ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ
Ямболският маестро не искал да му увеличи хонорара, а прибирал куфари с пари от концертите 
^Аз разкрих, че песента на Илия Ангелов е плагиат!^, призна бившият вокалист на ^Диана експрес^


Години наред естрадната звезда от близкото минало Георги Станчев е тотално дистанциран от светския живот в България. За това колегите му и силните на деня го смятат за ^бяла врана^. Причината за отеглянето му от светската суматоха не е възрастта - наскоро изпълнителят на ^Душа^ чукна 53, а невъзможността му да се примири с фалша, интригите и ударите под пояса, които си ги има във всеки шоубизнес, но в нашенския му вариант нерядко са особено натрапчиви и грозни. ^А аз искам да пея за красивото в живота^, изповяда се преди време в едно лъскаво списание бившият солист на ^Диана Експрес^.

За притежателя на уникалния тенор алтино се носеха какви ли не слухове. Че бил кастрат, нищо, че е баща на три деца, че се мразел до смърт с Митко Щерев, че се взимал много на сериозно... В няколко интервюта специално за Тигъра на печата самият Станчев хвърли яснота върху градските легенди за себе си и за хората, с които е бил рамо до рамо в певческия бизнес. А те са доста, при това далеч не случайни имена - Митко Щерев, Лили Иванова...
Конфликтът Георги Станчев - Митко Щерев е вече порядъчно баят, но от време на време и двете страни вадят томахавките и ги размахват в публичното пространство. Пред народното издание певецът довери, че не е издържал и е напуснал ^Диана Експрес^, за да се отърве от диктата на ямболския композитор, който ^не му давалл да пее собствена музика^. Разривът обаче бил подплатен и от финансови претенции на Жоро Душата към шефа на групата. ^Напуснах, понеже Митко Щерев не ми даваше да се развивам самостоятелно, искаше само неговите парчета да се записват. В един момент му казах: Стига! и си взех шапката. Имахме спорове и за пари. Поисках от Митко да ми увеличи хонарара, той се опъна. А в същото време вземаше по един куфар пари от концертите. И аз реших да не му пълня гушата...^
В интерес на истината Щерев излиза победител, защото успява да запази бенда. С много ловък маньовър - няколко години съвсем легално ^отглежда^ заместник на дръпнатия си солист. Младият изпълнител Илия Ангелов е нарочен за целта, защото гласът му прилича поразително на вокала на Станчев. И при евентуално напускане на ^титуляра^ звученето на бандата ще се запази едно към едно. Щерев даже погъделичкал егото на Душата, примолвайки му се Илия да пътува с трупата, за да разучи репертоара. Поласкан, Станчев се съгласил, но не след дълго си посипвал главата с пепел, че се е хванал на въдицата. Защото съперникът му не само ^разучил репертоара^ от А до Я, но се научил и перфектно да го копира. И когато Станчев напуснал бандата, вече никой от слушателите не можел да схване кой пее. Обърквали се даже звукозаписните спецове в ^Балкантон^, в чиито студия ^Диана Експрес^ все по-често започнала ^да дава концерти^. Тъй като новият солист Илия Ангелов и при най-веща дегизировка не можел да мине и за физически двойник на Жоро Станчев.
Звездата на може би единствения в България тенор алтино изгрява с песента ^Душа^ по текст на Калин Донков. Но дали тя е щяла да стане хит без виртуозното изпълнение на певеца?
^Навремето Щерев правеше така - запише песен и търчи да я предлага на Лили Иванова, спомня си бившият солист на ^Диана Експрес^. Ако тя я хареса, взема я, ако не - остава за нас. Така е станало и с ^Душа^. Отишъл Щерев у Лили, издрънкал й парчето на пианото, тя го отпратила. Месеци по-късно вече бяхме записали ^Душа^ и Лили за пръв път я чула в някакъв самолет. Попитала Гаргов каква е тази песен и той й припомнил за какво става въпрос. Лили много се ядосала...^
През 1998-а родният шоуелит бе шокиран от скандала около песента, с която Илия Ангелов се яви на ^Златният Орфей^. Оказа се, че тя е заемка от популярното парче на Крис Риа ^Сладка любов^. Питанката, която терзаеше дребните души в гилдията, бе следната: не дали това е истина, а кой, образно казано, е ^накиснал^ Ангелов? Всъщност, не е имало никаква целенасочена ^операция^ за опозоряването на гласовия ^дубльор^ на Георги Станчев. По думите на Душата всичко е станало съвсем спонтанно.
^Нямах представа, че песента е крадена, но един мой приятел от кафенето на Летния театър в Слънчев бряг е голям меломан и слуша почти всичко. Лично аз избягвам да слушам чужда музика, за да не ми повлияе на творчеството. Та този приятел ме светна, че парчето на Илия много приличало на песен от послединя албум на Крис Риа. Седяхме в кафенето с Критина Димитрова и агент Тенев, пратих Ванката да купи диска. Като се върна, пуснахме песента и ахнахме от изненада. Веднага отидох при Хайгашот Агасян, той беше председател на журито. викам му: Хайго, я, бе, чуй тази песен, тя май много прилича на песента на Илия. Агасян пусна диска, след минута пребледня, свали слушалките и рече: К’во прилича, бе, то парчето е направо същото. И така се взе решеине да декласират Ангелов, който се беше наканил пак дав зема стауетка...^, разбули загадката Георги Станчев.

Дора ПЕТРОВА

ДОСИЕ
Носят се клюки, че човекът Жоро Станчев далеч не бил толкова ^звезден^, колкото певеца Жоро Станчев. Освен че цепел всяка стотинка, ексвокалистът на ^Диана експрес^ имал невероятно високо мнение за себе си, което страшно дразнело недотам талантливите му колеги. Така или иначе, певецът е единственият наш изпълнител, регистриран в ^Книгата на Гинес^ заради уникалния си глас.
Хора от шоубизнеса, съседи на Душата в столичния квартал ^Лагера^, разправят, че той по цял ден им дуднел по кафетата колко е велик, но редовно ^забравял^ да си плати сметката. Освен това треперел над здравето си и не близвал алкохол. Карал само на натурални сокчета и чайове.
Отношенията му с мениджърите също били далеч от идеалното. Станчев често стигал до пререкания с тях - най-вече заради нежеланието си да плати ^железните^ 10 процента импресарски.