Не харесвам нито песните, нито качествата на Асен Гаргов!
Здравко Радоев е една от емблемите на българската забавна музика. Той е известен както с многобройните си хитове, така и с големите си любови с Лили Иванова и Богдана Карадочева. Срещаме се, за да си поговорим за всичко това, както и за актуалната политическа обстановка, която също вълнува твореца.


- Допустимо ли е според вас настоящият министър-председател Пламен Орешарски да има лична среща и разговор с рапъра Мишо Шамара? Изпълнителят написа във фейсбука си серия от обидни и вулгарни реплики по адрес на кого ли не...
- Пламен Орешарски, в качеството си на министър-председател, трябва да се вслушва в исканията - както тези на "жълтите павета", така и на "пилоните", и затова лична среща е напълно допустима. Относно обидните реплики - в социалната мрежа ежедневно чета обидни реплики към Станишев (Сергей Станишев, б.а.), Борисов (Бойко Борисов, б.а.), Местан (Лютви Местан, б.а.) и какво ли не към Волен Сидеров! Това е демокрацията и свободата на словото. Не харесвам стила "рап", но не мога да не го приемам, защото така навремето на улиците на Ню Орлеанс се е създал блусът.

- Тази яростна намеса в живота на хората – на цинични текстове, още по-цинични понякога техни изпълнители и т.н., до какви последици може да доведе според вас? Някога се е държало и на текст, и на музика, и на ритъм...
- Така е, но това е следствие на пазара. След като се търси, продава и никой не го забранява, то съществува. Медиите са тези, които възпитават вкуса на потребителите и създават хитовете и правят звезди техните изпълнители, но все пак възпитанието на вкус започва от родителите, от училището и от средата, в която израстваш. Навремето в БНР имаше комисия, която допускаше до запис и ефир само качествен продукт.

- Наричат ви “създателят на Лили Иванова и Богдана Карадочева”. Усетихте ли благодарност във времето от двете певици – първата определят като “примата на родната естрада”, а втората – като “царица на шансоните”?
- Да, чувал съм това определение, но сега имам възможност и ще кажа, че не съм създал никого! Лили Иванова и Богдана Карадочева ги е създал Господ! Аз само съм се старал в определен период да помогна на израстването на техния талант в определена насока.

- Вие сте наричали в предишно интервю Лили Иванова “жената на живота ми”. Защо любовта ви не просъществува по-дълго?
- Казал съм го може би в смисъл, че Лили пренасочи музикалната ми кариера от изпълнител-инструменталист в продуциране на кариерата на певицата Лили Иванова, която ме впечатли с качествата си от първата ми среща с нея. Относно любовта ми към Лили - тя съществува и в момента!

- Какво е общото между Лиленце-Пиленце и Здравко-Мравко?
- Лиленце-Пиленце и Здравко-Мравко? Лили ми е споделяла, че

сравнява образа на хората с животни

В случая явно е търсила и римуване.

- Как си обяснявате системните атаки по неин адрес – ту за авторски плава, ту за външен вид...? Нужен е жесток стоицизъм, за да издържиш на всичко това!
- Атаките за авторски права към нея са със сбъркан адрес. Авторски права се изплащат от съответните агенции, които ги защитават, а се събират от тези, които продават билети за концертите, или от заведения, където се използва продуктът, а не от изпълнителите, които получават хонорар.

- Никога ли не сте я усещали слаба, плачеща?
- Лили Иванова е много чувствителна и състрадателна. Да плаче не съм я виждал, но съм сигурен, че се е случвало.

- Преди време споделихте, че не таите особено добри чувства за втория съпруг на Лили Иванова – Асен Гаргов. Най-вече заради това, че е искал пари от певицата, за да има право тя да изпълнява песните му. Защо се получава така?
- Не харесвам песните и качествата на Асен Гаргов, а още по-малко отношението му към Лили Иванова.

