УНГ
Медиците преоткриха древна билка, която казва “сбогом” на адските пункции

Могат ли да се излекуват възпалителните заболявания на носа без болка? Какво предлага световната наука в тази област днес?
Разказва д-р Бончо БОНЕВ, невролог:

Ще започна с малко статистика - само в Европа всяка година от синузит се разболяват 10 млн. души. Още 50 млн. страдат от различни възпалителни заболявания на носа, което изважда от нормален ритъм на живот огромен брой хора - принуждава ги да вземат болнични листове или, което е още по-лошо - изкарват болестта на крак. Мнозина си мислят, че хремата (с която започват всичките многобройни разновидности на синузита), въобще не е болест. И че нелекуваната хрема минава за седмица, а лекуваната - за 7 дни. Впрочем, тази шега има вече международен мащаб и е призната от лекарите за много печална. Защото усложненията на синузита никак не са смешни: силно главоболие, изменения или загуба на зрението, изместване на очната ябълка. Регистриран е и смъртен случай, но по вина на самия пациент - той отказвал да се лекува, докато заболяването не засегнало мозъчната обвивка. Случаят е регистриран в България и е единствен, но това не го прави по-малко поучителен за всички, които се отнасят лекомислено към здравето си.
Друга опасност, която дебне хората с усложнен синузит, е необходимостта от прилагането на силно антибиотично лечение, което на свой ред също може да доведе до усложнения:
• дисбактериоза (състояние, при което в организма се унищожават; не само патогенните микроби, но и полезната микрофлора);
• алергии;
• устойчивост;
• приспособимост на вирусите и инфекциите към повечето от известните на медицината лекарства и т.н.
Опасността за здравето от синузита се състои в следното: в околоносните кухини се натрупва гной, която предизвиква възпаление и болка в прилежащите тъкани и органи. Да се изведе гнойта оттам и да се унищожи огнището на възпалението, е основната задача на лечението.
Доскоро единственият начин за изчистване на околоносните кухини беше болезнената пункция. Една древна рецепта от народната медицина помогна на учените да намерят вещество, което помага на кухините да се самопочистват. Това е сокът от циклама. Всички жени знаят как изглежда цикламата. Тя е нежно ярко цвете, което цъфти рано напролет и украсява много прозорци в дома и в офиса. Но това опитомено цвете не е много подходящо за лечебни цели. Необходима е дива циклама, расла на воля сред природата. Много от нас познават и този вид циклама. Още от февруари бракониерите започват да продават букетчета с нежни лилави цветчета, които наричат, кой знае защо, теменужки. По този начин те зверски унищожават диворастящите циклами и досега никой не е успял да се пребори с тях.
Интересен е фактът, че в народната медицина сокът от циклама се използва от векове, а медиците се обърнаха към него сравнително скоро. За сметка на това, не само много бързо е създаден препарат за лечение на синузита, но преди това са проведени огромни на брой изследвания, които потвърждават успеха на лечението на острите и хроничните синузити.
Половин час след прилагането на препарата, лигавицата на носа започва лекичко да пулсира, сякаш избутва от себе си гнойния налеп. След три часа може да се забрави за плануваната пункция - от нея вече няма нужда.

ПИТАЙТЕ И ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ!

Как да различим дали хремата е от синузит? Кога трябва да търсим лекарска помощ?
Милена Стойчева - Казанлък

При хрема обърнете внимание на характера на секретите. Отначало те са редки, воднисти. След това стават гъсти и прозрачни, а след известно време може да се развие гноен процес - секретите стават мътни, жълто-зелени. Това значи, че оздравяването се отдалечава и синузитът става твърде нахален. Характерен белег на синузита е тъпата болка и усещането за тежест в областта на челото, скулите, но когато се изсекнете, болката затихва за известно време.
Внимателно натиснете със средния пръст точката върху вътрешния ъгъл на окото и в средата на бузата. При синузит тези места са болезнени при докосване. Останалите кухини са разположени прекалено дълбоко, за да се установи възпалението им при външен преглед. Още един довод в полза на синузита - невралгичната болка в областта на лицето: това е реакция на разклоненията на троичния нерв.
Още щом се появят съмнения за синузит, веднага трябва да потърсите лекарска помощ. Запомнете: при синузит огнището на възпаление се намира много близко до очите и мозъка. А това е много опасно.

