Губим и жизненоважни соли и течности
Всички ние се изпотяваме, особено ако прекопаем градината или направим двайсетминутен крос. Но се срещат и хора, които се изпотяват обилно по най-малък повод или дори ей така - както си лежат.
Какво е това - признак на заболяване или индивидуална особеност на организма? Как да се борим с това състояние?

ПРИЧИНИТЕ СА НЕИЗВЕСТНИ
Само преди няколко десетилетия усиленото потоотделяне не се разглеждаше като болест или органично нарушение. Точно обратното - обилното изпотяване се приемаше за положително явление - значи на човек много добре му работят потните жлези.
Днес обаче вече не се смята така. Това нарушение в организма дори си има наименование - нарича се хиперхидроза. Лекарите са единодушни, че става дума за заболяване, което трябва да се лекува. Защото при хиперхидрозата организмът фактически остава без вода и соли.
До този момент не е известно защо възниква хиперхидрозата. Тя може да е проявление на генетични особености на организма.
Често усиленото потоотделяне се провокира от такива тежки заболявания като ревматизъм, туберкулоза, неврастения, Базедова болест, псориазис, екзема и други.
Затова, ако страдате от повишено изпотяване, непременно се обърнете към невропатолог, психоневролог или ендокринолог. Не е изключено потоотделянето да е симптом на някаква болест, на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система на организма.
Хиперхидрозата има две разновидности: локална - когато усилено се изпотяват дланите и подмишниците, и генерализирана - когато цялото тяло се изпотява. И едната, и другата разновидност създават неприятности. Дори понякога се стига до съсипване на кариерата или интимната връзка.
Освен всичко друго постоянно влажната кожа е идеална среда за размножаване на гъбички и бактерии. Те разрушават епитела (горния слой на кожата), което спомага за появяване на претърквания и развитие на гнойни заболявания.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРХИДРОЗАТА
Съществуват редица методи за лечение на хиперхидрозата. Условно те могат да се разделят на две групи - консервативни и хирургични.
Към хирургичните методи на лечение се прибягва само в случаите, когато консервативните не носят положителни резултати.
Хиперхидрозата често е свързана с нарушена работа на вегетативната система на организма, която е призвана да адаптира нашето тяло към измененията на влажността и температурата в околната среда. Ето защо на първо място трябва да се тренира тази система. Подходящи са всякакви водни процедури: и влажни обтривания (най-добре студени) поне два пъти на ден, и контрастен душ с последващ масаж, както и топли бани вечер с добавени във ваната хвойнов екстракт или морска сол. Ако всичко това не ви помогне, се обърнете към лекар.

ЛЕЧЕБНИТЕ МЕТОДИ - НОЖ С ДВЕ ОСТРИЕТА
Към методите за лечение на изпотяването влизат лекарствени средства, облъчване с рентгенови лъчи, хипноза и физиопроцедурите.
• При лекарствената терапия основно се използват транквиланти, защото помагат да се контролират емоционалните нарушения и стресовете. Използват се и антихолинергични препарати. Тези методи обаче си имат своите недостатъци. Освен че не са много ефикасни, може да се стигне до необходимостта от постоянен прием на таблетки. А антихолинергичните препарати, въпреки че намаляват изпотяването, може да предизвикат неприятни странични явления - изсъхване на устата, замъгляване на зрението и др.
• За лечение на хиперхидрозата в традиционната медицина се прилага също обработване на кожата със слаби разтвори на формалин или танин. За съжаление всички тези средства при продължително използване могат да станат причина за раздразнение на кожата, а също и за алергичен дерматит. Тези разтвори действат само когато се прилагат, след това нямат никакъв ефект.
• Другият метод, за който споменахме - рентгенографията, се прилага много рядко, защото има редица противопоказания. Но най-страшното е възможността от възникване на рак на кожата. Освен това пациентът може да развие атрофия на потните жлези.
• Сред най-активните нехирургични лекарствени средства се използва аналог на ботулитния токсин (ботокс). Този препарат се прилага в козметиката за изглаждане на бръчки. Лечението на потоотделянето с него е същото - поставят се инжекции на местата на обилно изпотяване. И той има недостатъци - първо е много скъпо лечение, второ - 5-6 месеца след процедурите лечението пак трябва да се повтори.