- Ами Митко Щерев? За него какво мислите? Той бе предизвикал Лили Иванова да се яви на изпит по солфеж; беше заявил, че тя не може да чете ноти и че... пее на плейбек!
- Много харесвам песните и таланта на Митко Щерев, но не и отношението му към Лили Иванова, която е допринесла немалко за неговата популярност. Не е нужно един певец да може да чете ноти на прима виста, за да бъде световна звезда! Примерите са многобройни.

- “Бях на 18 години и отидох на една врачка в Стара Загора. Една журналистка ме заведе. И тя ми вика: “Момиче, ще останеш стара мома!”. Дойде Здравко, който беше доста по-интелигентен от другите музиканти, беше горд от това, че открил Лили Иванова... Музикант и певица – оженихме се! Обаче не можахме да живеем заедно...” - това са думите на Богдана Карадочева, запитана защо се е омъжила за вас. Но не става ясно защо не сте могли да живеете заедно?
- Оженихме се по любов, естествено. Запозна ни Боян Иванов. Богдана я видях случайно на едно неделно участие с Вили Казасян и неговото "Студио 5" в БИАД, пееше някаква френска песен. Признавам, че ми хареса от пръв поглед - сините очи, гласът, тембърът,

тогава беше слабичка, елегантна

Та Боян ни запозна, през 1969 г. се оженихме, а през 1971 г. взе "Златният Орфей". Бях й избрал една страхотна фестивална песен на Барбара Стрейзънд, която тя изпя на френски, и една българска, както позволяваше регламентът... Богдана е с изключителен тембър и глас, но за да постигне това, което е подобаващо на таланта й, трябва, както казват и 90 % труд.

А как се стига до развода? - “Тя казва, че не сме се разбирали, но това не изчерпва нещата. Примерно, пътуваме с Емил Димитров. Той седи по цели нощи в бара на хотела и тя там с неговата компания. След концерта вечеряме в ресторанта, отиваме в нощния бар, аз пия едно питие за петнайсет-двайсет минути и се качвам в стаята. Богдана остава и се прибира сутринта, то вече слънце грее. Сега, какво е правила, не знам, но беше млада, не е пътувала, не се е движила в тези среди. Питам я: "Е, добре де, как може цяла нощ да стоиш там?". Тя ми отговаря невинно: "Ами интересно ми беше, забавно е"…В интерес на истината, и разликата в годините ни беше голяма. Тя на 19, аз на 34, когато се оженихме. Бракът ни просъществува около две години. Но може би главното за развода ни бяха някои други неща, които се трупаха на всичкото това отгоре. За да не ме разберете погрешно, преди това с ръка на сърцето признавам, че Богдана е невероятно интелигентна, въпреки че

няма и средно образование

има само 9-и клас, плюс това беше невероятно възпитана, със страхотен усет във всичко” - призна преди време Радоев - б.а.

- Бяхте ли влюбен в нея? Или е било нещо по-различно от любов?
- Любовта е в основата на всичко!

- Наскоро едно тв изказване на Костадин Чакъров по адрес на баща й вбеси и разстрои Карадочева. Тя дори заяви, че ще го съди! А твърдението на Костадин Чакъров бе, че бащата на Богдана – Иван Карадочев, “е подкрепял фашистката власт преди 1944 г.” и че е “бил изпратен в лагер заради флирт с непълнолетно момиче”. Как бихте коментирали тази ситуация – най-малкото от позицията на човек, който е бил близко до Богдана и нейното семейство?
- Съпричастен съм с Богдана за това, което е преживяла след изказването на Костадин Чакъров в ефир. Знам колко много е обичала баща си е колко страдаше за това, което му се е случило в лагера. Това е нечуван садизъм и виновните трябва да се наказват сурово и никога подобни неща да не се случват на никого!

- Наскоро ни напусна Найден Андреев. Имахте ли приятелство с него? Какви спомени пазите?
- Найден Андреев е ученик на чичо ми Христо Радоев и бяхме приятели...

Едно интервю на Анелия ПОПОВА