НЕ СЕ УВЛИЧАЙТЕ ПО КАПКИТЕ ЗА НОС!

Защо лекарите не препоръчват да се използват за по-дълго време съдосвиващите капки за нос?
Светла Стоева - Каварна

Съдосвиващите капки срещу хрема не са толкова безобидни, както ни се струва. Те, разбира се, веднага премахват отока, което позволява на човек да диша нормално, но трябва да знаете какво става в организма в този момент. Всеки съдосвиващ препарат нарушава микроциркулацията на кръвта в капилярите, хранещи очите, мозъка. И у хората, които имат проблеми с тези органи, могат да се появят нежелани последици. Затова лекарите предупреждават да не се увличаме по капките, които облекчават дишането през носа. Те не лекуват, а имат само временен ефект. Като добавка, съдосвиващите капки нарушават функцията на ресничестия епител на лигавицата на носа, която отделя слуз.

ПО-ДОБРЕ Е ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА
Има стотици народни средства за лечение на хремата. Купете си обикновено камфорово масло, натопете в него памучен тампон и вдишвайте от време на време парите му. Това е прекрасно антивирусно средство.
Полезни са и всякакъв вид сгряващи физиопроцедури. Ще помогнат и торбички със затоплена сол, поставени от двете страни на носа. Пийте известно време имуностимулатори.
Сополите, извинете, са защита на организма. Носът е затворил входовете с тях, за да убие вътре промъкналия се враг - инфекцията. И затова “лечението” със съдосвиващи капки, които отварят вратите, затворени от носа, само забавя деня на оздравяването. Лекувайте се с топлина: дишайте над пара от сварени билки, напарвайте си краката, слагайте си грейки. Пийте много чай от малина и пикочогонни билки или просто вода. Потете се и ходете по-често по малка нужда - така токсините се отделят от организма по-бързо.

ТЕРАПИЯТА НА СИНУЗИТА Е КОМПЛЕКСНА

С какво най-бързо се лекува синузита? Има ли някакво по-ново и съвременно средство?
Петър Марков - Бургас


Всяко лечение трябва да бъде комплексно. Отначало лекарят определя усложнението на синузита. Добре е да се направи рентген, а след това - посявка, за да се изясни какви бактерии са предизвикали възпалението. В зависимост от резултата се назначават антибиотици или противогъбични препарати (клотримазол, амоксицилин, оксицилин, квиналол).
Важно е също така да се разтоварят кухините, да се изчистят от гнойта, предизвикваща възпалението. За тази цел се предприема медикаментозно лечение, предписано от специалист.

НО ИМА И ДРУГИ МЕТОДИ

Екстрактът от циклама премахва отока, увеличава интензивността на кръвообращението два пъти. И при това - безболезнено. За лечението на сложните случаи в комплексната терапия са необходими и имуномодулатори, и антибиотици.
Разбира се, може да се лекувате с народни средства, като промиване на носа с морска вода, например, но не в тежките случаи - само по лекарска препоръка.

Невероятно, но факт!
ХРЕМАТА “ГОНИ” РАКА!
Хората, които страдат от алергичен ринит, никога не боледуват от рак. Значи, може да се измисли някоя хитра ваксина и цял живот да ходим с хрема и да страдаме от алергия, но това ще ни спаси от ужаса да се разболеем от рак. Медицинската наука само събира тази информация, но все още няма сериозна база от изследвания по този проблем. Ако тази тайна бъде разкрита, то Нобеловата награда на изследователите им е вързана в кърпа.

Знаете ли, че...
...ако носните кухини не бяха празни, а запълнени с костна тъкан (както у много животни), бихме говорили доста по-тихо (звукът щеше да звучи като от бъчва). Освен това не бихме могли да си държим главата и да ходим изправени, толкова тежка щеше да стане. В този случай горната част на тялото би трябвало да бъде по-тежка с 50 кг, за да запазим равновесие.
...”сополи” не е толкова противна дума. По своя произход и смисъл тя е по-близо до думата “хъркане”, отколкото до “смъркане”.
...банална хрема е станала причина за поражението на Наполеон в битката при Ватерло. Великият пълководец не е могъл да заспи в навечерието на сражението заради това, че хремата не му е давала да диша нормално. Недоспал и раздразнителен, той изпуснал в хода на битката момента за вземане на важно решение, и всичко станало не така, както било замислено.