Не държат храните им да бъдат наричани "био", а чиста храна, тъй като е изцяло натурална
Млечни произведения, плодове, зеленчуци, мед, риба и подправки - това са стоките, които предлагат на пазара монаси от Копиловския манастир "Свето Благовещение на пресвета Богородица". Първоначално послушниците продават продукцията на пазарите в столицата, но вече могат да се похвалят и със собствен магазин.

Монасите и послушниците отговарят изцяло за продукцията на манастира. Щастливи са, че хората харесват храните и ги търсят. В магазина посреща Виолета, която отговаря за него, и послушник от манастира. Обясняват, че не държат храните им да бъдат наричани "био", а чиста храна, тъй като е изцяло натурална.

Виолета има успешна кариера на дизайнер в чужбина, но решава да се върне в България и да помогне за реализацията на продукцията от манастира, тъй като брат й е един от послушниците там. Преди да приеме послушанието, той е успешен инженер. Сега обаче с удоволствие помага за земеделската продукция. Всяка сутрин някой от послушниците товари буса и тръгва с прясната храна към София.

Екосуджук и ракия - хит за клиентите

Близо до площад “Македония” на 10 септември бе открит магазин, в който се предлагат артикули, произведени в манастирски стопанства. Досега възможност за такива покупки имаше само в т.нар. Житарна на София на ул. “Калоян” (в двора на храма “Св. Петка”) и в магазин на ул. “Иван Асен II”.

За съжаление, някогашните традиционни производители на земеделска продукция - ставропигиалните манастири в Рила, Троян и Бачково, отдавна нямат онези стопанства с хиляди декари овощни градини, стада и пасища, както и пчелини. Прочутата троянска сливова ракия се прави в скромни количества (основно за важни гости, б.р.) заради унищожени овошки. Сега стопанствата в някои от големите манастири наброяват по няколко овце и кокошчици, дарени от богомолци.

От Северозападна България - край Берковица, предлагат на пазара сладка и мед. Клисурският манастир доставя в София мармалади от шипки, боровинки, смокини и малини. Между 12 и 14 лева струва буркан мед от магарешки бодил. Поморийското братство понякога зарежда ракии и вина.

Как и къде се произвежда биопродукцията?

В манастира над с. Гигинци, който носи името на св. св. Козма и Дамян, освен 80-те бивола, вече имат и стадо овце, които заедно с козите пасат по чистите ливади на Църна гора. Тук монасите са си направили мандра, която отговаря на всички стандарти за дребни производители, от чието стопанство се добиват до 200 литра мляко дневно.

Особено вкусни и чисти - без изкуствена сланина, са колбасите - пастърма, луканки и суджук. Животните се карат в кланицата в Кочериново, а след това в малък месокомбинат в Перник правят пастърма, луканка и шпеков салам само от биволско месо. Няма изкуствена сланина, нито стабилизатори, затова истинските колбаси не са много трайни.

„Ние сме само пет човека, не можем да работим повече, затова сме донесли малко гроздова ракия, но моята работа не е това, а да посрещам хората в църквата и да ги уча, когато искат да научат нещо, ракията я правят служителите”, казва пък монах Сергий от Приморския манастир.

Според монасите цените на манастирската стока няма как да паднат, защото ще трябва да работят на загуба. Затова и по масите се вижда кашкавал по 16 лв., овче мляко по 3,50 лв. и биволско по 2 лв. Половинлитрова бутилка ракия от реколтата на Гигинския манастир се продава за 6 лв. Братята от Суковския манастир предлагат гроздова с 26 билки срещу 7 лв. На една от масите е изложен и екстракт от кромид лук и чесън на цена от 4 лв. Монасите вярват, че е с лечебно действие. В манастира "Благовещение", който се намира в с. Копиловци, до Кюстендил, монасите и послушниците са около 15 на брой, те живеят там и работят неуморно.

Обработват около 800 декара земя, намираща се около манастира основно, и отглеждат всякакви сезонни плодове и зеленчуци. Имат собствена мандра, в която сами отглеждат животни и произвеждат кисело мляко (краве и смес от овче и краве), краве сирене и кашкавал - всичко е много чисто, без никакви добавки, сухи вещества или консерванти. Имат също развъдник за сьомгова пъстърва, която се храни естествено от реката и която предлагат само прясна всеки петък.

Имат и кошери за мед, който е чист, планински. Произвеждат подправки, сладка, домашна лютеница, скоро ще започнат и с хляб.
Със средствата от продажбите се издържат (те са извън Синода и са старостилци) и си строят манастира и църквата, училище за иконопис, неделно училище. Всяка неделя има служба и всеки е добре дошъл, дава се обяд след това за всички и игуменът обръща персонално внимание на всеки. Игуменът - отец Касиан, е изключително харизматичен и високообразован човек, завършил "Приложна математика и физика" в Москва, и разговорът с него е предизвикателство и удоволствие и за най-блестящите умове.