ЗАБРАВЕНИ БОЛЕСТИ
Пурпурна треска или смъртно огънче - така в миналото лекарите са наричали детската болест скарлатина, и не без основание. Тя се е смятала за изключително опасна напаст. И макар днес медицината да е направила голяма крачка напред, скарлатината продължава да бъде един от най-разпространените проблеми на съвременната педиатрия. За причините за развитие на това заболяване и за методите на лечение разказва д-р Петър Манолов.

- Д-р Манолов, защо скарлатината избира за жертви точно децата?
- Причината е в това, че голяма част от възрастните са преболедували това заболяване още в детството си и имат устойчив имунитет към него. И дори да настигне човек в зряла възраст (което е крайно рядко), скарлатината протича в лека форма и се проявява като ангина. Това е, защото възрастните цял живот контактуват със стрептококи (в това число и с тези, които предизвикват скарлатина) и постепенно придобиват естествена защита от тази болест.

Децата нямат такъв имунитет, затова вероятността да се заразят с Пурпурната болест винаги съществува

Макар че през първата година от живота си децата са надеждно защитени от скарлатина чрез антителата, получени от майката. Впоследствие активността на тези антитела отслабва и затова от скарлатина боледуват най-често децата от 2 до 10 години.
- По какви признаци родителите могат да разпознаят скарлатината?
- Заболяването започва остро, майката дори може да каже с точност до един час кога детето се е разболяло. Температурата се повишава рязко почти до 39 градуса, появяват се тръпки, може да започне и да повръща. В края на първото и началото на второто денонощие върху кожата се появява ситен точковиден, често сърбящ, обрив на хиперемиран фон. Той покрива цялото тяло. Обривите са особено силно изразени в подмишничните ямки, в слабинните гънки, върху лакътните свивки, под корема. Лицето на детето е много характерно: обривът покрива целите бузи, те стават яркочервени, като ясно се откроява бледият, непокрит от обрив, триъгълник на носа и устните. Освен това за скарлатината е характерен т.нар. симптом на бялото петно. Ако по зачервената кожа прокараме някакъв тъп предмет, появява се бяла следа, която дълго не изчезва. Обикновено

скарлатината винаги е съпроводена с ангина

Детето се оплаква от силни болки при преглъщане. Ако си отвори широко устата, лесно може да се види яркочервеното възпалено гърло - “пламтящ зев” (така поетично наричат състоянието лекарите). Върху сливиците понякога се образуват гнойни огнища или налеп. В първите два дни от болестта езикът е гъсто обложен, след това постепенно се изчиства и става малинов с ярко изразени зрънца. Под долната челюст и върху шията често се опипват лимфните възли. Обривът и другите симптоми на скарлатината продължават средно 3-5 дни (при тежките форми и по-дълго). След това кожата побледнява и започва да се лющи, особено по дланите.
- Какво трябва да направи майката при появата на първите признаци на болестта у детето?
- Ако температурата надвишава 38,5 градуса, най-напред трябва да му даде температуропонижаващо средство (нурофен, парацетамол), на главата може да сложи лед, завит в кърпа, и да обтрие тялото с мека влажна кърпа или гъба. Втората стъпка (аз бих я отнесъл към първата) е да се извика лекар у дома. Висока температура, обрив, болки в гърлото - това са много неприятни неща. Но най-голямата опасност е не самата болест, а

усложненията, на които скарлатината е много богата

Стрептококите са едни от най-коварните микроби, на фона на скарлатината те може да атакуват сърцето и бъбреците, да предизвикат алергичен миокардит (възпаление на сърдечния мускул), глумерулонефрит (увреждане на бъбречните каналчета), а също и артрит (възпаление на ставите), гнойно възпаление на средното ухо. Лечението на тези заболявания е сериозен и дълъг процес, който понякога става хроничен и отравя по-нататъшния живот на детето.
Но искам да успокоя родителите - при своевременна терапия заболяването практически в 100 процента от случаите завършва благополучно. Затова, не губете време и не се занимавайте със самолечение, даже да ви се струва, че състоянието на детето не е тежко. Обърнете се за помощ към специалист.
- Какво лечение се прилага при скарлатина?
- Причинителят на скарлатината (бета-хемолитичен стрептокок) е чувствителен към антибиотици, затова лечението е с тях. Обикновено се препоръчват препарати от пеницилиновия или еритроминициновия ред. Лечебният курс е 7-10 дни (в зависимост от състоянието на детето). Освен антибиотици на болния се назначават поливитаминни препарати, провежда се физиолечение (УВЧ, кварц, суха топлина), изплакване на гърлото с билкови и бактерицидни разтвори. Конкретната схема на лечение може да назначи само лекар след индивидуален преглед. При тежко протичане на заболяването детето се подлага на стационарно лечение, а при по-леко лечението се провежда в дома му.
- Антибиотиците трябва ли да се прилагат задължително? Много родители се отнасят със страх към тяхното приложение...
- В ситуацията със скарлатината приложението им е оправдано. В лекарската практика има случаи, когато майката, следвайки препоръките на лекаря, започва да дава антибиотици и на другия ден детето изглежда съвсем здраво. И майката прекъсва лечебния курс. А причинителите на заболяването остават в организма на детето и придобиват устойчивост към лекарствата. И тогава болестта отново разцъфва и води до още по-сериозни усложнения. В такава ситуация не е никак просто да се води борба със заболяването. Затова, дори състоянието да се подобри, много важно е лечебният курс да се доведе докрай.
- Какво друго освен лекарствата може да помогне на детето?
- За болното дете трябва да се полагат специални грижи. Желателно е през първите 4-5 дни от боледуването да се намира в леглото (да спи или просто да си почива), а вие да му четете приказки, да му пеете песнички - това действа благоприятно на нервната система на детето, която по време на боледуването е силно напрегната.

