ПЕРСОНИ
Преживях 12 катастрофи, като три пъти бях на косъм от смъртта

Два месеца след като къщата на Ванга в Петрич бе обявена за музей от Министерския съвет, се оказа... запечатана отново... /за кой ли път/. Пророчицата Ванга сигурно вижда от Отвъдното как всеки спомен, останал от нея, се руши, как къщата мухлясва от влагата... Как завещанието й не се изпълнява...
И това се случва 13 години след смъртта на женицата. Нищо, че почти няма управляващ в България, който да не е търсил помощта и съветите й...
“ШОУ” потърси за коментар нейния съсед Димитър Туджаров - Шкумбата, който е живял в Петрич ^двор до двор^ със сляпата пророчица. Говорил е с нея поне по 2-3 часа на ден. Срещаме се с легендарния комик в неслучаен ден - Спасовден. Деня, в който Исус Христос се е възнесъл на небето. Идеята, която възниква у нас спонтанно, е “ШОУ” да инициира създаването на комитет, който да помогне завещанието на Ванга най-сетне да се изпълни и да се спре рухването на имотите й.

Българският майтапчия №1 по професия е инженер. Има многобройни шоупрограми по целия свят - от Русия до САЩ. Играе на френски, английски и други езици. Шкумбата е преживял 12 катастрофи, от които при три е бил на косъм от смъртта. Тъй като пътува денонощно, постоянно има сблъсъци с КАТ. ^Веднъж двама катаджии ме спират и им казах: ^Здравейте, цифромани.^ Те обикновено ми отвръщат: ^Я-я, Шкумбата, бинго! За нас печелившето число е по 20 лева на човек!^

