми след нормално раждане...
- За съжаление това често се дължи на

недобро “водене” на нормалното раждане


Повечето от възможните усложнения, които не са свързани с тежка патология (травма на естествените родови пътища) са несравнимо по-леки от това, което се случва при цезарово сечение. Помислете - за да избегнем охлузване или повърхностно разкъсване на естествените родови пътища, режем корема!

Колкото до рисковете за бебето, използването на вакуум, форцепс и прочее - тук отново говорим за уменията на акуширащия. Имах удоволствието да се уча от специалист, който ползваше форцепса сякаш свири на цигулка - с изключителна лекота и елегантност.

Но нека не ви оставям с погрешно впечатление - тук също има колеги, които намират сериозни предимства в раждането с цезарово сечение. Цифрите го доказват - въпреки всички спорове и личната ми убеденост в предимствата на нормалното раждане, никой лекар не би си позволил да предлага на пациентките си метод, в чиято сигурност не вярва. Личното ми мнение е, че секциото е метод на избор при необходимите медицински индикации и ролята му е да спасява животи.


Д-р Виктор Новачков, акушер-гинеколог:
Тазовата хирургия е високорискова


“Статистиката показва, че цезаровото сечение носи до 10 пъти повече рискове за живота на майката, отколкото нормалното раждане. Когато се отвори коремната кухина, органите в нея влизат в досег с атмосферния въздух. Дори само от това е възможно да се получат следоперативни сраствания, хернии на мястото на разреза. Другата опасност е от нараняване на голям кръвоносен съд. Не е изключено да се нарани пикочният мехур на жената, дебелото черво, тънките черва и никой не може да обясни как точно се случва. Тазовата хирургия е високорискова и за тромбемболични усложнения.”


Д-р Бояна Петкова, педиатър:
Самата бременност предразполага към образуването на тромби


“По принцип самата бременност предразполага към образуването на тромби, но при всякаква оперативна интервенция рискът е повишен.

Има изследвания, правени в скандинавските страни, според които рискът от тромбемболия при секцио е 4 пъти по-висок, спрямо този при естествено раждане.

Други изследвания от Великобритания и САЩ говорят за двойно по-висок риск. Но при всички положения секциото е значително по-рисково в това отношение.”


Надежда Георгиева