„Етична полиция” ще защитава правата на жените, решили да дарят генетични клетки
 В България няма и не може да има платено донорство на яйцеклетки. Жените, които решават да дарят свои яйцеклетки, го правят, без да получават пари за това. По силата на Наредба №28 на тях им се полагат единствено пари за покриване на разходите за път и престой в София, ако не са от столицата, а са решили да извършат дарителския си акт там. Около това се обединиха представителките на новосъздадената Фондация “Майки за донорството”, която беше представена официално днес.

„Ще бъде създадена “етична полиция” за донорство на генетичен материал, която ще защитава правата на донорите в България при асистирана репродукция”, каза Мариела Великова, председател на фондацията. Част от работата на т.нар. “етична полиция“ ще бъде да следи за нарушения с помощта на онлайн платформа, където ще се подават сигнали за злоупотреби.

Основна цел на фондацията е да бъде приет и единен етичен кодекс от всички репродуктивни центрове в България. Етичните правила са допълнение и доразвиване на законовата рамка на асистираната репродукция в България. В кодекса ще присъства и точка, свързана с опазване здравето на донорите. Лечебните заведения не трябва да извършват процедури, като например хиперстимулации, с цел постигане на по-голяма ефективност при донорството на яйцеклетки, за каквито се чува в публичното пространство, тъй като подобни процедури биха навредили на здравето на донорите.

„Необходимо е и назначаване на координатори от лечебните заведения, чиято работа ще бъде в посока осъществяване на дейностите по асистирана репродукция, подбор на донори и реципиенти, както и надзор за спазване на законовите и етичните правила”, каза още председателят на фондацията Мариела Великова.

„Майки за донорството” обединява интересите на около 600 майки, дарили безвъзмездно генетичен материал в периода 2010-2014 г. Близо 40 000 българки се нуждаят от донорство на яйцеклетка, за да имат дете. Донор може да стане всяка жена до 34-годишна възраст, преминала определени изследвания, и родила здраво дете поне веднъж в живота си.

„Тези жени ценят майчинството и живота, готови са да помагат. Подкрепям ги във всичко, което правят. Тези млади жени се борят много. Благодаря на всички хора, които даряват живот, даряват деца и частица от себе си. При нас, в ИАТ, има регистър с данните за всеки донор на генетичен материал. Регистрирани са над 5000 вземания на генетични клетки и сперматозоиди”, обясни
директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова.

Ключовите думи в кампанията, която започва агенцията и неправителствената организация, ще бъдат „етика” и „родителстване”. Фондацията има донори на яйцеклетки от София, Варна, Бургас, Велико Търново, Севлиево и др. градове.


Маргарита Благоева