РЕНТГЕНОЛОГИЯ
Имах пациент, който бе глътнал мост от зъбите си, твърди специалистът

Сава МИХАЙЛОВ има 41-годишен лекарски стаж. 29 години е рентгенолог, като 12 от тях е работил в Тунис.

- Какво представляват рентгеновите лъчи?
- Те са открити през 1896 г. от Бекерел и Рьонтген, немски професор. Именно той за първи път използва гама-лъчението за рентгенова диагностика.
- Всички човешки органи могат ли да бъдат визуализирани чрез рентгеновите лъчи?
- Да, особено органите, които имат повече калций в структурата си - това са предимно костите. За другите органи трябва да се употреби контрастна материя - за стомашно-чревния тракт тя е една, за бъбреците - друга, за жлъчния мехур - трета, и т.н.
- Какво представляват контрастните вещества?
- Контрастно вещество за стомаха например е бариевата каша. Когато изпълни стомашно-чревния тракт, тя позволява да се визуализира цялата структура на хранопровода, на стомаха и на червата. По този начин стават видими измененията в лигавиците на съответните органи. При изследване на бъбреците, уретера и пикочния мехур, както и на жлъчния мехур се използват йодови препарати, които се инжектират венозно.
- Опасни ли са контрастните вещества?
- Да, ако организмът е алергичен към тях. Затова се взимат предварителни мерки, особено ако се инжектират йодови препарати. Ако се прави контрастно изследване на бъбреците например, се инжектират 5-10 кубика от препарата, но 24 часа по-рано се инжектира само 1 кубик и пациентът се наблюдава едно денонощие, за да се разбере има ли алергия към препарата. Ако е налице алергия, се прилагат кортизонови препарати, за да се предотврати евентуален шок.
- Защо извършващият рентгенографията застава зад екран или дори остава в друга стая?
- ОБЛЪЧВАНЕТО С РЕНТГЕНОВИ ЛЪЧИ Е ОПАСНО КАКТО ЗА РЕНТГЕНОЛОГА, ТАКА И ЗА ПАЦИЕНТА. Рентгеновите прегледи продължават кратко време, но лекарят обикновено преглежда всеки ден по 10-15 души. Затова трябва да бъде предпазен. Зад екрана той си поставя оловна престилка, която не позволява проникването на лъчите. Когато е в друга стая, ръководи оттам цялото изследване.
- Какво представлява флуороскопът?
- Това е подвижен рентгенов апарат, използван главно за профилактични цели - за работещи в опасна среда (миньори, работници във фабрики с токсични вещества - флуор, талк и др. - които бавно влияят върху организма). Работещите в такава среда са длъжни веднъж на 6 месеца или един път годишно да си направят флуорографско изследване. Прегледите се извършват главно за да се установи дали има промени в белите дробове. Рентгеновото изследване играе важна роля за ранното откриване на голяма част от професионалните увреждания. Някои заболявания се откриват в предклиничен стадий и се предприемат съответните мерки за възстановяването на болния.
- Съществува ли начин да се избегне лъченатоварването?
- То може да се избегне като съответният болен се изпраща за рентгеново изследване само когато е необходимо. Често се случва при най-обикновена простуда болните да настояват за рентген. Това не е редно Напоследък по-широко се използва рентгеноскопията, не се правят много снимки поради недостиг на филми и поради чувствителното повишаване на цената им.
- Рентгеновото изследване може ли да се повтаря често?
- Може да се повтори няколко пъти само при сериозно заболяване - напр. при бронхопневмония.
- Малка метална игла или друго метално тяло, погълнато погрешка, може ли да се види при рентгеново изследване?
- Рентгеновото изследване е особено наложително при съмнение за наличие на чуждо тяло най-често в храносмилателния тракт, а понякога дори и в белите дробове. Погълнатите тела наистина обикновено са метални, особено карфици. В практиката ми и у нас, и в Тунис много пъти съм виждал погълнати карфици. Когато шивачките кроят, за по-лесно слагат карфиците в устите си. При кашлица или при вдишване, без да искат, те гълтат карфицата, която попада в храносмилателния тракт. ЗА ЩАСТИЕ 90% ОТ ГЛЪТНАТИТЕ КАРФИЦИ ВЪРВЯТ ВИНАГИ С ГЛАВИЧКАТА НАПРЕД И НЕ ПРОБОЖДАТ ЛИГАВИЦАТА За да бъдат извадени, на пострадалите се дава картофено пюре в голямо количество. Пюрето обвива карфицата и тя излиза по естествен начин.
- Вижда ли се на рентгеновата снимка наличието на чуждо тяло в някое бронхиално разклонение?
