Методът позволява органът да бъде съхранен
Д-р Жан Читалов е на 47 години. Работи като главен асистент в урологичната клиника в Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. Завършил е Медицинския университет под тепетата. Кариерата му започва като хирург в Ардино. Там взема участие в нашумялата операция за смяна на пола на Адриана, която д-р Калоян Персенски направи първи у нас. Има специализации по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия - разбиване на камъни в бъбреците без операция, в Бурса, Турция, и във ВМА при доц. Илия Салтиров. В свободното си време кара ски и плува. Поводът да го потърсим за това интервю беше операцията на пациент, на когото премахнаха тумора, без да отстраняват бъбрека.

Уролози от Университетската болница „Св. Георги” за първи път премахнаха с високочестотна енергия тумор от бъбрек, за да запазят органа на 47-годишен пациент от гр. Раковски. Лечението на бъбречно-клетъчния карцином у нас е основно хирургично – премахва се целият орган, заедно с туморната маса и се нарича радикална нефректомия. Затова направената интервенция е изключително значима и дава възможност да се провежда лечение, което съхранява бъбрека на болния.

- Д-р Читалов, научихме, че операцията на този ваш пациент е извършена по съвършено нов метод. Какво представлява той?
- Всъщност това не е нов метод. Проблемът е първо, че не всички тумори са подходящи за такъв вид интервенция. И второ – дали съответната болница разполага с такъв вид апаратура, която се използва, за да се премахне туморът.
В света се практикуват обикновено лазерните операции. Туморите на бъбрека първо са много различни и не всеки от тях подлежи на такъв вид терапия – лечение с високочестотен ток. Но специално този тумор – преходноклетъчният, който засяга лигавицата на кухинната система на бъбрека, когато е в подходящи размери, би могло да се третира и по този начин.

- Терапията с високочестотен ток по-щадяща ли е за пациента?
- Да, по-щадяща е. По принцип златният стандарт при бъбречните тумори в повечето случаи е премахването на бъбрека. Разбира се, има и отворени операции, при които се съхранява бъбрекът, т.нар. резекции, при които премахваме само част от бъбрека, а останалата част се запазва, когато туморът не е достигнал и до нея. Проблемът с отворените или лапароскопските операции, при които се отделя само част от бъбрека, е, че те са свързани и със съответните рискове. Така е, защото бъбрекът е орган, който сравнително трудно се възстановява, след като е била отрязана известна част от него. А лечението с високочестотен ток е метод, който е сравнително малкорисков. При него със съответния инструментариум се навлиза в кухинната система на бъбрека, прилага се определен вид енергия (високочестотен ток или лазерна енергия) върху тумора и той се премахва. Това всъщност е най-щадящият метод.

- Потискате растежа на тумора или го премахвате?
- Туморът се премахва. Но трябва да се има предвид, че тези тумори, които са преходноклетъчни, е възможно пак да се появят и на други места, въпреки че на това място сме го премахнали напълно. И винаги трябва да сме особено внимателни в тези случаи. Самите пациенти знаят за тази възможност и когато видят, че

имат кръв в урината, веднага идват при нас

След като открием новия тумор, вече можем да преценим дали е подходящ за интервенция с високочестотен ток.

- А 47-годишният мъж от гр. Раковски първият ви пациент с тумор на бъбрека ли е, на когото сте приложили лечение с високочестотен ток?
- Да, това е първият ни пациент, лекуван по този начин. Лечението въобще на този вид тумори е възможно да се проведе по два подхода – единият е по уретерите, т.е. през пикочния мехур се влиза в уретера, който отива към съответния бъбрек, навлиза се в него и оттам се извършва премахването на тумора. А при другия подход правим каналче до бъбрека отвън, през кожата и в този канал въвеждаме лазерната сонда през флексибилен реноскоп – уред, който наблюдава кухинната система на бъбрека. По този начин също може да се премахне тумор от бъбрека. 47- годишният мъж от град Раковски, както вече ви казах, е първият ни пациент, когото сме третирали с високочестотен ток. Интересното при него е, че е стар наш пациент, но във връзка с друго заболяване – жлъчнокаменна болест. Много пъти сме разбивали конкременти при него. И когато сега видял, че има отново кръв в урината си, първата му мисъл била, че е някакъв камък. Но този път след прегледа, изследванията и цветните снимки се установи, че и двата бъбрека работят, а камъни няма никъде. Установихме, че кървенето идва някъде от вътрешността на десния бъбрек. За да намерим точно мястото на кръвоизлива, направихме цистоскопия, уретеро- и нефроскопия и огледахме с камера пикочния мехур, уретера и вътрешните кухини на бъбреците. Така попаднахме на тумор с диаметър 3-4 мм в шийката на една от чашките на кървящия орган. Въведохме в него енергията и го премахнахме.

- Терапията с високочестотен ток за кои други заболявания е подходяща?
- Високочестотните токове се прилагат при много видове безкръвни операции. С помощта на високочестотен ток можем да премахваме различни видове тъкани. Наскоро нашият колектив излязохме със статия, в която описваме как сме премахнали тумори в уретера с високочестотен ток. Описали сме 5-6 случая и сме ги цитирали на наши конгреси тази година. Колегите ги приеха много радушно, защото този метод не изисква наличието на скъпа апаратура (лазерите са много скъпи) – във всяка добре развита урологична клиника ги има тези апарати. Хубавото при този вид лечение е, че

още на другия ден изписахме пациента – напълно здрав
,

без никакви тръбички по него. През определен период от време ще идва при нас да го проверяваме. За сравнение – при отворена операция, дори и да не бъде премахнат бъбрекът, пациентът трябва да остане в болницата поне 7-8 дни след това. За съжаление високочестотните токове не са приложими за всички видове тумори – на мен много ми се иска по този начин всичко да оправяме, но има тумори, които не са подходящи за това лечение.

- А Здравната каса как се отнася към тези нови методи?
- Този метод не се прилага на много места в България и затова Здравната каса не го е включила в обема от здравни услуги. При лазерните операции например Касата не заплаща лазера, който е много скъп. В тези случаи търсим други варианти – частна здравна застраховка или пациентът сам да си доплати разликата. Правим всичко възможно, за да не утежняваме финансовото положение на пациента, но при това развитие на медицината не е възможно с този обем здравни услуги, които се заплащат от Касата, да се поддържа върховно качество на медицинските услуги. Т.е. трябват още много пари в системата, за да може всичко да е балансирано.

Лечението на всеки човек в България зависи от финансовата страна на нещата – доколко и в какъв обем да се простре – дали само в рамката от здравни услуги на Касата, или да избере по-модерно и скъпо лечение. Всеки лекар ежедневно преминава през тези неща, няма как.

- Зачестяват ли случаите на злокачествени образувания в бъбреците? Какво е впечатлението ви?
- Този вид тумор на бъбрека, който е на лигавичната част на легенчето, не е често срещан – това са редки тумори. От този вид тумори най-често срещаните са на мехура, следват ги тези на уретера и най-редки са на бъбрека. Но, има и такива случаи.
По принцип онкологичните случаи като че ли нарастват в цял свят. Сега, след като се промени цялата система на здравеопазването, при нас идват пациенти от много други области и може би поради това отчитаме повишаване на случаите с тумори на бъбрека. Трябва много внимателен анализ, за да се прецени дали като общо те са повече. Според мен или няма промяна или ако има, тя е малка, в посока повишаване. В добрите центрове, разбира се, попадат повечето случаи, защото, когато хората знаят, че с помощта на такъв метод, като високочестотния ток, може да си разрешат проблема минимално инвазивно, те отиват там. А парите вървят след пациента.


Милена ВАСИЛЕВА


Д-р Радостин Дичев:
В Бургас вече монтираме единствения у нас линеен ускорител за лъчелечение

Преди няколко седмици в бургаския онкологичен диспансер пристигна първият за страната ни линеен ускорител – уникална и свръхмодерна техника за лечение на рак. „Технологията позволява локализиране и третиране на раковите клетки на пациента. В света има едва десетина такива апарата, които са монтирани и готови за експлоатация”, заяви Антъни Блек, ръководител на екипа, отговарящ за сглобяването на линейния ускорител. И други български онкоцентрове са кандидатствали по Оперативна програма „Регионално развитие” за линеен ускорител, но община Бургас е първата, която спечели проекта и в момента монтира поетапно модерното устройство, за да бъде приведено в пълна функционалност до края на годината.

Вижте какво сподели накратко пред репортер на в. „Доктор” управителят на Комплексния онкологичен център – Бургас д-р Радостин Дичев.

- Д-р Дичев, каква е същността и функцията на тази нова технология? В коя част от лечението се прилага линейният ускорител?
- Линейният ускорител е модерно устройство за лъчелечение. Доставен е по програмата „Регионално развитие” и е първият по тази програма, който влиза в България. Искам да кажа, че това е стандартен метод за лечение в света. Методът, начинът по който се провеждаше досега лъчелечението в България – с кобалт, вече почти никъде в развитите страни не се прави.

- Какви са предимствата на новия метод?
- По-добро дозиране в туморното огнище – това първо. И второ – намаляване до минимум увреждането на съседните органи и тъкани. А всичко това като цяло повишава успеваемостта на лъчетерапията като лечебен метод.

- Т.е. намалява страничните ефекти?
- Намалява страничните ефекти и повишава успеваемостта от лечението.

- Всички видове тумори ли могат да се третират с това ново технологично устройство?
- Всички образувания, които подлежат на лъчелечение или са били подложени на лъчелечение, могат да се третират с този апарат.

- Докъде стигнахте с монтажа и обучението на специалисти?
- В момента линейният ускорител се монтира, процесът на монтаж е близо месец, дори повече, но успоредно с това се обучават и специалистите. Обучението тече според програмата по офертата. Понеже има планираща система по тази програма, ние разполагаме с нея и я следваме. От друга страна, и при работа с кобалта сме работили по планираща система, така че донякъде специалистите са обучени. Не трябва да забравяме, че все пак това е високотехнологична апаратура, това не е кафеварка – да натиснеш копчето и да тръгне. Изисква се време да се усвоят всички тънкости.


Много усложнения от лъчетерапията се появяват години по-късно

Това са думи на д-р Робърт Ф. Джоунс, публикувани в “Сиатъл Таймс” на 27 юли 1980 г. Цитираме д-р Джоунс и други учени не за да противопоставим техните изводи на лъчетерапията като един от лечебните методи при рака, а да информираме и за „другата страна на медала”. Вижте какво още казва той:

“Усложненията след висока доза облъчване при рак на гърдата са: окосмени и смалени гърди, фрактури на ребрата, белези по плеврата и белите дробове, увреждане на нерви, белези около сърцето, потискане на всички кръвни клетки, потискане на имунната система. Много усложнения от лъчетерапията се появяват няколко години след лечението. Това дава на лекаря и на пациента лъжливо усещане за сигурност в продължение на година или две след терапията. Костният мозък, в който се създават кръвните клетки, е до голяма степен унищожен в областта на облъчването. Това има необратим ефект.”

Между другото!

В книгата си “Разбиране за рака” д-р Джон Лазло - бивш вицепрезидент по изследванията към Американското дружество за борба с рака, доказва, че когато химиотерапията и лъчетерапията се прилагат заедно, вероятността след тях да се появят вторични тумори е 25 пъти по-голяма, отколкото в останалите случаи.

Според изследване, публикувано в Архиви на вътрешната медицина през 2009 г., всяка година в САЩ диагностицирането чрез компютърна томография е причина за поне 29 000 случая на рак и 14 500 смъртни случая. Изследователите откриват, че хората се подлагат на четири пъти повече радиация, отколкото е изчислено при по-ранни изследвания, че могат да понесат. Въз основа на тези по-високи дози облъчване от такова диагностициране пациентът може да получи толкова радиация, колкото от 74 мамографии или от 442 рентгенови снимки.


При лъче- или химиотерапия карциномът се смалява, но здравето на пациента се влошава

И този път ще се изкушим да цитираме твърдение на небезизвестния д-р Ралф Мос, познат на нашите читатели от други публикации по темата. В своята книга „Онкоиндустрията” той споделя: „През 1902 г. немски лекар записва първия случай на рак при хората, причинен от радиация: туморът се появява на мястото на хронична язва, облъчвана с рентген. Експерименталните наблюдения, проведени през 1906 г., подсказват, че левкемията може да бъде причинена от излагане на радиоактивния елемент радий. Към 1911 г. са докладвани 94 случая на причинен от радиация рак. Повече от половината от тях – 54 – са при лекари или технически специалисти. От 1922 г. над 100 рентгенолози са починали от рак. Във всекидневната ми седеше специалист по мозъчни тумори. Каза ми, че никога няма да се подложи на лъчетерапия, ако има рак на мозъка. Попитах го защо тогава насочва пациентите си към тази процедура. Отговорът му беше: „Разбира се, че ще го правя. В противен случай ще бъда позорно изгонен от болницата”.
Според д-р Филип Бинцел „в днешното обществото проблемът с много лекари и онколози е, че са се научили да се вглеждат в тумора. Когато открие тумор, единственото нещо, което лекарят обсъжда с пациента, е какво възнамерява да прави с тумора. Никой не пита как се чувства пациентът. Виждал съм пациенти, които преминават през лъчетерапия или химиотерапия. Туморът се смалява, но здравето на пациента се влошава. Едва след аутопсията се констатира: „Не е ли странно: туморът е изчезнал!” Да, но е изчезнал заедно с пациента. Колко милиони пъти ще трябва да повтаряме един и същи сценарий, преди да осъзнаем, че лекуваме не това, което трябва?”…


Яна БОЯДЖИЕВА