- Как приемате факта, че завещанието на Ванга не се изпълнява, че нейният дом се руши?
- Говорим си вече 2 години с хора на изкуството, бизнесмени, на които тя е помагала. Мнозина казват: ^Ние ще плащаме, за да се поддържа, за да има човек, който да пази къщата и да пуска хора, без да се събират пари за вход.^ Жалко, че до ден-днешен нищо не е станало. Много хора освен че искат да ходят на Рупите, искат да видят къде е живяла Ванга. Тя е живяла в Петрич, но в последните три години преди смъртта си тя гледаше на Рупите в една малка стаичка... Дворът в Петрич е буренясал, срамота е всичко да стои така!
- Дали Ванга не се обръща в гроба, след като ние така оскверняваме паметта й, като не изпълняваме завещанието й?
-Тя казваше приживе, че ^не е важно къде са ти костите, защото всички сме създадени от пръст и ще станем на пръст в този свят.^ Аз знам това, защото съм израсъл с нея. Моята къща беше двор до двор с нея. Три месеца преди смъртта си тя каза: ^Защо направих черквата, хората не заслужават...^
- Вие сте бил до нея от малък, през целия си живот. Какво, което ви каза Ванга, трябва да припомним на хората, за да бъде в тяхна помощ?
- Според нея има две сили - бялото и черното. Бялото е доброто, лошото е черното, но много повече надделява черното. Ала ще дойде ден, всичко ще се обърне и ще настъпи ден, в който всички хора ще бъдат щастливи. Но това зависи от нас самите. Ванга каза: ^България ще бъде рай, обикаляйте света, но никога не напускайте окончателно България.^ Защото при Ванга времето течеше по друг начин, както сме си беседвали с нея за Нострадамус, времето, което ние хората измерваме по часовници, тече по друг начин в Природата. Ванга сваляше всички на Земята, беше страшно земна, лека й пръст, и страшно реална.
- Ванга определи ли някого за своя наследница?
- Ванга като реалист ми каза: ^На земята няма два камъка еднакви, камо ли да има двама души еднакви.^ Да, има хора с възможности и биополета като на Ванга, има ги по света, но точно такова копие на ДНК като на Ванга няма.
- Тя обяснявала ли е защо ^гледа^ на захарче, върху което човек е спал през нощта?
- Аз я питах: ^Защо събираш захарчета, захарни петлета ли смяташ да правиш от захарта и после да ги продаваш?” Тя ми викаше: ^Хулиган такъв, лонгур такъв, знаеш ли какво е захарта? Захарта е кристал. Кристалът успява да запази и да запамети нашата енергия. Когато човек легне и заспи под възглавницата със захар, завита в кърпичка, твоята енергия остава концентрирана вътре в кристала.^ Тя беше сляпа, но виждаше и разчиташе енергията, която човек излъчва. Нейните думи бяха, че когато почине човек, на 40-ия ден духът се отделя от тялото. Ванга ми казваше, че докато човек каже ^едно^, енергията девет пъти е обиколила земното кълбо. Енергията съдържа цялата наша информация - ДНК и РНК. Веднъж се зарових в литература на НАСА като студент и разбрах, че Ванга е била права. След като човек почине, снимките показват един ореол. На 40-ия ден ореолът около мъртвия човек изчезва, това се доказва с поставени електроди. Цветята имат по-малък ореол от хората. Ванга ми каза, че тъкмо по тази причина настроението на човек се предава на цветята.
- Значи Иван Костов неслучайно си е говорил с теменужките?
- Нищо чудно!
- Не е ли по-точно да се каже, че хората се събират заедно, защото енергийното им ниво е близко?
- Да, така е това са Вангини думи. Даже тя ми е казвала: ^Кажи на приятели никога да не мислят лоши неща, да не насочват мислите си в лоша насока, защото, ако се съберат сто човека със силно биополе в една точка на земното кълбо, и започнат да мислят за някого зло, този човек може да се поболее и да умре. Мисълта е енергия.^
- Вие сте известен като майтапчия №1, а в същото време сте имал много тежък живот. Озлобихте ли се?
- Винаги съм посрещал нещата с усмивка. Така съм устроен. Неслучайно и в народните приказки, и в Библията пише: ^Не се обръщай назад!^ В една народна приказка дори пишеше: ^Не се обръщай назад, защото лошото ще те вземе, ще се вкамениш!^ Веднъж попитах Ванга: ^Щом има съдба, с какво ние хората сме по-различни от животните?^ Тя ми каза: ^Чакай, Димитре. Представи си една бурна река, ти си на единия бряг, на реката има мост, а реката влачи корени и е страшно бурна. Човекът се различава от всички останали като по-висше същество по това, че той избира как да продължи и да мине на отсрещния бряг на реката.^
- А Ванга на вас нещо предсказала ли е?
- Тя беше казала: ^Митко като идва, никой да не го спира!^ Защото си говорехме хем весели неща, хем сериозни неща. Само през 1992 г. ми е предсказвала: ^На тебе ти е дадено да разсмиваш хората в тези тежки времена! Това ти е съдбата!^ Правих няколко бизнес опита - нищо не стана, както тя ми го предсказа! И затова до края на живота си аз ще се занимавам само с шоу!
- Вярно ли е, че ви е предсказала да се ожените за съпругата си, защото е арна?
- Преди да се оженя, казах на Ванга, че ще я почерпя! Тя ми рече: ^Вземи я, няма да съжаляваш, цял живот ще те гледа!^ Тежко и горко на жена ми, но вече ме гледа 26 години!
- Вие сте преживял 12 катастрофи през живота си?
- Да, така е, катастрофите ми се случиха от недоспиване. На три от катастрофите бях на косъм от смъртта. Когато ми се случи последната - 12-а катастрофа, Ванга ми каза: ^За последен път те връщат, качваш се в момента на последния влак, да не си куснал алкохол отсега нататък!^ Оттогава до ден-днешен не съм докоснал алкохол! Дал съм дума да си пийна на сватбите на двамата ми сина по 50-грама концентрат.
- След толкова много катастрофи като че ли чувството ви за хумор става все по-силно?
- Аз съм българин, а нали казват: ^Българите са като кромида - колкото повече го тъпчеш, толкова повече расте!^
- Тодор Живков е бил информиран за това как успешно се бъзикате с него, не ви ли беше страх?
- Един генерал от ДС ми каза: ^Знам ти и кътните зъби!^ Разговорихме се с него и той си призна: ^Не ви прибрахме в затвора, за да покажем на света, че в България има демокрация!^ Казах на Тато на рождения му ден, като ставаше на 70 години: ^Другарю Живков, може ли да ви задам един въпрос? Защо се родихте на 7 септември, а ни освободихте на 9 септември, та увеличавате разходите за национални празници?^ Живков се засмя и ми каза: ^Майка ми и баща ми грешно са изчислили датата за раждането ми, а другата дата не знам кой я е изчислил.^ После Живков ме попита дали наистина съм електрошлосер.

Едно интервю на
Весела КОЦЕВА