НОВИТЕ ХИРУРГИЧНИ ОПЕРАЦИИ
Има и два хирургични метода на лечение на хиперхидрозата - симпатектомия и кюртаж на подмишничните падини.
• Симпатектомията (в превод означава отстраняване на нерв) е приложена за пръв път през 1946 г. от австрийския доктор Кукс. Всяка година в света се изпълняват хиляди подобни операции. Но в крайна сметка при симпатектомията нервът не се отстранява, а се притиска. В подмишничната гънка се прави продупчване с дължина 5 мм. След това с помощта на специални оптични инструменти се намира нервът и върху него се поставя титанова скобка (клипс). Операцията трае всичко на всичко 20-30 секунди и се прави при пълно обезболяване. Още на следващия ден пациентът се изписва. Вярно, невинаги всичко преминава гладко. Понякога организмът се бунтува против оперативната намеса и започва така наречената компенсаторна хиперхидроза. Организмът сякаш се стреми да компенсира намаленото потоотделяне в тези зони, които “са изключили”, за сметка на останалите - започват усилено да се изпотяват гърбът, коремът или краката. Тогава скобката се премахва веднага. Ситуацията е обратима, ако това се направи в първите три месеца след операцията - освободеният нерв се възстановява и всичко постепенно се връща по местата си - компенсаторната хиперхидроза изчезва. Но когато клипсът стои повече от три месеца, промените в нерва стават необратими. Затова е необходимо пациентите да наблюдават внимателно степента на потоотделяне.
• Съществува и по-малко травматична операция - кюртаж. Той се прави само под мишниците, на другите участъци от тялото не се прилага. Потните жлези в тази зона са разположени в по-дебела кожа. И само под мишниците жлезите са разположени в подкожната тъкан на дълбочина 5 мм. Те просто се премахват. Под определената област се прави разрез 10 мм, кожата се забелва и се отстраняват жлезите. Използва се местна анестезия. Такива жлези повече няма да се появят.

Народната аптека
ЗА ВСЯКА БОЛКА ИМА ПОДХОДЯЩА БИЛКА
Растения, регулиращи потоотделянето, са били използвани от стари времена.
Ако хиперхидрозата е предизвикана от болест или хормонални нарушения обаче, тези билки не помагат.
Ако прекаленото изпотяване е следствие на вегетативни разстройства, билковите средства действат ефикасно и бързо.
• Лечебните бани: залейте половин чаша дъбова кора с литър вода, сложете да заври и оставете половин час на слаб огън, още половин час оставете да се утаява, след което прецедете и добавете във ваната. Курсът на лечение по този начин е 2 седмици, температурата на водата да бъде 36-37 градуса, продължителността на процедурата - 15-20 минути. Ако по-силно се изпотяват само ръцете и краката ви, правете бани само на ръцете и на краката. След такава баня кожата ви може слабо да потъмнее.
• При повишено изпотяване на краката правете бани за крака с отвара от млада дъбова кора. Вземете 200 г (това са около 20 супени лъжици) смляна кора и я залейте с 2 л вода, варете на бавен огън 20-30 минути и оставете да престои 3 часа, след което прецедете. Прелейте отварата в съд с гореща вода и си направете баня за крака преди сън. Правете процедурата най-малко 20-30 минути.
• Обтривания: правят се сутрин след душ, като гъбата се натопява в настойката и се обтриват с нея проблемните места. Ето една рецепта: залейте с чаша вода 2 супени лъжици жълт кантарион. Нека ври 10 минути, след това да престои 20 минути. Накрая се прецежда.
• И още една: Ако силно се изпотява лицето ви, го натривайте с парчета прясна краставица, може и с лосион от краставица.
• Настойки за вътрешно приемане. Залейте с чаша вода една супена лъжица градински чай, сложете сместа на водна баня за половин час, след това охладете до стайна температура и прецедете. Приема се по една трета чаша един час след ядене три пъти на ден. Може по същия начин да си приготвите следната смес - 4 части листа от градински чай и една част корени от валериана. Приема се по половин чаша два пъти на ден. Това е особено ефикасно за хора, които се обливат в пот при нервни натоварвания.
• И още една полезна рецепта: залейте с чаша вода една супена лъжица смлени корени от бъз, варете 15 минути на слаб огън, оставете за половин час и прецедете. Пие се по една супена лъжица на гладно 3-4 пъти на ден.