ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ
Най-красивата руска актриса Ирина Алфьорова имала любовна афера с наследника на Димитър Жулев?
От връзката им се родила дъщеря Ксения, която наскоро се омъжи за младия актьор Егор Бероев от филма за Руско-турската война ^Турски гамбит^

Наскоро в България ^бе на частно посещение^, както писа наше седмично списание, младият, но вече достатъчно популярен руски актьор Егор Бероев. 28-годишният московчанин изпълнява ролята на Ераст Фандорин в нашумелия напоследък филм ^Турски гамбит^ по романа на литературния критик Григорий Чхартишвили, който се прочу като автор на детективно-исторически романи под псевдонима Борис Акунин.
Филмовата сага е посветена на Руско-турската война през 1877-1878 г. и още с излизането си на екран предизвика буря от емоции - от телешки възторг до злостно оплюване. Разбира се, истината е някъде по средата. Пък и днес недостатъците на кинематографичния продукт напълно се изкупват от касовия успех. А ^Турски гамбит^ определено може да се нарече най-касовият руски филм за последните 5 години. Удрял в земята, казват, и ^Хари Потър^, и ^Властелинът на пръстените^.
Още на другия ден след премиерата Бероев и неговите партньори от сагата се събуждат знаменитости. Но и преди това младият актьор от трупата на легендарния МХАТ е имал сериозни изяви в театъра, киното и телевизията. И точно на купон на Първи канал на Обществената руска телевизия (ОРТ), посветен на сериалите, той се среща с любовта на живота си - красивата актриса Ксения Алфьорова. Чувствата им са взаимни и скоро се стига до сватба, отпразнувана с шик, блясък и бурни младоженски танци до зори в един от най-елитните ресторанти на руската столица.
Половинката на Егор също е ^момиче от сой^. 31-годишната Ксения е щерка на най-красива руска актриса от 70-те и 80-те години Ирина Алфьорова. За неин баща пък се води звездата на съветското кино Александър Абдулов. Казваме ^води^, защото преди да се бракува през 1979-а за Абдулов, Ирина Алфьорова е имала изпепеляващ любовен роман с българин.
^Жена ми е родена в България. И макар че е живяла малко тук, само до тригодишна възраст, ми е разказвала много. Баща й е българин...^, сподели в едно интервю Егор Бероев. Името на ^българския родител^ обаче така и не бе назовано.
Най-странното е, че самата Ксения твърди в медиите, че неин биологичен баща е актьорът Александър Абдулов. На коварното питане защо в такъв случай се казва Алфьорова, красавицата се измъква с оправданието, че като малка децата й подвиквали нецензурни римушки на фамилията Абдулов. Тя страшно се огорчавала и дразнела, затова решила да се преименува. Поискала, разбира се, разрешение от ^баща си^, който на драго сърце й го дал. И даже й казал, че майчината й фамилия звучи много поетично и възвишено. Таман за актриса.
Ксения Алфьорова, която иначе е с тапия на юрист, никак не се притеснява, че тази версия е влиза в пълен разнобой с признанията на майка й. ^Преди да се омъжа за Абдулов, имах съпруг-българин. Той беше много богат, но именно това богатство уби нашия брак. Живеех като в златна клетка. Мъжът ми не ми позволяваше да пипна нищо вкъщи. А пък на мен ми се искаше аз да се грижа за домашния уют, а не чужди хора...^, доверява русата богиня Ирина Алфьорова. Името на ^българския съпруг^ обаче така и не бе назовано.
Очевадната загадъчност на историята подтикна народното издание да тръгне да дири къде е заровено ^умрялото куче^. А сега затаете дъх, защото публично ще изречем нещо, което всички знаят, но не казват. За баща на Ксения Алфьорова се спряга синът на нашия посланик в Москва от 1973-та до 1986-та Димитър Жулев. Той учел в Москва и редовно взимал участие в купоните на артбохемата, на които по онова време първа цигулка свирела Ирина Алфьорова.
Говори се, че модният български младеж упорито ухажвал съветската актриса. Тя приемала благосклонно неговите подаръци, но в крайна сметка се омъжила за младия си колега Александър Абдулов. А появилата се на бял свят Ксения изобщо не приличала на него. С годините несходството във външността още повече се засилило. Абдулов непрекъснато упреквал жена си, че детето не е от него и това станало причина за разпада на брака им. Наскоро ослепителната Ирина Алфьорова се врече във вечна вярност на своя колега Сергей Мартинов. Горе-долу по същото време мина под венчило и дъщеря й Ксения.
Колеги от руската преса позвъниха по телефона на Димитър Жулев, който от няколко години живее в бащината си къща в село Лесичево, Пазарджишко, прочуто с винарските си изби. Бившият ни посланик в руската столица не отрекъл нищо. ^Това е сложна история, казал дипломатът от времето на Тато. Но по телефона не се говори за такива неща. Елате ми на гости, ще си поговорим. Само не забравяйте да донесете снимка на момичето...^
Седмичникът на народа е готов да публикува продължение на ^българо-руския гамбит^. И защо не - изповедите на участниците в любовната драма!