- Никога няма да забравя един случай: при снимка на белия дроб видях едно доста масивно метално тяло в разклонението на бронхите. Бях много учуден. От самия болен разбрах, че по време на сън той е погълнал мост от зъбите си. Не е имал оплаквания. След около седмица започнал да кашля и да проявява клинични признаци за бронхиален проблем. Отишъл на лекар, който не могъл да установи причината за оплакванията. Едва при рентгеновото изследване се видя погълнатото чуждо тяло.
- Какво се случи с този болен?
- Чуждото тяло бе изтеглено навън чрез магнит.
- Какви заболявания могат да се диагностицират чрез рентгеново изследване на бял дроб?
- Хроничен бронхит, бронхопневмония, туберкулоза, силикоза (професионално заболяване, което се получава от работа в много запрашена атмосфера), кисти на белия дроб, туморовидни образувания в начален стадий, начало на плеврит и много други. Могат да бъдат открити и аномалии в белите дробове - напр. липсваща част от тях (вроден проблем) и пр.
- Възможно ли е да се определят размерите на сърцето чрез рентгеново изследване? Може ли да се установи сърдечен порок?
- Размерите на сърцето се установяват без особени усилия - дали са в норма или дали сърцето е увеличено. Ако левият сърдечен вентрикул е увеличен, вероятно става дума за аортен порок. Ако е увеличена лявата камера, може да се мисли за митрален порок.
- Могат ли да се видят артериите и вените?
- Артериите могат да се видят само с контрастна материя, вените - не.
- Как се визуализират жлъчният мехур и жлъчните камъни?
- Жлъчният мехур се визуализира с помощта на контрастно вещество, инжектирано венозно. Състоянието на жлъчния мехур се вижда добре - има ли възпалителни изменения, има ли камъни, има ли аномалии.
- Колко вида жлъчен мехур са известни?
- 16. Най-характерната аномалия е т.нар. прегънат жлъчен мехур, създаващ възможност за застой на жлъчния сок. При застой дребните песъчинки се утаяват и впоследствие се превръщат в камъни.
- Виждат ли се бъбреците и бъбречните камъни при рентгенография?
- Да, при това много добре. Изследването се извършва с контрастна материя, съдържаща йодни съединения. Винаги е наложителна проверка за алергия към йодните съединения. Освен камъните се виждат и кистите, може да се установи дали има възпалителни процеси в бъбрека. Камъни има и в уретера. Пикочният мехур също се визуализира добре с контрастно вещество.
- Възможна ли е рентгенова диагноза на тумор на млечната жлеза?
- Навсякъде по света, включително и у нас се извършват профилактични изследвания - т.нар. мамография. Редно е тя да се прави всяка година. Ако възникне туморно образувание, то може да бъде отстранено, без да стига до късни стадии, свързани с метастази, и т.н. Много жени са били спасени благодарение на мамографското изследване.
- Рентгеновото изследване диагностицира ли костни счупвания?
- Основното значение на рентгеновото изследване е за костната система. Става дума за всички изменения в костите - травматични, възпалителни, дегенеративни. При футболистите например много често се чупят костите на петата, които могат да зараснат сами и да има незначителни болки. За съжаление по-късно се стига до усложнения. При падане може да се счупи ребро. Ако снимката се направи веднага, на нея няма да има нищо. Счупеното ребро се вижда много ясно чак след 2-3 дни. Снимка задължително се прави при счупване на черепа, при счупване на крайници (особено при възрастни хора). Фрактури има и на тазовите кости и единствено рентгеновото изследване е в състояние да ги докаже. Същото се отнася за гръбначния стълб. При спортистите, занимаващи се с вдигане на тежести, израстъците на седмия гръден и на първия лумбален прешлен могат да бъдат прекършени от голямата тежест. Рентгеново изследване задължително се извършва при възпалително заболяване на костите - става дума за артритите, главно на коленните и на раменните стави. Възпалителните промени могат да се диагностицират единствено с рентгенография. Дегенеративните промени - вкалцявания в самите стави, артрози и др., също се виждат добре. Шиповете също се диагностицират сравнително лесно. На снимките може да се види т. нар. тенисен лакът (при тенисистите), т.нар. обущарски гръден кош, свързан с дегенеративни промени в ребрата, и др. Чрез рентгеновото изследване могат да се видят много аномалии на костната система - например допълнителен шиен прешлен, костно съединение на две ребра, липса на едно ребро, шести пръст на ръката или на крака и др.
- Обзорната графия на черепа може ли да покаже наличие на мозъчен тумор?
- Тази графия се извършва във фас и в профил. Може да се установи туморно изменение, особено ако има вкалцявания. Туморът може да притисне костите на черепа, които изменят своята форма. Обикновено в такива случаи се налага и скенерово изследване, за да се установи точно къде се намира туморното образувание.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА