Навършиха се 95 г. от рождението и 13 г. от смъртта на ненадминатия майстор
На 8 ноември, навръх големия есенен празник Архангеловден, беше открит бюст-паметник на известния кавалджия Никола Ганчев в родното му село Шишманци, община Раковски. Тази година се навършиха 95 г. от рождението и 13 г. от смъртта на ненадминатия майстор на кавала, посветил живота си на народната музика.

Паметникът с впечатляващи размери, близо три метра, е разположен на площада, между кметството и читалището, което близо 20 години е със затворена зрителна зала и сега за първи път отвори врати след основен ремонт. За това събитие бе замислена и

среща - концерт на кавалджии от страната в чест на майстора

Никола Ганчев. В читалището беше разположена фотоизложба със снимки на кавалджията от различни етапи на творческия му живот. Поканени бяха и много негови родственици, дъщеря му Стайка от София, внуци и правнуци. Средствата за паметника и постамента в размер на 12 000 лв. са осигурени от Община Раковски, научихме от зам.-кмета Божидар Стрехин. Специални поздрави получи и инициативният млад кмет на селцето Костадин Иванов.

Гости в Шишманци бяха певци и музиканти от ансамблите „Филип Кутев”, „Тракия” и Музикалната академия в Пловдив. Своя поклон към големия тракийски кавалджия поднесоха с изпълнения и учениците от НУФИ „Филип Кутев”, гр. Котел, както и певческа група от с. Рудник, Бургаско, където Никола Ганчев е израснал и прекарал голяма част от живота си. Тя днес носи неговото име.

Специален гост на откриването на монумента беше и световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов

Той поднесе цветя на новия паметник и се качи на сцената с кавала си. Китка от любими народни песни поднесе и солистката на ансамбъл „Филип Кутев” Радостина Йовкова, а вечерта с танци подсладиха и младежки групи от Раковски.

Пред всички жители и гости беше представен животът и творчеството на Никола Ганчев, дълги години делил сцената с големите певици на България – Вълкана Стоянова, Комня Стоянова, Йорданка Илиева, Надка Караджова, Янка Танева и много други.

От следващата година в Шишманци ще бъде учредена награда - приз на негово име, за млади и талантливи изпълнители на кавал.


 Николай ЧАПАНСКИ