Над 60% от хората у нас не разпознават симптомите на болестта
Вече всеки 10-ти българин е с диабет. Честотата на захарната болест у нас е 9.6%, сочат данните от 2012 г., докато през 2006 г. 8,4% от българите са страдали от диабет. Заболяването се среща по-често сред мъжете: 56,7%, срещу 43,3% при жените.

За сравнение, диабетно болните в Словакия са 6,6% от населението, в Полша - 10,6%, в Италия - 4,8%, в Германия - 8,9%.
Данните от проучване, направено в края на август 2013 г. сред 1000 българи от цялата страна, показват, че над 90% от не страдащите от болестта са информирани, че наднорменото тегло и заседналият начин на живот могат да са причина за възникване на диабет, но само 63% от тях знаят, че приблизително половината случаи на диабет в зряла възраст могат да се избегнат. Повечето запитани (61%), които не страдат от болестта, не разпознават основните признаци за наличие на диабет. Според 68% от анкетираните сърцебиенето е симптом на заболяването, а един от водещите признаци за диабет - жаждата, се разпознава само от 1% от запитаните.

Всяка година вследствие на диабета в България умират над 8000 души и се правят близо 5000 ампутации на долен крайник. Броят на починалите хора вследствие на диабета е още по-голям, ако отчетем и смъртните случай, предизвикани от усложненията на диабета – сърдечно-съдови, бъбречни, неврологични и др. заболявания. Данните за контрола на съпътстващите диабета заболявания и състояния сочат, че 80% от пациентите с диабет тип 2 страдат от хипертония, 87% от затлъстяване и 60% от микроалбуминурия.

На 23 септември бе даден старт на Национална информационна кампания „Заедно срещу диабета“. Нейната цел е да се повиши информираността сред обществото за това водещо социално-значимо заболяване, от което в момента страдат близо половин милион българи.

Партньори на инициативата са Комисията по здравеопазването към 42-ро Народно събрание, Българска асоциация „Диабет“ (БАД), Национална асоциация на децата с диабет (НАДД), Национална пациентска организация (НПО) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АRPharM).

Диабетът е 4-та водеща причина за смъртност във високо развитите страни и е разпространен с мащабите на епидемия в по-бедните държави. Данните сочат, че около 80% от болните от диабет са от държави с нисък до среден доход. Според Световната здравна организация (СЗО) през 2011 г. в света е имало 366 млн. диабетици, но ако не се вземат мерки, до 2030 г. броят им ще достигне 552 млн. души. Смята се, че най-голям брой диабетици има във възрастовата група на 40-59-годишните. В света се изразходват над 465 млрд. долара годишно за лечение на диабета и усложненията му.


Маргарита Благоева