Андрей ДИМОВ

ДОСИЕ
- Наскоро в българската преса гръмна ^бомба^ с 40-годишна давност. Оказа се, че известният актьор Сава Хашъмов е имал брак с другата суперкрасавица на руското кино и сцена - Маргарита Терехова. От нея има дъщеря Аня, която също е актриса. Любовта между ветерана на Народния и ^музата^ на безброй руски режисьори пламва в средата на 60-те в Созопол по време на снимките на ^Бягаща по вълните^. Хашъмов е женен, но когато разбира, че Маргарита очаква дете от него, намира смелост да се раздели със законната си половинка и да поиска ръката й. Но съвместния им живот се оказал пълна катастрофа. И както е казал поетът, любовната лодка се разбила в бита. ^В Москва живеехме с Маргарита в театралното общежитие, нищи спомени за руската си изгора доайенът на Народния. Просто не можех да живея в килерчето с майка й. Ние, де факто, нямахме семеен бит. Хранехме се на стол, понякога на ресторант. Но бяхме много щастливи. Обичахме да разхождаме Анечка с количката в парка на Ермитажа. Това беше щастливо, романтично време. Но бракът ни просъществува само година и половина. Разделихме се, защото аз нито можех, нито исках да живея в Москва. Тя също не искаше да замине с мен за България. На всичкото отгоре рискувах да остана без работа. Раздялата беше много тежка, въпреки че аз им помагах материално...^, излива душата си Хашъмов. Истината обаче е малко по-различна. Пред руските медии Терехова призна, че след раздялата й с българския й колега над нея и невръстната Анечка надвисва страшна нищета. Сърцето на актрисата било разбито. Няколко месеца не била на себе си, страдала, ридаела по цели нощи... ^Този неуспешен брак обаче в крайна сметка я закали, направи я накак си по-сурова, пише руската преса. Мъжете, както и преди, продължаваха да я боготворят, но тя сякаш им отмъщаваше за нещастната си любов, давайки им да разберат колко е трудно да завоюват вниманието й...^
- Много български интелектуалки и актриси от средното поколение пък са били влюбени до уши в известния руски режисьор Никита Михалков. В чест на кумира си актрисата Анета Сотирова, майка на джазпевицата Белослава, даже кръсти ресторанта си на столичната улица ^Бенковски^ с романтичното име ^Гара за двама^. Върла фенка на руския маестро била поетесата и бивша членка на НСРТ Валентина Радинска, която е възпитаничка на Литературния институт ^Горки^ в Москва. Половинката на Крикор Азарян изгълтала навремето всички филми с участието на Михалков и не криела от мъжа си, че смята руснака не само за велик режисьор, но и за очарователен мъж.
- За известна руска актриса е бил официално женен и Бойко Гюров, син на посланика ни в Москва в края на 60-те години Стоян Гюров. ^Те бяха великолепна двойка, спомнят си бивши дипломатически кадри в руската столица. Бойко беше много красив младеж, завърши дипломация в Москва. Най-любопитното е, че баща му, който беше стар болшевик, за нищо на света не искаше синът му да се жени за рускиня и всячески се мъчеше да се противопостави на брака им...^ Руската красавица все пак успява да се наложи и след сватбата пристига в София. Но идилията трае има-няма две години. Актрисата не знае дума български, абсурд е да се яви на наша сцена и изпада в изолация, независимо от високото положение на свекър си. Затова в един момент избира кариерата пред семейното щастие и се връща в родината. Сега, казват, и двете страни са погребали миналото. Бойко Гюров получава назначение във Външно министерство, известно време се подвизава в скандинавските страни, а сега е генерален секретар на БОК.
- От години Димитър Жулев живее в пазардишкото село Лесичево (в съседното село Церово пък имаше къща неговият голям приятел Петър Младенов) с втората си съпруга Милка Калинова. По думите на хора от дипломатическия бранш тя е отговаряла в посолството ни в Москва за българските студенти и аспиранти. Описват я като експанзивна дама, с буйни черни коси и ексецентрични ^цигански^ тоалети. След като Жулев овдовява, двамата сключват брак. После заминават за Лондон, където Димитър Жулев е изпратен за посланик. Писателят-разузнавач Петър Христозов твърди, че именно Милка Калинова-Жулева е била ^топлата връзка^ между династиите Живкови и Брежневи, тъй като е била лична приятелка на щерката на съветския генсек - Галина Брежнева.
- Единственият руски актьор, който успя да се наложи в България, бе покойният Владимир Смирнов. Съвсем млад той напуска родината си, за да последва ^жената на живота си^ - приказно красивата студентка от ВИТИЗ Силвия Спасова, дъщеря на известен софийски адвокат и на оперната прима Вержиния Попова. Двамата се запознават при романтични обстоятелства и това завинаги оставя отпечатък върху семейния им живот. Актьорският клас на Силвия гостувал в Ленинград. Българските младежи изнасят представления, снимат се по телевизията и точно там я забелязва младият актьор от Ленинградския театър на комсомола Володя Смирнов. Когато нашенските студенти идват в неговия театър, влюбеният Володя изиграва в чест на красивата българка ^Ромео и Жулиета^, като се превъплъщава ту в Ромео, ту в Жулиета. Следващите дни и години са вече неразделни.