Продължителната болка в ставите води до размекване на хрущяла
Имам проблеми с коляното от известно време. Лекарят ми предписа кортизонови инжекции. От вашия вестник знам, че тези лекарства имат много странични ефекти. В такъв случай оправдано ли е лечението с тях? Прочетох за един нов метод за лечение с растежни фактори. В кои случаи се прилага и какъв ефект се постига с него?

Помолихте за отговор д-р Динко Хубенов, който е специалист по ортопедия и травматология. От 1995 до 2011 г. практикува в Клиниката по спортна ортопедия и травматология в София под ръководството на проф. Димитър Шойлев като ординатор и завеждащ операционна, а по-късно и като директор по лечебната дейност. Д-р Хубенов за пръв път в България прилага метода за лечение с растежни фактори.

Този метод се практикува от лекари в Барселона от 4-5 години. С него д-р Хубенов лекува Станка Златева, футболиста на “Левски” Дарко Тасевски. Растежните фактори са помагали и на много други известни спортисти от цял свят.

- Д-р Хубенов, какво ще препоръчате на нашите по-възрастни читатели, които страдат от болки в коленете, кръста, краката?
- Моите наблюдения са, че хората сериозно подценяват проблема. Пристигат при мен обикновено доста късно, след продължителни болки, повече от година-две. Тази продължителна болка води до един постоянен възпалителен процес в ставата, който от своя страна причинява размекване на хрущяла. За съжаление повечето хора търсят лекарска помощ тогава, когато вече не могат да ходят, но за нещастие тогава вече е много късно. Когато човек е получил някаква болежка и е над 50 години, която не преминава повече от два-три месеца, това означава, че има проблем вътре в ставата, който трябва да бъде установен.

- Много често лекарите поставят кортизонови инжекции вътре в ставата при продължителни болки. Този начин на лечение помага ли?
- Това е грешка, която се допуска от колегите и е много разпространен проблем. Инжекциите, които се поставят вътре в хрущяла, си имат специфични изисквания и показания, които аз съм си ги наложил. Те не лекуват, а водят отново до размекване на хрущяла, имат краткотраен обезболяващ ефект и се поставят еднократно. Има колеги, които поставят по 4-5 инжекции през ден, което е абсолютно пагубно за ставата -

така те я разрушават

Постига се подобрение само за месец-два, а след това настъпват тежки счупвания и размекване на костта, което води до поставяне на изкуствена става.

След втория-третия месец, когато човек е провел лечение с противовъзпалителни лекарства, мазал се е с гел и криотерапия, но няма ефект, означава, че вътре в ставата има проблем и той се установява по определени начини.

- Прилагате ли растежните фактори при тежки увреждания на ставите?
- Не е сериозно да се твърди, че при една съвсем разрушена става може да настъпи възстановяване на хрущяла. Опитът ми показва, че ако хрущялът е напълно увреден, може да се постигне известно подобрение, но не и пълно възстановяване. Затова аз лично ги използвам при хора, които не са закъснели по една или друга причина с оперативното лечение.
Това е един много широко разпространен проблем в цялата ни страна при хора на средна и над средна възраст. Битува все още мнението, че

болките се дължат на ошипяване

на коленната, тазобедрената и глезенните стави. Много често такива болежки, които настъпват изведнъж, независимо на каква възраст, са причинени от натоварване, разкъсване или напукване. Казвам независимо на каква възраст, защото най-възрастният пациент, когото съм оперирал със скъсан менискус, беше на 90 години...

Не може един човек на 60 години, когато го боли коляното, да не търси лекарска помощ, а да си стои вкъщи и да смята, че проблемът е в шиповете, които така или иначе няма да преминат. Колкото по-скоро човек с болка потърси мнението на лекар специалист, толкова по-голям е шансът за пълно излекуване. Специалистът ще го насочи за редица изследвания, за да постави точната диагноза. И когато се направи оперативната интервенция и се окаже все пак, че има определена възрастова промяна на коляното или увреждане заради това, че не е предприето навреме лечение, този метод с растежните фактори има добър ефект.

- Помагат ли при унищожен хрущял?
- Когато ставата е била подлагана на болки и страдания дълго време - повече от две-три години, тогава вече хрущялът е съвсем унищожен и няма как да се поправят нещата. Методът помага само толкова, доколкото да успокои възпалението,

но не може да възстанови хрущяла

Тогава се прибягва и до смяна на ставата. Така че колкото по-рано човек се ангажира с прегледа, за да се установи какво се е случило със ставата, възможностите ни са по-големи. Това е идеята и на работата ми и на тези методи, които имат за цел да помагат. Растежните фактори, поставени на място, успяват да ускорят процесите неколкократно - може би до около 7-10 пъти. Ефектът е видим, осезаем при пресни разкъсвания на мускулите, навяхвания на глезените и т.н.

- При кои заболявания прилагате този метод?
- Добър ефект се постига при остри травми на глезена, при разкъсване на мускули, разтежение на връзковия апарат, на коляното и на глезена. Това е едната група заболявания. Другата група обхваща продължителни възпаления, примерно на коленната и на глезенната става, когато са придружени с голям излив, с течност в глезените.Милена ВАСИЛЕВА