Освен лекарствата болното дете трябва да получава пълноценна храна

През първата седмица храната да бъде млечно-растителна: кисело мляко, извара, каши, плодове, зеленчуци, особено съдържащите витамин С (лимон, киви, черни боровинки). След спадането на температурата и изчезването на болките при преглъщане детето може да мине на обща храна. В този период е добре в храната да се включат ябълки и сухари - те помагат за отделяне на налепа от сливиците (огнището на инфекция). И никаква мазна храна, чипс, солени ядки и сладкиши - по време на боледуването черният дроб на детето понася големи натоварвания. Но пиенете на колкото може повече течности е препоръчително - това намалява интоксикацията на организма. При скарлатина особено полезни са сокът от боровинки, чаят с лимон, отвара от шипки (да се пие от 1 до 3 л в денонощие).
- Детето, което се лекува в дома си, може да зарази другите членове на семейството. Какви мерки за безопасност е нужно да се предприемат?
- По възможност болното дете да се изолира от другите членове на семейството (особено от малки деца) за 22 дни. Настанете го в отделна стая и му отделете персонални играчки, съдове и други предмети на бита. След всеки контакт с болното дете ги измивайте и ги дезинфекцирайте (варете ги 5 минути в двупроцентов разтвор на сода). Редовно почиствайте дома с влажна кърпа, проветрявайте стаята. Всички домашни, които не са боледували от скарлатина, да си слагат марлени маски при контакт с болното дете, да си изплакват гърлото с разтвор от сода, фурацилин, да приемат аскорбинова киселина. Мерките за безопасност да се спазват до оздравяването на детето.
- Кога може да се смята, че детето е здраво?
- При правилно лечение основните симптоми на скарлатината изчезват за 10 дни. Но и след този срок детето не трябва да се смята за абсолютно здраво - детският организъм още е много заслабнал от болестта. Усложненията се развиват точно тогава, когато мислите, че най-страшното вече е назад. И още един важен момент - макар да смятате, че след прекараната скарлатина детето има стабилен имунитет, на практика се срещат случаи на повторно заразяване с болестта. Затова задръжте детето вкъщи дотогава, докато не се убедите, че достатъчно е укрепнало физически.

Детето трябва да остане в дома си средно 22 дни от момента на проявяване на заболяването

Лекуващият лекар назначава изследване на кръвта и урината, електрокардиограма (по показания), за да не изпусне усложнения на скарлатината. А по нататък (особено в първите 3-6 седмици след боледуването) не допускайте контакт на детето с болни от ангина, червен вятър, ревматизъм (тези заболявания също се предизвикват от бета-хемолитични стрептококи).
- И няколко думи за профилактиката...
- Ваксина срещу скарлатина няма, затова

единственият начин за защита е силният имунитет

За това могат да помогнат закаляването и пълноценното хранене. Водните процедури, разходките на чист въздух, храната, богата на витамини - всичко това създава бариера за инфекциите. А за да се преотврати разпространението на заболяването, в училищата, в детските градини се провеждат лечебно-диагностични мероприятия.
Своевременното изолиране на болния позволява да се намали рискът от разпространение на заболяването. В течение на 8 дни в колектива, в който е било болното дете, не се приемат други деца, общуването на колектива с другите групи се ограничава.
В продължение на 22 дни децата от групата или класа на болното дете се наблюдават от лекар инфекционист и педиатър.

Едно интервю на
Красимира ИВАНОВА